„Aišku, norėtųsi, kad kuo daugiau mūsų komandų prašoktų tą pirmąjį UEFA Europos lygos etapą. Bet aš manau, kad tai padarys tiktai „Žalgiris“. Duok Dieve – daugiau, ir tebūnu aš neteisus...“ – buvęs Lietuvos rinktinės strategas Algimantas Liubinskas nebuvo didelis optimistas.

Prieš „Kruoją“ – Dmitrijus Syčiovas

Pakruojo „Kruoja“ – Minsko „Dinamo“ (Baltarusija). 19.00 Šiaulių miesto savivaldybės stadionas.

„Kruojai“ Europos lygos pirmojo etapo burtai lėmė bene stipriausią varžovą. Olando Roberto Maaskanto treniruojama Minsko „Dinamo“ nė negalvoja baigti turnyrą po dviejų rungtynių su Lietuvos klubu.

„Pasakysiu tiesiai – manau, kad „Kruoja“ neturi jokių šansų. Minsko „Dinamo“ šiuo metu užima trečią vietą gana stipriame Baltarusijos čempionate ir pagal biudžetą yra jame vienas galingiausių klubų. Jam vadovauja artimas šalies prezidentui Aleksandrui Lukašenkai Jurijus Čižas“, - kalbėjo A. Liubinskas.

Didžiausios baltarusių klubo žvaigždės: 47-erias rungtynes Rusijos rinktinėje sužaidęs Dmitrijus Syčiovas ir 21-erias rungtynes Nigerijos nacionalinei komandai atstovavęs Christianas Obodo.

Tiesa, pastarasis į Lietuvą neatvyks. Jis, savavališkai palikęs klubą, įsivėlė į nemalonią istoriją. Nigerietį ir vieną jo bičiulių bei dvi kartu su jais buvusias prostitutes Italijoje sulaikė policija, radusi jų automobilyje 52 gramus marihuanos.

Tačiau anot A. Liubinsko bėda yra ne vien „Dinamo“ pajėgume, o ir „Kruojos“ silpnume.

„Manau, kad „Kruoja“, pagal jos šios dienos sudėtį, nepraeitų turbūt jokio barjero. Nebent pasistiprins kuo nors. Nors ji šiuo metu yra penkta A lygoje, bet kartais septintą vietą užimantys „Šiauliai“ demonstruoja įdomesnį futbolą. Pažiūrėjus į „Kruojos“ organizaciją, kai kurį laiką jos žaidėjai susirinkdavo tik į rungtynes ir net nesitreniruodavo, apie kokį šio klubo profesionalumą galima kalbėti ar apie jo galimybes?“ – retoriškai klausė buvęs Lietuvos rinktinės treneris.

Kaip ten bebūtų, Pakruojo klube yra vienas žmogus, puikiai išmanantis visą „Dinamo“ virtuvę. „Kruoja“ neseniai pasirašė sutartį su baltarusiu saugu Aleksandru Tiškevičiumi, kuris prisipažįsta, kad yra užaugęs ir subrendęs būtent Minsko „Dinamo“ komandoje.

Susitiks su kaimo komanda

Marijampolės „Sūduva“ – Turnovo „Chorizont“ (Makedonija). 19.45 Marijampolės „Arvi“ arena.

Burtai marijampoliečiams lėmė pirmas rungtynes žaisti Makedonijoje, o atsakomąsias - namie. Tačiau vėliau UEFA sukeitė rungtynių vietas dėl Makedonijos sostinėje Skopjėje liepos 11 dieną vyksiančių kitų Europos lygos rungtynių.

Vargu ar tai į naudą „Sūduvos“ klubui. Priimta laikyti, kad kur kas geriau pirmąsias rungtynes žaisti svečiuose.

„Chorizont“ yra be jokios perkeltinės prasmės kaimo komanda. Turnovas neturi miesto statuso, jame gyvena 941 gyventojas. Komandoje žaidžia vien vietos futbolininkai.

Bene svarbiausi „Chorizont“ žaidėjai: rezultatyvumu pasižymintys saugas Dejanas Blaževskis ir puolėjas Zoranas Baldovalijevas.

„Nežinau kokio pajėgumo yra Makedonijos komanda. Bet žinau, kad visos buvusios Jugoslavijos šalys moka žaisti futbolą“, - atsargiai į kaimo komandą žvelgė A. Liubinskas.

Į „Sūduvos“ komandą grįžo prieš aštuonerius metus į užsienį išvykęs puolėjas Tomas Radzinevičius, savo laiku buvęs kone „Sūduvos“ simboliu.

„Nežinau, kokios sportinės formos yra Tomas Radzinevičius.  Be abejo, manau, kad jis komandai padės. Bet „Sūduvoje“ yra daug problemų. Netvirta jos saugų linija, gynyba“, - kalbėjo A. Liubisnkas. Jis „Sūduvai“ pereiti „Chorizont“ davė 40 procentų galimybių.

Neseniai Marijampolės klubas išsiskyrė su kartais jame lyderio vaidmens besiimdavusiu, o kartais niekuo neišsiskirdavusiu brazilu Rafaeliu Ledesma.

„Rafaelio Ledesmos atsisakymas bus, aišku, nuostolis „Sūduvos“  komandai. Bet klubui matyt buvo per brangus. Ir kitas dalykas – brazilas buvo nevaldomas. Nori jis bėga, nenori – nebėga. Bet jeigu buvo noras atsisakyti R. Ledesmos, tai tą reikėjo padaryti seniai“, - komanetavo A. Liubinskas.

Didžiausia viltis – „Žalgiris“

Vilniaus „Žalgiris“ – Dublino „Saint Patric‘s“ (Airija). 21.00 LFF stadionas.

„Aš manau, kad „Žalgiris“ turi visus šansus. Airių komanda nėra tokio lygio, kad būtų neįveikiama. Jeigu mes jos nepraeisime... Geresnių burtų tikėtis vargu ar galima“, - apie „Žalgirio“ perspektyvas mano buvęs Lietuvos rinktinės strategas, pats Vilniaus klube dirbęs sovietmečiu.

Airijos pirmenybių lyderis didelių žvaigždžių savo sudėtyje neturi. Jo koziris – didžiulė komandos patirtis Europos lygos atrankoje. Bet A. Liubinskas mano, kad vilniečių koziriai didesni už šį.

„Žalgiris“ yra subalansuota komanda. Dabar ji pastoviai demonstruoja lyderio charakterį.  Lietuvoje šiai dienai jai lygių nėra. Ne kas būtų, jei geriausia mūsų komanda nepraeitų „Saint Patric‘s“, - mano buvęs Lietuvos rinktinės strategas.

A. Liubinskas ypač tikisi vilniečių pergalės savo aikštėje: „Žalgirio“ stipri saugų liniją, gana neblogą gynyba ir vartininkas, yra kam mušti įvarčius. Kiekvienas rungtynes komanda sukuria progų ir beveik nėra rungtynių, kuriose būtų neįmušusi.  Manau, kad namie turėtų būti pergalė, o Dubline „Žalgiris“ bent jau nepralaimės.“

Tačiau bene geriausias „Žalgirio“ futbolininkas lenkas Jakubas Wilkas prieš Europos lygos rungtynes paliko komandą ir išvyko į Rumunijos „Vaslui“ klubo peržiūrą. Bet ir tai A. Liubinsko nebaugina. Jis neturi priekaištų ir Vilniaus klubui, tokiu svarbiu metu paleidusiam legionierių: „Kiekvienas klubas turi spręsti savo uždavinius. Pinigai iš dangaus nekrenta. Visų komandų toks likimas, kad tenka atsisakyti geriausių žaidėjų, čia nieko nepadarysi. Manau treneris apie galimą J. Wilko išvykimą žinojo ir tam ruošėsi. Tikiuosi, kad jis ras kuo kompensuoti netektį.“