Auksinės akimirkos

Jau beveik ketvirtį amžiaus „Carlsberg“ bendradarbiauja su Europos futbolo čempionatu. Tai trečias pagal dydį pasaulio sporto įvykis.

Neabejojama, kad ir 2012 metų čempionatas netaps išimtimi. Beje, pirmą kartą šis čempionatas yra rengiamas Rytų Europoje ir tik trečią kartą finalo etapas bus surengtas iš karto dviejose valstybėse (iki šiol tai buvo nutikę tik 2000 metais Belgijoje ir Olandijoje bei 2008-ais Austrijoje ir Šveicarijoje).

Čempionatas niekada nenuvilia gerbėjų ir garantuoja veiksmą aikštėje.
Pavyzdžiui, 1992 metais Danijos iškovota pergalė arba nuostabūs asmeniniai žaidėjų pasirodymai – Marco van Basteno gražusis įvartis rusams ar Oliverio Bierhofo „auksinis įvartis“ į čekų vartus.

Kol šešiolika Europos rinktinių kaupiasi iš viso 31-erioms rungtynėms, siekdamos patekti į futbolo istoriją. Jūsų dėmesiui kai kurie įspūdingesni Europos čempionatų momentai nuo 1988 metų.

1988 (Vakarų Vokietija)

- Olandija pusfinalyje įveikė aikštės šeimininkus ir nuolatinius savo varžovus Vokietiją rezultatu 2:1;

- Olandų futbolininkas M. van Bastenas finale su Rusija įmušė vieną įsimintiniausių įvarčių futbolo istorijoje, smūgiuodamas kamuolį iš „aštraus“ kampo per rusų vartininką Rinatą Dasajevą. Olandija buvo karūnuota Europos futbolo čempione.

- Būtent M. van Bastenas, įmušęs penkis įvarčius, tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

1992 (Švedija)

- Šio turnyro metu pirmą kartą ant žaidėjų marškinėlių buvo užrašytos jų pavardės;

- Danijos rinktinė netikėtai tapo Europos čempione;

- Rezultatyviausiais turnyro žaidėjais tapo danas Henrikas Larsenas, vokietis Karlheinzas Riedle, olandas Dennisas Bergkampas ir švedas Tomas Brolinas – kiekvienas jų įmušė po tris įvarčius.

1996 (Anglija)

- Dalyvaujančių rinktinių skaičius padvigubėjo iki šešiolikos;

- Turnyro šeimininkai anglai pralaimėjo seniems savo priešininkams – vokiečiams. Vokietija pirmą kartą istorijoje laimėjo turnyrą, būdama jau suvienyta tauta;

- Vokietis O. Bierhoffas įmušė pirmą čempionato istorijoje „auksinį įvartį“ finalo rungtynėse su Čekija;

- Rezultatyviausiu žaidėju, pelniusiu penkis įvarčius, tapo anglas Alanas Sheareris.

2000 (Olandija ir Belgija)

- Pirmą kartą istorijoje Europos čempionatas rengiamas dviejose valstybėse;

- Prancūzija finale jėgas surėme su Italijos rinktine. Prancūzas Sylvainas Wiltordas 94-ą minutę išlygino rezultatą 1:1 ir išplėšė pratęsimą, o Davidas Trezeguet 103-ią minutę pelnė pergalingą įvartį (2:1), garantavusį savo šaliai auksą;

- Rezultatyviausiais čempionato žaidėjais tapo olandas Patrickas Kluivertas ir serbas Savo Miloševičius, įmušę po penkis įvarčius.

2004 (Portugalija)

- Europos čempione tapo Graikija, šalis, kurios čempionato pradžioje futbolo gerbėjai net nevertino kaip potencialios nugalėtojos;

- Finale, graikų aistruolių laimei ir kitų žiūrovų nuostabai, Graikijos rinktinė rezultatu 1:0 įveikė čempionato šeimininkę Portugaliją;

- Rezultatyviausiu žaidėju tapo čekas Milanas Barošas, pelnęs penkis įvarčius.

2008 (Austrija ir Šveicarija)

- Europos futbolo čempionatą po 44-erių metų pertraukos laimėjo Ispanija;

- Ikeras Casillas tapo pirmu, pakėlusiu atnaujintą Henri Delaunay taurę - 60 cm aukščio ir 8 kilogramų svorio trofėjų - pagamintą iš prabuoto sidabro;

- Rezultatyviausiu žaidėju tapo ispanas Davidas Villa, pelnęs keturis įvarčius.

2012 (Lenkija ir Ukraina)

- Pirmas čempionatas, vyksiantis Rytų Europoje.

- Čempionato rungtynės vyks aštuoniuose stadionuose: keturi iš jų Lenkijoje – Gdanske, Poznanėje, Varšuvoje ir Vroclave, o kiti keturi Ukrainoje – Donecke, Lvove, Charkove ir Kijeve;

- Šiame čempionate paskutinį kartą susikaus šešiolikos šalių atstovės. Turnyro formatas – keturios grupės po keturias rinktines – bus pakeistas po šio čempionato, kadangi 2016 metais dalyvaujančių rinktinių skaičius išaugs iki 24-urių.

Trys visų laikų geriausios rinktinės (1960-2008):

1. Vokietija (3 titulai)
2. Ispanija (2 titulai)
3. Prancūzija (2 titulai)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją