Jie Vilniuje pristatė savo viziją ir jungtinius šių valstybių planus organizuoti 2026 metų pasaulio futbolo čempionatą. Šiaurės Amerikos atstovai apsilankė Lietuvoje praėjus porai savaičių po to, kai savo viziją Vilniuje pristatė delegacija iš Maroko, kuris taip pat siekia surengti pasaulio čempionatą.

„Svečiai pasakojo daug apie tai, kaip jie rengiasi. Jie pabrėžė, kad Šiaurės Amerikoje nereikės išleisti milijardų, nes jau infrastruktūra yra, pastatyti jau visi stadionai, kuriuose vyktų čempionatas. Taip pat labai aiškiai nuskambėjo mintis, kad futbolas suartina, į jį nereikia žvelgti per politikos prizmę“, – po susitikimo sakė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Vilniuje trumpo vizito buvo atvykęs JAV futbolo federacijos prezidentas Carlosas Cordeiro su federacijos komunikacijos vadovu Neilu Buethe’u ir Kanados futbolo asociacijos vadovas Peteris Montopoli.

Pasak jų, surengus 2026 m. pasaulio futbolo čempionatą Šiaurės Amerikoje atsivertų daugybė galimybių plėtoti šį sportą, būtų duotas didžiulis impulsas masiškumui. JAV vyktų 60 iš 80 čempionato rungtynių, įskaitant ketvirtfinalius, pusfinalius ir finalą. Kanadoje ir Meksikoje numatyta surengti po 10 rungtynių.

„JAV, Kanada ir Meksika – didžiulės valstybės, tačiau pirmose dviejose šis žaidimas nėra populiariausias. Vis dėlto, JAV yra didžiulė piliečių iš Pietų Amerikos, kurioje futbolas karaliauja, bendruomenė, todėl akivaizdu, kad ir JAV futbolo populiarumas turi šokti į viršų. To ir nori amerikiečiai, siekdami organizuoti pasaulio čempionatą, – sakė T. Danilevičius. – Mes išklausėme svečių, buvo įdomu. Galėsime dabar palyginti amerikiečių ir Maroko vizijas“.

Jungtinė JAV, Kanados ir Meksikos bei Maroko paraiškos yra kol kas vienintelės siekiant organizuoti 2026-ųjų pasaulio čempionatą. Šiemet planetos čempionatas vyks Rusijoje, 2022-ųjų – Katare. Todėl laikantis FIFA reglamento ir žemynų eiliškumo, konkurse dėl 2026-ųjų pirmenybių negalėjo dalyvauti Europos ir Azijos futbolo konfederacijos.

FIFA kongresas rinksis birželio 13 dieną Maskvoje ir 207 balsavimo teisę turintys FIFA nariai balsuos, kam suteikti teisę organizuoti renginį.

2026 metų pasaulio futbolo čempionatas bus ypatingas tuo, kad jame pirmą kartą rungtyniaus 48 rinktinės, o rungtynių skaičius padidės nuo 64 iki 80.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)