Anot Lietuvos futbolo federacijos generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, apie įtarimus prieš sekmadienio rungtynes pranešė pats „Jonavos“ klubo vadovas Vaidas Vaškevičius.

„Pastebėjome koeficientų svyravimus (lažybų pasiūloje), sulaukėme įspėjimų dėl šių rungtynių. Be to, į federaciją kreipėsi klubo vadovas, informavo A lygą apie tai, kad galimai gali būti indikacijų dėl sutartų rungtynių.

Buvo priimtas bendras sprendimas pavėlinti 20 minučių tas rungtynes ir stebėti, kas vyksta.

Apie tai buvo informuotos abi komandos, tiek žaidėjai, tiek treneriai. Jei per mačą būtų matoma, kad pildosi sutartų rungtynių scenarijus, dvikova būtų nedelsiant nutraukta.

Kalbant apie pačias rungtynes, apie situacijas, kuomet buvo praleisti įvarčiai, dar dvikovos raporto neturime, tačiau panašu, kad padarytos klaidos yra tokios, kurias „Jonava“ galėjo padaryti.

Apskritai tas šešėlis krenta ant Pietų Amerikos atstovų, ant argentiniečių“, – neslepia E. Stankevičius, o šiuo metu „Jonavos“ komandoje registruoti 6-i iš Pietų Amerikos atvykę legionieriai (vartininkas, 3 gynėjai, atraminis saugas ir puolėjas).

Dėl tokių aplinkybių vėluojančios rungtynės – nėra įprastas reiškinys A lygoje, tačiau kontekstas – ne naujas.

Įtarimai „Jonavai“ dėl nesąžiningo žaidimo krenta ne pirmą kartą šiame sezone. LFF rugpjūtį dėl to pradėjo tyrimą, įtarimai dėl nesąžiningo žaidimo buvo pareikšti keturiems šios komandos žaidėjams.

Nors LFF bendradarbiauja su teisėsauga, tą patvirtino ir Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, tačiau kol kas tai neatneša jokių rezultatų, galinčių bent kiek sudrausminti potencialius sukčius šalies futbole.

Nuo 2017 m. Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182¹ straipsnis nustato baudžiamąją atsakomybę už manipuliavimą profesionalių sporto varžybų eiga arba rezultatais bei numato sankcijas, iš kurių griežčiausia – laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė.

Tačiau šalies futbole veikiantys sukčiai gali likti ramūs: šiuo metu policija neatlieka jokio ikiteisminio tyrimo dėl manipuliavimo sporto varžybomis.

Pačios LFF veiksmai potencialiems sukčiams turėtų kelti šypseną: nors tyrimą pradėjusi federacija suspendavo 4-is žaidėjus, tačiau, kaip pats pripažino LFF generalinis sekretorius, po pateiktos apeliacijos tie patys keturi žaidėjai tebelaksto A lygos stadionuose.

„Šiai dienai esame žaidėjus nubaudę diskvalifikacinėmis ir piniginėmis baudomis, taip pat pat baudėme tą patį klubą, tačiau yra apeliacinis procesas. Jo metu tie žaidėjai lyg niekur nieko dalyvauja ir žaidžia (A lygoje)“, – teigė E. Stankevičius.

Maža to, potencialius sukčius turėtų įkvėpti ankstesnės teisėsaugos nesėkmės. Bene skambiausia jų – 2019 m. pradėti tyrimai dėl A lygos autsaiderių Klaipėdos „Atlanto“ ir „Palangos“.

2019-ųjų gruodžio pirmą savaitę į specialią spaudos konferenciją žiniasklaidą sukvietę LFF vadovai paskelbė, kad iš A lygos dėl galimų manipuliacijų rungtynių rezultatais šalinami „Atlanto“ ir „Palangos“ klubai.

Spaudos konferencijoje kartu su LFF vadovybe dalyvavęs tuometinis generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris tikino, kad šiuo atveju turima medžiaga yra „stipresnė“ ir vylėsi, jog ji pasieks teismą.

Visgi, pareigūno lūkesčiai neišsipildė. Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėti tyrimai buvo nutraukti.

„Jonavos“ atveju dabar E. Stankevičius mato galimą vienintelę išeitį – „išsivalyti pačiam klubui“.

„Pirmadienį kalbėjau su „Jonavos“ klubo vadovu V. Vaškevičiumi. Patarimas labai elementarus – „išsivalyti“ nuo abejotinos reputacijos legionierių ir sezoną užbaigti kiek galima garbingiau su ta sudėtimi, kuri kovotų, o ne būtų įtarimų šešėlyje“, – teigė E. Stankevičius.

Kodėl įtariamieji ir toliau laksto A lygos stadionuose, kodėl teisėsauga neskuba tirti nesąžiningo žaidimo galimų atvejų A lygoje, mintimis pasidalino Edgaras Stankevičius.

– Ar buvo svarstomas scenarijus atšaukti tas sekmadienio „Jonavos“ ir „Žalgirio“ rungtynes, jas nukelti į kitą datą?,Delfi klausė E. Stankevičiaus.

– Kalbėjau apie tai su rungtynių inspektoriumi Gediminu Mažeika, įvertinome visas aplinkybes. Apie situaciją buvo informuotos komandos, policija, visgi nuspręsta pradėti dvikovą.

– Dar rugpjūtį LFF pradėjo tyrimą, įtarimai dėl nesąžiningo žaidimo buvo pareikšti keturiems „Jonavos“ žaidėjams. Skelbiama, kad LFF bendradarbiauja su policija, tačiau kodėl nėra pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo manipuliavimo rungtynėse?

– Laukiu, kada kas nors bus nubaustas pagal BK straipsnį, kol kas nėra to precedento Lietuvos futbole. Esame žaidėjus nubaudę diskvalifikacijomis, piniginėmis baudomis tiek žaidėjus, tiek klubą, bet yra apeliacinis procesas.

Tie žaidėjai kol kas lyg niekur nieko toliau žaidžia. O policijos suinteresuotumo tikrai trūksta ir norisi, kad pagaliau įsijungtų ir padarytų tą precedentą.

– Kiek pats klubo vadovas V. Vaškevičius linkęs bendradarbiauti šioje situacijoje?

– Po paskutinio susitikimo su juo ir Jonavos meru Mindaugu Sinkevičiumi, pasikeitė V. Vaškevičiaus požiūris ir bendravimas. Dabar nuolat keičiamės informacija, palaikome ryšį.

Keli žaidėjai jau yra atleisti. Ta situacija lyginant su sezono pradžia tikrai yra geresnė. Klubas mato, seka mūsų veiksmus ir girdi mus.

Tą įrodo ir sekmadienio pasiskambinimas, bet bėdų yra „Jonavoje“ ir kalba eina apie tuos argentiniečius. Sekmadienio dvikovoje, jei neklystu, startinėje sudėtyje mačą pradėjo 5-i argentiniečiai.

– Kodėl, jūsų manymu, dėmesio trūksta iš teisėsaugos, kodėl nepradedami ikiteisminiai tyrimai, jei jau akivaizdu, kur slypi „Jonavos“ problemos?

– Žinome, kuo ikiteisminiai tyrimai įprastai baigiasi futbole ar krepšinyje – pritrūksta įrodymų. Galiausiai tie žmonės, kurie prisideda prie viso to organizavimo, išvengia baudžiamosios atsakomybės, o mes, iš federacijos pusės, pritaikome tik sportines sankcijas, kurių jie nebijo. Tokių pavyzdžių turėjome ne vieną ir ne du.

Parengtas naujas įstatymo projektas dėl galimai sutartų rungtynių, tikiuosi, bendromis pajėgomis pavyks tą įstatymą priimti ir teisėsauga iš tikrųjų rimčiau įsijungs į šią problemą. Tai viso didžiojo sporto problematika.

– „Jonavai“ A lygoje dar liko penkerios rungtynės, niekas negali garantuoti, kad nesikartos sekmadienio situacija, kokių prevencinių priemonių planuoja imtis pati federacija, lyga?

– Kiekvienas rungtynes stebime, artimiausia dvikova su „Šiauliais“. Seksime, ar yra kažkokių indikacijų, įtartinų ženklų apie galimą manipuliavimą rungtynėse.

Dar laukiame raporto dėl sekmadienio rungtynių, o tada matysime, atitinkamai priimsime sprendimus.

– Kalbame tik apie „Jonavą“, ar yra daugiau klubų po padidinamuoju stiklu, kurie gali kelti įtarimus žemesnėje Pirmoje lygoje?

– Tų taip vadinamų „alertų“ gauname, tačiau jų ženkliai mažiau lyginant su situacija, kuri buvo prieš keletą metų. Šiai dienai „Jonava“ pagrindinis klubas, kuris sukelia daugiausiai dėmesio šioje tematikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją