Mindaugo Čepo kompanija šiemet rezultatais demonstruoja, kad komanda subrendo rimtiems pasiekimams.

6 pergalės, dvejos lygiosios ir vos viena nesėkmė bei 20 taškų leidžia Saulės miesto komandai po pirmo rato užimti antrą vietą. Palyginimui, pernai „Šiauliai“ po pirmo rato turėjo 11 taškų.

2022-ųjų sezone 7-as finišavęs „Šiaulių“ klubas pirmame rate aplenkė ir šalies čempioną Vilniaus „Žalgirį“, kurį pavyko namuose įveikti (1:0), ir vicečempioną „Kauno Žalgirį“, iš kurio taip pat pavyko atimti taškus (0:0).

Tokie rezultatai nelabai stebina Lietuvos futbolo rinktinės stratego Edgaro Jankausko.

Jis gyvai stebėjo 9 turo dvikovą Gargžduose ir gyrė strategą bei jo vadovaujamus „Šiaulius“, kurie sugebėjo laimėti žaisdami ne pačias geriausias savo rungtynes šį pavasarį.

„Mane džiugina Mindaugo Čepo darbas. Jis dėmesį kreipia į vietinius žaidėjus, komandos stuburą sudaro lietuviai, ekipa stabili, subalansuota, turi atsarginių suolelį, kuris leidžia palaikyti žaidimo kokybę aikštėje.

Man jie vieni lygos favoritų, pirmo trejetuko komanda“, – prisipažino Lietuvos rinktinės vairininkas.

Lukas Paukštė Gargžduose gelbėjo komandą ne vienoje situacijoje. Vidutinės klasės vartininkas, ko gero, vieną tikrai būtų prasileidęs.
Edgaras Jankauskas
A lyga, "Šiauliai", Mindaugas Čepas

„Šiauliai“ E. Jankauskui palieka gerai organizuotos, solidžios komandos įspūdį.

„Gargžduose „Šiauliai“ laimėjo ne taip jau užtikrintai, pirmame kėlinyje svečiai kontroliavo žaidimą, rungtynių tempą, buvo stipresnė komanda, pelnė įvartį. Antrame kėlinyje situacija apsivertė aukštyn kojomis, galima sakyti, „Šiauliai“ išnešė sveiką kailį. „Banga“ metė pajėgas į priekį, turėjo keletą tikrai gerų momentų, standartinių situacijų, o tai yra pažeidžiamiausia „Šiaulių“ vieta.

Svarbus tas faktas, kad nežaidžiant labai gerai komanda sugeba svečiuose iškovoti tris taškus. Tai brandžios ekipos požymis, moka žaisti ir be kamuolio, geba ir pakentėti, kai to reikia, ir šiek tiek strategiškai sužaisti, „padeginti laiką“, tą taip pat mokėjo.

Jautėsi antrame kėlinyje, kad „Banga“ yra šviežesnė, įtakos turėjo ta papildoma viena diena atsistatymui. „Šiauliai“ pagrindinį tikslą pasiekė. Ko, gero, šiuo metu svarbiausias dalykas – ne žaidimo kokybė, o taškai. Man atrodo, kad „Šiauliai“ yra komanda, kuri verta tos užimamos pozicijos“, – dvikovą Gargžduose vertino E. Jankauskas.

Jis nesistebi solidžia Šiaulių gynyba: net septyniuose iš 9 mačų komanda nepraleido įvarčio.

„Kalbant apie „sausus“ mačus, reikia pradėti nuo vartininko. Lukas Paukštė Gargžduose gelbėjo komandą ne vienoje situacijoje. Vidutinės klasės vartininkas, ko gero, vieną tikrai būtų prasileidęs.

Tas vartininko užtikrintumas suteikia komandai pasitikėjimo. Kalbant apie gynybą, man patinka dešinėje žaidžiantis ukrainietis Jevgenas Jefremovas.

Gargžduose vidurio gynėjų duetą sudarė Rokas Lekiatas ir Sigitas Olberkis. Tai dėmesio verti žaidėjai, arti rinktinės lygio. S. Olberkį mačiau kaip potencialų rinktinės kandidatą jau kovo mėnesio nacionalinės komandos stovykloje.

Manau, jei taip toliau tobulės, demonstruos gerą žaidimą, manau, anksčiau ar vėliau, sulauks galimybės pasirodyti Lietuvos rinktinės sudėtyje.

Visa komanda gerai ginasi, gynyba prasideda nuo puolėjo. Kaip sakoma, komandoje, kuri praleidžia nedaug, pirmas gynėjas yra puolėjas, nes visos grandys dalyvauja gynybiniame procese“, – pastebėjo E. Jankauskas.

Futbolo orakulams – sunkūs laikai, nėra lengva prognozuoti rezultatus.
Edgaras Jankauskas

Vienu komandos lyderiu tapo Mantas Kuklys. Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ atakų dispečeris grįžo į gimtojo miesto ekipą po 12 metų pertraukos.

35-erių saugas pirmame rate žaidė iš esmės be keitimų – 9 dvikovos ir 804 minutės aikštėje.

„Manto vaidmuo Šiauliuose panašus į tą, kurį turėjo rinktinėje. Nuo jo prasideda atakos konstravimas, jis gerai mato aikštę, galbūt su amžiumi tos greičio savybės nebėra tokios, kurias turėjo prieš 10 metų, bet ta patirtis, lyderio savybės leidžia Mantui būti labai svarbia figūra.

Matėsi ir Gargžduose, kad jis lyderio vaidmens ėmėsi tuomet, kai komandai buvo sunku antrame kėlinyje, kai reikėjo žaidėjo su patirtimi, gebančio numušti rungtynių tempą, įnešti ramybės.

Mantas puikiausiai tinka tokiam vaidmeniui. Manau, kad A lygoje jis yra ryški figūra, o Šiauliuose – ir emocinis lyderis, turintis daugiausiai patirties, titulų, savo žaidimu jis įrodo, kad yra vertas to vaidmens“, – apie buvusį rinktinės narį kalbėjo E. Jankauskas.

Eligijus Jankauskas, Mantas Kuklys

Nacionalinės komandos vedlį džiugina konkurencingas čempionatas.

„Pozityviausia išvada tai, kad A lyga, mano akimis, tampa tikrai konkurencinga.

Turėjome keletą nelauktų, skambių rezultatų, pavyzdžiui „Džiugo“ pergalė (3:2, I turas) prieš „Žalgirį“. Džiugina tokie rezultatai, kurie įrodo, kad čempionatas nėra lengvai nuspėjamas.

Nesvarbu, kurioje vietoje tu esi, ateinančiose rungtynėse gali laimėti prieš lyderius ar nusileisti autsaideriams. Futbolo orakulams – sunkūs laikai, nėra lengva prognozuoti rezultatus.

Tai rodo, kad A lyga įdomi. „Žalgirio“ lėtas startas galbūt byloja tai, kad kitos komandos pasitempė. Nemanau, kad „Žalgiris“ sau leistų pirmenybes pradėti neįvertinus savo varžovų“, – kalbėjo E. Jankauskas.

„Čempionatas – ilgos distancijos bėgimas. Praėjusiame sezone matėme, kad jo pradžioje gerus rezultatus demonstravusios komandos pritrūko jėgų, gal solidesnio atsarginių suolo.

Čia „Žalgiris“ turi pranašumą prieš kitas likusias komandas. Ta A lygos pradžia, ta konkurencija asmeniškai mane džiugina.

Jei kai kurios komandos pirmą ratą paliko tokiai žvalgybai, tai antrame turės demonstruoti aštriausius savo peilius, kad sugrįžtų į kovą dėl aukštesnių pozicijų ar atsidurtų ten, kur turėtų būti“, – kalbėjo E. Jankauskas.

Žavėjosi komandos atmosfera

Rinktinės stratego girtas M. Kuklys laidoje „Sporto baras“ taip pat pabrėžė konkurencingą čempionatą, o nuo to laimi tik Lietuvos futbolas.

„Komandos iš tikrųjų lygios. Sužaidėme I ratą, visos rungtynės buvo sunkios, nė vienų nebuvo lengvų. Pernai žaidė „Jonava“, žinojai, kad tikrai įmuši ir laimėsi. Dabar kiekviena dvikova labai atkakli ir sunki.

Bet kuri komanda iš bet kurios gali atimti taškus. Matome, „Sūduva“ nugalėjo „Dainavą“, o Alytaus klubas sugeba atimti taškus iš lyderio „Panevėžio“ ar „Kauno Žalgirio“.

Tie patys „Riteriai“ pradeda rinkti taškus. Man čempionatas labai įdomus. Kuo daugiau tokių atkaklių rungtynių, tuo geriau visam Lietuvos futbolui“, – pastebi M. Kuklys.

Kaip ir praėjusiais metais, po pirmo rato pirmauja „Panevėžys“ (23 taškai), iškovojęs 7 pergales ir dukart sužaidęs lygiosiomis.

„Pradėčiau nuo aukštos klasės trenerio Gino Lettieri, kuris viską sudėlioja į savo vietas, tiek taktiškai, tiek ir psichologiškai parengia komandą. Taip pat „Panevėžys“ turi daug individualiai stiprių žaidėjų. Tai ir lemia, kad „Panevėžys“ dabar yra pirmoje vietoje“, – kalbėjo M. Kuklys.

Skirtingai nuo kitų A lygos klubų, „Šiaulių“ branduolį sudaro lietuviai ir komandai atstovauja tik 2 legionieriai, ukrainiečiai Jevgenas Jefremovas ir Oleksijus Ščebetunas.

„Viena geriausių atmosferų komandoje per mano karjerą“, – prisipažįsta M. Kuklys.

„Esame kaip vienas kumštis, tai labai jaučiasi rūbinėje. Visi lietuviai, visi vienas kitą puikiai suprantame. Net legionieriai pradeda lietuviškai suprasti, gal sunkiau kol kas tik kalbėti. Atmosfera yra nuostabi“, – tvirtina M. Kuklys.

Mantas Kuklys

Apie stratego darbą po futbolininko karjeros galvojantis saugas jau dabar prisideda prie „Šiaulių“ trenerių štabo.

„Taip, padedu „Šiaulių B“ komandai, tenka vaizdo analizes padaryti, būti prie B komandos namų rungtynėse. Tai labai įdomu. Seku, mokausi, domiuosi, man trenerio darbas atrodo malonus. Laukiu tos dienos, kai pavyks tapti kažkurios komandos vyriausiuoju treneriu, kuomet bus leista pačiam susidėlioti savo planą, savo viziją, žaidimo stilių.

Laukiu tos dienos, bet šiuo metu koncentruojuosi į futbolą, kol sveikata leidžia, kol jaučiuosi gerai, dabar (mintyse) tik „Šiauliai“, – laidoje „Sporto baras“ kalbėjo M. Kuklys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją