Lietuva per artėjančias dvi savaites sužais dvejas atrankos rungtynes į 2024 m. Senojo žemyno pirmenybes – birželio 17 d. namuose su Bulgarija ir birželio 20 d. išvykoje su Vengrija.

G grupėje kol kas lietuviai yra sužaidę vienerias rungtynes – 0:2 nusileido Serbijai.

„Bulgarai yra jauninimo procese – jauna gynybos linija, spaudžianti komanda, turinti du greitus puolėjus, proaktyvūs vidurio gynėjai. Įdomi komanda su nauju treneriu.

Vengrų komanda daugiau naudoja kraštus, nes turi aukštus vidurio puolėjus, bulgarai daugiau įkirtinėja į erdves. Abi komandos aukšto lygio – aišku, Vengrija šiuo metu galingesnė, tai komanda dalyvavusi Europos čempionate, rungtynės su jais bus ypatingai sudėtingos.

Dedame visas pajėgas ir viltis pirmoms rungtynėms – Bulgarija gera komanda, bet žaidžiant namie tikiu, kad tai yra įkandamas varžovas mums“, – trumpai į artėjančius iššūkius žvilgtelėjo E. Jankauskas.

Rengtis šio ciklo rungtynėms į rinktinę nepakviestas 32-ejų Arvydas Novikovas – antras žaidėjas Lietuvos rinktinėje pagal sužaistas rungtynes ir pelnytus įvarčius, taip pat trūks Vykinto Slivkos, Džiugo Bartkaus, Domanto Šimkaus, Pauliaus Golubicko.

„Šio ciklo rungtynės yra šiek tiek kitokios, žinant, kad daugelyje šalių čempionatai baigėsi gegužės viduryje ar gale. Žaidėjai buvo be žaidybinės praktikos, kas yra svarbiausia žaidžiant Europiniame lygyje, kur intensyvumas yra aukštas. Čia vienas iš pagrindinių faktorių yra žaidėjų fizinis pasirengimas. Pagrindinis argumentas yra žaidybinė praktika, aktyvumas, dėl to keleto žaidėjų dėl šių priežasčių nėra. Norėtume, kad jie būtų, bet aplinkybės tokios, kad fizinis parengtumas ko gero neatitiktų šių rungtynių standartų.

V. Slivkai sezonas baigėsi gegužės 14 d., A. Novikovui panašiai, gal net anksčiau. Dabar jiems reikėtų pradėti pasiruošimą sezonui – jie tapo aplinkybių auka. Deja, jų neturime sudėtyje, bet aš turbūt labiausiai iš visų norėčiau, kad jie čia būtų. Bet tai būtų neitin logiška ir teisinga jų atžvilgiu, nes tai būtų rizika jų reputacijai, statusui. Kas žaidžia futbolą žino, kaip jaučiasi fiziškai nepasirengęs žaidėjas, turintis kovoti prieš aktyvią, fiziškai galingą komandą. Neturime teisės rizikuoti jų reputacija, statusu.

Dž. Bartkus toliau lieka svarbiu žaidėju. Kalbėjau su juo. Sezonas komandai nebuvo pats sėkmingiausias. Jis ieško naujo klubo, ilsisi su šeima. Pakalbėjome ir priėmėme sprendimą, kad šį ciklą jis praleis“, – šiuos sprendimus komentavo E. Jankauskas.

Treneris su šiais žaidėjais kalbėjosi tiek telefonu, tiek gyvai, o kai kurie jų vis tiek yra šalia – dabar kartu treniruojasi.

„Arvydas yra čia, kartu treniruotėje. Surinkome užsienyje žaidžiančius žaidėjus čia, nes ne visos Lietuvos komandos priėmė treniruotis, palaikyti formą. Jau pradėjome tokią mini stovyklą. Arvydas yra protingas vyras. Aplinkybės yra tokios, kad tai nebūtų teisinga jo, komandos atžvilgiu. Jis tai priėmė labai adekvačiai, supranta kodėl taip nutiko. Linkiu jam kuo greičiau susirasti komandą ir įgyti sportinę formą. Jam dar liko daug metų rinktinėje ir klube“, – kalbėjo rinktinės treneris.

Pasak jo, nė vienas iš nepakviestų senbuvių pykčio nelaiko: „Niekas nelaiko pykčio, kalbame atvirai ir vyriškai. Sprendimai yra paremti logika ir argumentais. Nebūtų keista, jeigu žaidėjai pyktų, bet norėčiau, kad tą pyktį nukreiptų tinkame linkme – kitam pasiruošimui, kitam sezonui. Kad tai būtų stimulas, kad futbolas nestovi vietoje, kas buvo vakar, šiandien jau nėra svarbiausia, kad reikia žiūrėti į priekį. Nė vienam žaidėjui nėra signalų, kad durys užsidaro, tiesiog taip dabar susiklostė aplinkybės.“

Sudėtyje atsidūrė ne vienas naujas veidas – pirmą kartą pakvietimo į vyrų rinktinę sulaukė net keli žaidėjai.

Tarp tokių – puikų sezono startą su FA „Šiauliais“ išgyvenantys Deividas Šešplaukis ir Rokas Lekiatas. Beje, iš viso šiauliečiai rinktinėje turės net penkis savo atstovus.

„Šiaulių“ komandos stuburas sudarytas iš lietuvių, kas mane labai džiugina. Tai yra padėka ir pripažinimas už gerą darbą, atsidavimą, kovą. Todėl jie ten ir yra, kur yra. Mūsų rinktinės trenerių žvilgsniai krypsta ten, kur lietuviai vaidina svarbų vaidmenį, muša įvarčius ir kovoja dėl titulų. Logiška, kad iš šios komandos yra daugiausiai kandidatų į rinktinę.

R. Lekiatas yra emocinis „Šiaulių“ lyderis, gynybos kuolas. Tai, kad jie sugebėjo sureguliuoti gynybą ir praleidžia nedaug įvarčių yra visos komandos nuopelnas, bet ryškiai matosi, kad jis yra lyderis. Jis užsitarnavo teisę išbandyti save ir parodyti kitiems. Jis užaugo iki rinktinės lygio.

D. Šešplaukis gali aplošti varžovą vienas prieš vieną. Neįprastas, žemas kūno centras, sunku prieš jį žaisti. Gali priimti originalesnius sprendimus, gali mušti įvarčius, žaisti keliose pozicijose. Manau, kad jis tikrai duos mums naudos“, – šiuos žaidėjus vertino E. Jankauskas.

Pirmą kartą vyrų rinktinėje išvysime ir jaunąjį puolėją Faustą Steponavičių. Šis aštuoniolikmetis Latvijos čempionate su „Tukums 2000“ ekipa jau yra įmušęs 7 įvarčius ir yra tarp rezultatyviausių lygos žaidėjų.

„Jis – sezono atradimas, įmušęs septynis įvarčius Latvijos lygoje. Įvarčiai nėra atsitiktiniai, o jo paties sukurti – jis eina drąsiai vienas prieš vieną, prieš du gynėjus, gali mušti iš kairės, iš dešinės. Galingai subrendęs vyras, nepasakysi, kad jam tik sueis devyniolika metų. Dabar yra tas laikas, kai turime parodyti dėmesį jaunam žaidėjui, gal jis bus ateinančių metų žvaigždė. Visas savybes jis turi – fizines, žaidimo supratimą, žaidimo IQ aukštas, sprogstantis žaidėjas, kokių mums tikrai reikia – mums reikia žaidėjų, galinčių mušti įvarčius“, – jaunuolį gyrė E. Jankauskas.

Po pertraukos į rinktinę sugrįžta Vilniaus „Žalgirio“ atstovai Ovidijus Verbickas ir Edvinas Gertmonas, taip pat – Latvijos čempionate Rygos RFS atstovaujantis Karolis Uzėla bei sezoną Rumunijoje užbaigęs Modestas Vorobjovas.

Rinktinėje ir vėl bus „Torino“ saugas Gvidas Gineitis, Slovėnijoje du trofėjus iškovojęs Justas Lasickas bei Albanijos taurės nugalėtoju tapęs Gytis Paulauskas. Jis puolėjų tandemą sudarys su rinktinės kapitonu Fedoru Černychu.

Pilna nacionalinės rinktinės sudėtis rungtynėms su Bulgarija ir Vengrija

Vartininkai

Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Lukas Paukštė (FA „Šiauliai“), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis).

Gynėjai

Linas Klimavičius (FK „Panevėžys“), Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“), Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“), Artemijus Tutyškinas (Lodzės LKS, Lenkija), Pijus Širvys (FK „Panevėžys“), Rokas Lekiatas (FA „Šiauliai“), Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija), Markas Beneta (FK „Panevėžys“).

Saugai

Modestas Vorobjovas (be klubo), Gvidas Gineitis („Torino“, Italija), Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Eligijus Jankauskas (FA „Šiauliai“), Daniel Romanovskij (FA „Šiauliai“), Karolis Uzėla (Rygos RFS, Latvija), Faustas Steponavičius („Tukums 2000“, Latvija), Deividas Šešplaukis (FA „Šiauliai“), Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“).

Puolėjai

Gytis Paulauskas (KF „Egnatia“, Albanija), Fedor Černych (Limasolio AEL, Kipras).