Sekmadienio vakarą lietaus permerktame Splito stadione vykusiose rungtynėse Rusijos rinktinei pirmąją vietą būtų išsaugojusios lygiosios, tačiau Valerijaus Karpino treniruojama komanda 0:1 pralaimėjo šeimininkams kroatams.

81 min. savoje baudos aikštelėje šlapio kamuolio nesuvaldęs gynėjas Fiodoras Kudriašovas netyčia nuginklavo saviškį vartininką Matvejų Safonovą ir susigriebęs už galvos liko gulėti purve.

Patyrusį 34-erių gynėją bandė guosti komandos draugai, o patys rusai dar turėjo maždaug dešimt minučių padėčiai atitaisyti, tačiau nepakako nei moralinių, nei fizinių jėgų.

Su 22 taškais Rusijos rinktinė grupėje finišavo antra ir dėl kelialapio į pirmenybes turės kovoti papildomame atrankos etape, o Kroatija su 23 taškais pralenkė varžovus, pakilo į aukščiausią poziciją ir laimėjo bilietą į Katarą.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kroatijoje pasibaigus rungtynėms prasidėjo tikra šventė, o Rusijoje į rinktinės daržą pažvelgta labai emocingai. Žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose emocijas dėl rinktinės žaidimo ir pralaimėjimo liejo kas netingėjo – rusai cituoja ir žinomų šalies aktorių, ir kitų sporto šakų, ir netgi Maskvos taksistų reakcijas. Kad komanda žaidė prastai ir pasirinko klaidingą taktiką, pripažįsta ir futbolo pasaulio atstovai.

„Rezultatas logiškas ir natūralus. Kroatai visas rungtynes atakavo, o mes tik gynėmės. Jeigu varžovai turi tokį pranašumą, panašios situacijos, kaip įvarčiai į savus vartus, susiklosto automatiškai. Labai gaila Fiodoro, jis geras futbolininkas, jį reikėtų ne smerkti, o palaikyti“, – teigė buvęs Rusijos rinktinės puolėjas Aleksandras Samedovas.

„Sunkios emocijos, bet viską apibdendrinti galima taip: į aikštę išėjome atsimušinėti, „pastatėme autobusą“. Leidome varžovams spausti mus, keletą kartų pasisekė, o vieną – tikrai nepasisekė. Pralaimėjimas su nemaloniu prieskoniu. Kas bus toliau? Kol kas sunku vertinti, nes varžovai neaiškūs. Ar kaltas Kudriašovas?

Žinoma, kad ne. Tai galėjo būti ir rikošetas, ir ranka. Didelis perdavimų į baudos aikštelę skaičius natūraliai baigėsi įvarčiu“, – situaciją apibūdino žinomas Rusijos sporto vadybininkas, Maskvos „Lokomotiv“ direktorius Ilja Gerkusas.

Daug reakcijų sulaukė „Sport-Express“ publikuotas buvusio Kroatijos rinktinės futbolininko, dabar treneriu dirbančio Roberto Prosinečkio komentaras.

„Viskas elementaru, mes aikštėje buvome geresni, visiškai nusipelnėme pergalės. Sukūrėme daugiau progų, daug dažniau buvome prie varžovų vartų. Rusija pati kalta – atvyko su tikslu apsiginti. Komanda nenorėjo žaisti futbolo – tiesiog siekė rungtynes užbaigti rezultatu 0:0.

Tačiau apsiginti visas 90 min. vargu ar įmanoma. Mes savo ruožtu įvykdėme užduotį ir keliaujame į Katarą. Kroatams tai labai svarbu. Kokie Rusijos šansai toliau? Bus labai sunku. Reikia pradėti galvoti ir apie puolimą“, – kalbėjo 1998-aisiais su Kroatijos rinktine pasaulio čempionato bronzą laimėjęs R. Prosinečkis.

Apie Kroatijos rinktinės persvarą puikiai kalba ir mačo statistika. Kamuolį šeimininkai kontroliavo 68 proc. laiko, atliko 19 smūgių (rusai – vos 2), iš kurių 2 skriejo į vartų plotą.

Kroatija - Rusija. Atrankos rungtynių statistika

Rusijos rinktinės treneris – po nesėkmingo Europos čempionato vairą iš Stanislavo Čerčesovo perėmęs 52-ejų V. Karpinas – kritikos strėles buvo pasirengęs priimti savo krūtine.

„Rungtynės nepavyko. Visų pirma, kontrpuolimas. Dauguma futbolininkų neturėjo jokio noro žaisti su kamuoliu. O be kamuolio išsilaikyti 90 minučių – neįmanoma. Vis tiek kažkas įskries į vartus, jei 80 minučių žaidimas vyksta tavo baudos aikštelėje.

Netgi nebuvo taip, kad kroatai mus labai spaustų. Buvo galimybė žaisti, bet mes jos tiesiog visiškai neišnaudojome. Tai visiškai mano kaltė. Esu įsitikinęs, kad Rusijos rintkinės futbolininkai žaisdami su Kroatija gali atrodyti kur kas geriau, nei mes atrodėme šį vakarą“, – tvirtino V. Karpinas.

Savo ruožtu Rusijos rinktinės gynėjas Danilas Glebovas po mačo pažymėjo, kad įtakos žaidimo kokybei turėjo ir katastrofiškos būklės Splito stadiono veja.

„Ypač po pertraukos viskas ėmė plaukti – balos, purvas, slidinėjimas. Įtakos turėjo abiem komandoms, manau ir įvartis iš dalies krito dėl to. Niekas nesmerkia Fiodoro, taip gali nutikti bet kuriam futbolininkui.

Ar buvome nenusiteikę? Priešingai, buvome nusiteikę kovingai. Bet aikštėje kažkas nesisekė, o kritęs įvartis iš esmės buvo dėsningas, nes iki tol patys nieko nesukūrėme. Reikia bandyti atsitiesti“, – kalbėjo 22-ejų „Rostov“ ekipos saugas.

Dabar, kovoje dėl bilieto į Katarą, Rusijos rinktinė turės sužaisti dvejas rungtynes (namie ir išvykoje) su kita Europos zonos komanda, taip pat užėmusia antrąją vietą savo atrankos grupėje. Varžovai dar nėra aiškūs, nes kitose grupėse kovos dar nesibaigė.

Kol kas tarp galimų rusų varžovų yra Portugalijos, Švedijos, Škotijos ir Šiaurės Makedonijos rinktinės, o kas papildys šią komandų grupę, paaiškės vėlų pirmadienio vakarą.

Tiesioginius kelialapius į Katarą šiuo metu yra užsitikrinusios 7 Europos rinktinės – Kroatija, Danija, Vokietija, Prancūzija, Belgija, Ispanija ir Serbija. Taip pat čempionate garantuotai žais Brazilijos ir Kataro vienuolikės.

Kroatijos ir Rusijos rinktinių susitikimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)