1980 metų Maskvos olimpines žaidynes priėmusiame stadione susitiko B grupės nugalėtojais tik dėl geresnio įvarčių santykio tapę ispanai ir antrą vietą A grupėje užėmę rusai, per pirmus du mačus įmušę net 8 įvarčius.

Aštuntfinalis šeimininkams prasidėjo itin nesėkmingai: jau 12 minutę beveik 39-erių metų veteranas Sergejus Ignaševičius, kovodamas su Sergio Ramosu, netyčia blauzda pasiuntė kamuolį į savo vartus. S. Ignaševičius tapo vyriausiu tokiu nelaimėliu per visą pasaulio čempionatų istoriją.

Tiesa, kėlinio pabaigoje, 41 min., rusai atsitiesė ir išlygino rezultatą, kai po Gerardo Pique žaidimo ranka skirtą 11 metrų užtikrintai realizavo Artiomas Dziuba.

Ispanai ir toliau atrodė itin blankiai: jie nei per pagrindinį laiką, nei per pratęsimą taip ir neužkūrė varžovams gaisro jų baudos aikštelėje – 1:1 (1:1). Viską lėmė 11 metrų baudinių serija.

Joje puikiai pasirodė Igoris Akinfejevas, atrėmęs du ispanų baudinius – Kokes ir Iago Aspaso. Tuo metu visi keturi rusų bandymai buvo tikslūs ir nepaliko vilčių Davidui de Geai. Rusai triumfavo 4:3 ir netikėtai pateko į ketvirtfinalį.

Jie kitame etape susigrums arba su kol kas neklumpančia Kroatija, arba su Danija, kurios savo santykius išsiaiškins taip pat sekmadienį nuo 21 valandos.

Rusams už itin sėkmingą startą namų pirmenybėse jau buvo pažadėta 20 milijonų JAV dolerių premija. O prasibrovę į ketvirtfinalį, jie bus paskatinti dar 15 mln. JAV dolerių.

Ispanus kartu su kitais 78 tūkstančiais Maskvoje palaikė ir Ispanijos karalius Pilypas VI, tuo metu Rusijos prezidentas rungtynes stebėjo per TV. Jį „Lužnikuose“ pavadavo premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Rungtynės:

Rusija 1 – 1 Ispanija po 11 m baudinių – 4:3
12' [0 – 1] Sergejus Ignaševičius (į savo vartus)
41' [1 – 1] Artiomas Dziuba (11 m)

Komandų statistika: Rusija – Ispanija

Smūgiai į vartus: 1 – 9
Smūgiai šalia vartų: 3 – 6
Kampiniai: 5 – 6
Nuošalės: 1 – 1
Kamuolio kontrolė: 26 – 74 proc.
Pražangos: 19 – 5.

2010-ųjų pasaulio čempionė Ispanija, kuri turnyre turėjo antrą brangiausią sudėtį, vertą net 1,04 mlrd. eurų, buvo laikoma šio aštuntfinalio favorite, tačiau šeimininkei Rusijai vilties teikė braškanti ispanų gynyba (praleisti net 5 įvarčiai) bei neužtikrintas vartininko Davido de Gea, atrėmusio mažiausiai iš visų čempionato dalyvių, žaidimas.

Jo statistika po susitikimo su rusais tapo dar tragiškesnė: vos 1 atlaikytas smūgis iš 11-os – 9 procentai...

Rusijos futbolininkai planetos pirmenybėse dalyvauja 11-tą kartą. Geriausias jų pasiektas rezultatas – ketvirta vieta 1966 m. čempionate Anglijoje.

Tiesa, šalis po Sovietų Sąjungos griūties dar nėra dalyvavusi pasaulio čempionato atkrintamosiose varžybose. Vyresnės kartos futbolo gerbėjai turi gerai pasikapstyti prisiminimuose: dar 1986-aisiais Sovietų Sąjunga aštuntfinalyje 3:4 nusileido Belgijai.

Rusija – pirmoji Rytų Europos valstybė, priimanti šį turnyrą. Nors net apie 75 procentus Rusijos teritorijos yra Azijos žemyne, gerokai daugiau rusų gyvena europinėje jos dalyje (apie 110 iš 144 milijonų).

Aštuntfinalyje suklupsiančioms rinktinėms iš FIFA atiteks po 12 mln. JAV dolerių, tuo metu tos, kurios pateks į ketvirtfinalį, užsitikrins po mažiausiai 16 mln. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2639)