Septintą vietą A lygoje pernai užėmę „Šiauliai“ žiemą intensyviai keitėsi ir vis dar keičiasi. Komandoje liko vos keli pernykščiai „Šiaulių“ lyderiai – Vytas Gašpuitis, Edvinas Jasaitis, Rokas Gedminas. Taip pat – kai kurie jauni futbolininkai.

Naujas šiauliečių pajėgas rikiuoja naujas generolas – į „Klaipėdos granitą“ persikėlusį Gedeminą Jarmalavičių pakeitė Tomas Ražanauskas, praėjusį sezoną dirbęs trenerio asistentu toje pačioje uostamiesčio komandoje. „Manau, kad tai geriausias „Šiaulių“ pirkinys“, – apie 39-erių T. Ražanauską sakė naujasis klubo generalinis direktorius Antanas Sakavickas.

Apsipirkinėti futbolo rinkoje A. Sakavickui, kuris panašias pareigas daugelį metų atliko Rygos „Skonto“ klube, teko sparčiai ir gausiai. „Norėtume turėti daugiau lietuvių futbolininkų, bet dabar jų yra tiek, kiek yra“, – pasiguodė „Šiaulių“ generalinis direktorius, nors klubui ir pavyko įsigyti ne vieną žinomą žaidėją: į Saulės miestą grįžo Ernestas Pilypas, prie komandos prisidėjo Lietuvos rinktinei atstovavę Ramūnas Radavičius ir Tadas Eliošius, taip pat patyręs vartininkas Povilas Valinčius. Dauguma šių naujokų yra žaidę kartu su T. Ražanausku, kai dabartinio „Šiaulių“ trenerio karjera artėjo prie pabaigos.

Užsienio futbolininkų turguje šiauliečiai irgi nebuvo pasyvūs stebėtojai. Klubas pasirašė sutartis su latviu Sergejumi Kožanu, kelis sezonus žaidusiu Lenkijos „Ekstraklasa“, ukrainiečiu Sergejumi Semeniuku, gruzinu Tamazi Čargeišvili, kroatu Luka Hadžičiumi, brazilu Lucasu Moraesu. Naujokai turėtų užpildyti spragas, kurios atsivėrė išvykus pernykštėms „Šiaulių“ žvaigždėms iš Kroatijos Niko Tokičiui bei Stjepanui Babičiui.

„Moraeso kūno sudėjimas – kaip Hulko. Tikimės, kad ir perėjimo mokestis kada nors bus toks pat, – pajuokavo A. Sakavickas, lygindamas „Šiaulių“ naujoką su Brazilijos rinktinės ir Sankt Peterburgo „Zenit“ žvaigžde. – Didelių vilčių siejome su Luka Hadžičiumi, žaidusiu Kroatijos jaunimo rinktinėse. Bet jis patyrė sunkią kelio traumą. Bandysime šį saugą lopyti ir tikiu, kad grįžęs jis taps lygos atradimu“.

Paskutinėse ikisezoninėse rungtynėse su „Skonto“ „Šiauliai“ tikisi išbandyti dar kelis potencialius naujokus iš Ukrainos ir Švedijos. Gali būti, kad klubas iki sezono pradžios spės sutvarkyti būtinus formalumus ir pasirašys sutartį su „Zenit“ jaunimo komandos žaidėju Maksimu Ivanovu.

„Kaip ir kiekvienam studentui, prieš egzaminą trūksta vienos nakties. Norėjosi sužaisti dar vieneriomis kontrolinėmis rungtynėmis daugiau, turėti šiek tiek papildomo laiko pasirengimui. Bet sezonas ilgas, o jo viduryje mes galėsime sustiprinti komandą, kai bus paskelbtas naujas futbolininkų perėjimo laikotarpis“, – paklaustas, ar šiauliečiams nepakenks tai, kad rengtis sezonui jie pradėjo gerokai vėliau už konkurentus, – sutartis su T. Ražanausku buvo pasirašyta tik sausio pabaigoje, – sakė generalinis direktorius.

Tikslus „Šiauliai“ oficialiai paskelbs prieš pat sezoną. Bet, pasak A. Sakavicko, ir jo, ir komandos trenerio ambicijos neleis klubui stovėti vietoje.

Pastaruosius porą metų „Šiaulių“ biudžetas buvo kuklus net ir A lygos mastais. „Šis klubas visada garsėjo tuo, kad sugeba gyventi taupiai. Mes ir dabar taip gyvename, – kalbėjo geltonų ir juodų generalinis direktorius. – Aišku, biudžetas bus didesnis nei pernai. Be to, nesame vienadienis projektas, todėl tikiu, kad po kelerių metų turėsime tiek pinigų, kad pajėgsime Lietuvoje kovoti su visais“.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!