Gegužės 6 d. Vilniuje numatomas Belgijos futbolo specialistų desantas, kuris atvyks dalintis patirtimi su Lietuvos futbolo specialistais ir atskleisti belgiškos futbolininkų rengimo programos ypatumų.

Anot seminaro rengėjų, šios ne taip seniai tik futbolo vidutinioke laikytos šalies šuolis link futbolo elito tikrai vertas dėmesio, o jos sėkmės istorija šalies futbolo specialistams gali būti receptas, kaip Belgijos pavyzdžiu sukurti efektyvią jaunųjų futbolininkų rengimo sistemą, kurios įgyvendinimas bent jau ateityje leistų tikėtis pakilti iš dabartinių rekordinių žemumų nacionalinių šalių futbolo reitinge.

Belgijos futbolas pastaruoju metu maudosi šlovės spinduliuose - nacionalinė vyrų rinktinė puikuojasi FIFA reitingo viršūnėje ir priskiriama prie Prancūzijoje vyksiančio Europos futbolo čempionato finalo etapo favoritų, o šios mažos šalies futbolo klubai nuolat tiekia perspektyvius futbolininkus garsiausiems Vakarų Europos šalių klubams lyg iš neišsenkamų aruodų. Dar visai neseniai ir patys belgų futbolo specialistai ironiškai vertino savo nacionalinės futbolo rinktinės pajėgumą, o kokybės šuolį, anot jų, lėmė tik nuoseklus ir sistemingas darbas tiek masinio ir vaikų, tiek jaunimo ir profesionalaus futbolo srityse.

Anot vieno seminaro organizatorių bendrovės „Sporto rinkodara“ vadovo Stasio Petrausko, Belgijos futbolo kokybės šuolis į dabartines aukštumas tikrai nebuvo atsitiktinis ir gali būti ne tik puikus sėkmės istorijos pavyzdys, tačiau ir puiki kelrodė žvaigždė siekiant atgaivinti Lietuvos futbolo prestižą ir pakilti iš dabartinių žemumų.

„Pasikvietėme Belgijos futbolo specialistus, jog kartu su mūsų šalies vaikų ir jaunimo treneriais pabandytume perimti ir suvokti tai, kas Belgijos futbolui padėjo pasiekti kokybės šuolį. Vienas iš seminaro lektorių - Krisas Van Der Haegenas - ir būtų tas žmogus, kuris svariai prisidėjo kuriant naują Belgijos futbolo vystymo viziją, futbolininkų rengimo programas, yra tiesiogiai atsakingas už visų lygių trenerių rengimą ir mokymą (angl. Coach education director). Mano manymu, vienas iš kertinių sėkmės faktorių yra tai, jog šioje šalyje visų lygmenų treneriai dirba ne kiekvienas kaip išmano ir kiekvienas sau, o pagal nuoseklią ir sistemingą futbolininkų rengimo sistemą, kuri atitinką Belgijos futbolo vystymo viziją“, - apie seminaro idėją kalbėjo S. Petrauskas.

Seminare Belgijos futbolo specialistai žada atskleisti savo šalies jaunųjų futbolininkų rengimo sistemos ypatumus, kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo specialistais atviroje diskusijoje panagrinėti, kas galėtų tikti, siekiant kokybės postūmio dirbant su vaikais ir jaunimu mūsų šalyje.

„Džiaugiamės, jog šalies treneriai aktyviai atsiliepė į kvietimą kartu su Belgijos futbolo specialistais pabandyti panagrinėti ir surasti receptų, kas galėtų padėti visiems mums dirbti efektyviau ugdant būsimas futbolo žvaigždes. Dar nė viena strategija nedavė stulbinamų rezultatų „čia ir dabar“, kalbant apie aukšto meistriškumo futbolininkų parengimą. Teisingas darbas su vaikais ir jaunimu - vienintelis sėkmės receptas, kurio garantuotus rezultatus, kaip ir Belgijos atveju, matytume ateityje“, - kalbėjo vienas seminaro organizatorių S. Petrauskas.

Seminare dalyvausiantis K. Van Der Haegenas yra ne tik futbolo teoretikas, vadovaujantis Belgijos futbolo trenerių mokymo programai, bet ir pats sukaupęs itin vertingos treniravimo patirties, kuria žada pasidalinti futbolo aikštelėje kartu su dalyviais ir praktinėje seminaro dalyje. Paklaustas, kas jo manymu, yra Belgijos futbolo kokybės šuolio priežastis, K. Van Der Haegenas išskyrė vizijos būtinybę.

„Kai du 2000-ais metais mes turėjome labai blogą situaciją vertinant bendrus šalies rezultatus, mes pradėjome nuo sukrėtimo ir vizijos, ko mes sieksime ateityje, sukūrimo. Visi tolesni mūsų strateginiai ir taktiniai sprendimai turėjo būti grindžiami futbolo vystymo vizija... Strateginiai sprendimai buvo padaryti nuo masinio iki elito futbolo. Žinoma, juos dar reikėjo įgyvendinti praktiškai“, - paslaptingai apie sėkmės receptą kalbėjo K. Van Der Haegenas.

Autoritetingas Belgijos futbolo specialistas ir UEFA techninis konsultantas mūsų šalies treneriams linkėjo mokytis iš geriausių praktikų ir sėkmės istorijų. Anot jo, tai savaime dar negarantuos efektyvesnio darbo, tačiau gali būti puikus įkvėpimo šaltinis keičiant mąstymą ir kartu einant link teigiamų treniravimo nuostatų įgyvendinimo.

Belgijos futbolo sėkmės receptai, kuriais dalinsis K. Van Der Haegenas ir kitų seminaro lektoriai - gegužės 6 d. Vilniuje, viešbučio „Urbihop“ konferencijų salėje, Ąžuolyno g. 7. Išsamesnė informacija apie seminarą interneto svetainėje sportsmarketing.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)