Italija

Italijoje futbolo skandalas kilo po to, kai į spaudos rankas pateko garso įrašai, kuriuose užfiksuoti pokalbiai tarp Italijos čempiono Turino "Juventus" generalinio vadybininko Luciano Moggi bei federacijos atstovo, atsakingo už arbitrų paskyrimą "Serie A" runtynėms. Iš karto po to, vienas po kito iš savo postų atsistatydino visi Turino klubo valdybos nariai - klubo vadybininkas Luciano Moggi, prezidentas Roberto Bettega bei administratorius Antonio Giraudo.

Dėl šio skandalo iš savo posto po 5 metų darbo atsistatydino ir Italijos futbolo federacijos vadovas Franco Carraro. Savo pasitraukimą italas motyvavo tuo, jog nenori trukdyti federacijai kuo greičiau išspręsti visas rimtas problemas, kilusias Italijos futbole.

Kiek vėliau į viešumą iškilo dar vienas faktas. Paaiškėjo, kad kaikurie Italijos klubų žaidėjai, tarp jų ir nacionalinės ekipos bei to pačio "Juventus" vartininkas Gianluigi Buffonas, gali būti įsivėlę į lažybų skandalą. Nors pats žaidėjas ir neigia, kad dalyvavo neleistinose lažybose, tačiau šiuo metu vyksta tyrimas ir jai paaiškės, kad Buffonas vis tik lažinosi spėdamas futbolo rezultatus, jis gali netekti teisės žaisti Pasaulio čempionate.

Spėjama, kad be "Juventus" sutartų rungtynių skandale taip pat yra įsivėlę ir kiti garsūs "Serie A" klubai, tokie kaip "Milan", "Lazio" ir "Fiorentina". Vis tik senajai senjorai, jei paaiškės, kad ekipa yra kalta, gali tekti didžiausia bausmė. Spėjama, kad iš komandos gali būti atimtas ne tik šių metų, tačiau ir praėjusį sezoną iškovotas čempionų titulas, o pats klubas gali būti pašalintas iš "Serie A" ir priverstas žaisti "Serie B" ar net "Serie C" čempionate.

Bausmės neišvengė ir Italijos arbitrai. Šalies teisėjų asociacija laikinai diskvalifikavo septynis teisėjus bei uždraudė į Pasaulio čempionatą vykti pirmenybėms teisėjauti turėjusiam arbitrui Massimo De Santis, bei jo asistentams.

Vokietija

Artėjančio Pasaulio čempionato šeimininkės Vokietijos futbolo padangę didžiausias skandalas per pastaruosius 30 metų sudrebinino praėjusių metų rudenį. Tuomet paaiškėjo, kad arbitras Robertas Hoyzeris dalyvavo neteisėtoje veikloje iš anksto sutariant rungtynių rezultatus, taip padėdamas mafijos grupuotei pasipelnyti.

Hoyzeris kartu su kitu arbitru Dominiku Marksu rungtynių metu priimdavo tokius sprendimus, kurie padėdavo joms pasibaigti tokiu rezultatu, kokio reikalavo pinigus už tai jam mokėję nusikaltėliai. Vėliau paaiškėjo, kad į šį nešvarų žaidimą buvo įsivėlę ir keletas "Bundesliga" futbolininkų.

Išsiaiškinus šį skandalą Heyzeris buvo nubaustas bei nuteistas kalėti dviems metams ir penkiems mėnesiams. Devynis mėnesius kalėjimo dėl dalyvavimo šiame skandale gavo ir buvęs "Bundesliga" žaidėjas Steffenas Karlas.

Belgija

Penkių Belgijos aukščiausiojo diviziono klubų gerbėjai šiuo metu negali būti ramūs, kadangi jų palaikomas ekipas stebi ir jų veiklą tiria Belgijos policija. Šis tyrimas buvo pradėtas po to, kai įtarimų sukėlė labai aukštas lažybų bendrovės Betfair siūlomas koeficientas mačui tarp "La Louviere's" ir "St Truiden" ekipų, kuris baigėsi pirmosios pergale 3-1.

Nors abu klubai ir neigia, jog rungtynės buvo sutartos, tačiau Belgijos futbolo federacija tęsia tyrimą. Kiek anksčiau nacionalinė Belgijos televizija VRT pateikė informacijos, kad net septynių šio sezono Belgijos lygos mačų baigtys galėjo būti nuspręstos iš anksto.

Austrija

Vienos tituluočiausių Austrijos ekipų Graco "Sturm" treneris Michaelis Petrovičius bei vienas iš žaidėjų puolėjas Bojanas Filipovičius yra kaltinami neva ėmę kišį iš nelegaliomis lažybomis užsiimančio Vokietijos mafijos sindikato ir mainais už tai padėdavę rungtynėms pasibaigti tokiu rezultatu, kokio reikalaudavo vokiečiai.

Tiek treneris tiek žaidėjas neigia šiuos pranešimus, tačiau Austrijos futbolo federacija pradėjo išsamų tyrimą ir akylai stebi "Sturm" ekipos veiklą.

Čekija

Be skandalų neapsiėjo ir antrąją vietą pasaulio futbolo rinktinių reitinge užimanti Čekija. Net septyni šios šalies arbitrai ir trijų ekipų atstovai buvo nuteisti kalėti po to, kai paaiškėjo, jog neteisėtais būdais padėjo pirmojo diviziono "Slovacko" ekipai iškovoti pergales ir rinkti taškus 2003/2004 metų sezone.

Kitos Čekijos ekipos "Viktoria Zizkov" sporto direktorius Ivanas Hornikas buvo nubaustas 900 tūkstančių Čekijos kronų bauda bei nuteistas kalėti lygtinai septyniems mėnesiams po to, kai paaiškėjo, jog jis siūlė kyšius Čekijos pirmenybių teisėjams bei varžovų atstovams.

Brazilija

Futbolo skandalas Brazilijoje kilo po to, kai vienas teisėjų prisipažino statęs totalizatoriuje ir priiminėjęs jam naudingus sprendimus aikštėje. Po tokio jo pareiškimo buvo panaikiti 10-ies aukščiausiosios Brazilijos lygos varžybų rezultatai ir jos vėliau buvo peržaistos iš naujo.

Tuo metu čempionate pirmavę "Corinthians" ir "Internacionale" peržaidė nevienodą varžybų skaičių, kadangi pirmieji nesutiko peržaidinėti visų rungtynių. Pasibaigus pirmenybėms čempionatą laimėjo tik paskutiniame ture titulą užsitikrinę "Corinthians" futbolininkai. "Internacionale" dar bandė pateikti protestą, neva dėl nevienodo peržaistų mačų skaičiaus čempionai buvo paskelbti neteisėtai, tačiau Brazilijos futbolo federacijos vadovai rezultatų nepakeitė.

Vietnamas

Vietnamo policija ėmėsi griežtų veiksmų prieš šešis šalies futbolininkus, kaltinamus rengiant sutartas rungtynes 2005-ųjų metų Rytų Azijos čempionate. Kaip teigia vietinė spauda, du ekipos žaidėjai prisipažino įkalbėję Vietnamo futbolininkus rungtynėse su Myanmar nepelnyti daugiau kaip vieno įvarčio, taip leisdamas lažybų bendrovėms pateikti patrauklius pasiūlymus už tai, kad Vietnamas laimės daugiau nei vieno įvarčio skirtumu. Kaip paaiškėjo vėliau, rungtynės taip ir baigėsi Vietnamo pergale 1-0.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją