23 metų amžiaus Antonas Zingarevičius, kurio tėvui Borisui priklauso viena iš didžiausių Rusijoje medienos perdirbimo įmonių - Ilimo celiuliozės fabrikas, yra vienas iš dviejų partnerių fonde "Fortress Sports", ketinančiame iš pradžių už 20 mln. svarų sterlingų (120 mln. litų) įsigyti 40 proc. "Everton" akcijų.

Didžiojoje Britanijoje mokslus baigęs A. Zingarevičius yra vienas iš daugelio turtingų Rusijos investuotojų, besidominčių žinomu britų turtu.

Praėjusiais metais Rusijos naftos magnatas Romanas Abramovičius perėmė futbolo klubo "Chelsea" kontrolę ir įsigijo naujų žaidėjų. Tai visiškai pakeitė prie bankroto slenksčio buvusio klubo likimą.

Tuo tarpu Rusijos plieno magnatas Ališeris Usmanovas, neseniai įsigijęs 13,4 proc. akcijų Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų plieno gamintojoje "Corus", bando išsikovoti vietą bendrovės valdyboje. Praėjusį mėnesį 23 metų amžiaus Nikolajus Smolenkskis, kurio tėvo bankų imperija žlugo per 1998 metų Rusijos finansų krizę, perėmė Didžiosios Britanijos sportinių automobilių gamintojos TVR kontrolę.

"Everton" valdyba, kuriai vadovauja teatro impresarijus Billas Kenwrightas (Bilas Kenraitas), visais būdais ieško klubo, kuris anksčiau buvo laikomas viena iš penkių stipriausių šalies komandų, atgaivinimui būtinų lėšų. Daugelis mano, jog pirmadienį į posėdį susirinksianti valdyba priims rusų pasiūlymą, kuris numato galimybę už 10 mln. svarų papildomas investicijas padidinti paketą iki daugiau kaip 50 proc.

Investicijų konsultantas Christopheris Samuelsonas (Kristoferis Samuelsonas), kuris yra A. Zingarevičiaus partneris fonde "Fortress Sports", sakė, kad per šį "apsauginį" fondą į "Everton" tikriausiai investuos iki dešimtiems investuotojų. Pasak C. Samuelsono, lėšos jau yra pritrauktos. "Tai - ne tik privačios Zingarevičių šeimos lėšos", - sakė jis.

B. Kenwrightas jau ne vieną mėnesį sunkiai bando pritraukti naujų lėšų, kurios sustiprintų "Everton" komandą ir leistų išlaikyti žvaigždę Wayne'ą Rooney (Veiną Rūnį).

Dėl klubo finansinių problemų liepą iš jo pasitraukė Trevoras Birchas (Trevoras Berčas). Šis vienas iš labiausiai gerbiamų futbolo vadovų, padėjęs R. Abramovičiui perimti "Chelsea", iš "Everton" pasitraukė vos po šešių savaičių.

Oksforde įsikūręs verslininkas ir "Everton" direktorius Paulas Greggas (Polas Gregas) spaudžia B. Kenwrightą atsistatydinti. B. Kenwrightas ir antrasis direktorius trijų asmenų "Everton" valdyboje Jonas Woodas (Džonas Vudas) atmetė P. Greggo pasiūlymą pritraukti 15 mln. svarų, nes pastarasis nesutiko atskleisti investuotojų.

K. Samuelsonas tikisi, jog B. Kenwrightas liks "Everton" valdybos pirmininkas. Rusų remiamą konsorciumą valdyboje atstovautų du nauji direktoriai.

Vienas "Everton" akcininkų asociacijos valdybos narys teigė, jog reikia būti atsargiems, nes neseniai lėšų iš užsienio investuotojų nesugebėjo pritraukti klubai "Liverpool" ir "Aston Villa". "Tačiau jei "Everton" sandoris bus pasirašytas ir įgyvendintas, gatvėse šoksime rusiškus šokius ir gersime vodką", - sakė jis.

B. Kenwrightui priklauso kontrolinis akcijų paketas investiciniame konsorciume "True Blue Holdings", kuris turi 71,3 proc. "Everton" akcijų. B. Kenraitas ir Dž. Vudas valdo 64,3 proc. "True Blue Holdings", tad jie gali balsavimu laimėti prieš P. Grego šeimą, kuriai priklauso 31,5 proc. konsorciumo akcijų. Todėl manoma, kad P. Gregas teturi labai mažai galimybių sužlugdyti sandorį.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją