Dar gerai nacionalinėje komandoje kojų neapšilęs ir antrą kartą į rinktinę kvietimo sulaukęs 22-ejų Domantas Šimkus iškart mestas į startinį vienuoliktuką. Šioje vietoje vargu ar daug kas tikėjosi futbolininką aikštėje matyti nuo pirmų rungtynių minučių.

„Prieš mačą jautėsi jaudulys, juk buvo debiutas, bet pradėjus žaisti, priėmus pirmą kamuolį, atlikus perdavimą jaudulys nuslūgo ir stengiausi žaisti kaip įmanoma geriau“, – prisipažino D. Šimkus.

22 metų saugas šį sezoną rungtyniavo Klaipėdos „Atlanto“ ekipoje, o šiai komandai susidūrus su sunkumais nauja karjeros stotele pasirinko „Žalgirio“ klubą. Šiauliuose gimęs ir šiame mieste futbolo pradžiamokslį išėjęs D. Šimkus 2012 m. išvyko į Daniją ir kelis metus rungtyniavo antroje „Aalborg“ klubo komandoje. 2016-ųjų pradžioje jis grįžo į Lietuvą ir tapo „Atlanto“ nariu.

Dar 2015 metais debiutavęs Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinėje naujame Europos jaunimo (iki 21 metų) atrankos varžybų cikle jam patikėtos jaunimo rinktinės kapitono pareigos, o dėmesio iš E. Jankausko sulaukė šį spalį – prieš namų mačus su rumunais ir Juodkalnija pirmąkart pakviestas į nacionalinę rinktinę. Tiesa, tuose mačuose žaidėjas liko ant suolo.

Sezoną puikiu įvarčiu į „Sūduvos“ vartus užbaigęs saugas džiaugėsi netikėtu šansu debiutuoti nacionalinėje komandoje.

„Labai gaila, kad pralaimėjome, atidavėme visas jėgas, stengėmės laimėti, parodyti gerą žaidimą. Nemanau, kad pirmas kėlinys buvo blogas, tik apmaudu, kad anksti praleidome įvartį. Tai šiek tiek mus išmušė iš vėžių.

Antrą kėlinį pradėjome prastai, tik išėję į aikštę praleidome įvartį. Kiek galėjome, tiek stengėmės. Asmeniškai smagu sulaukus šanso debiutuoti rinktinėje, tik liūdna dėl rezultato. Tikėkimės ateityje tikrai bus geriau“, – po rungtynių kalbėjo D. Šimkus.

„Rumunai išties yra aukšto meistriškumo žaidėjai, atakuodami puikiai keitė atakų kraštus, tačiau daugelyje atveju galėjome su tuo susitvarkyti. Kartais pavykdavo, kartais nelabai“, – varžovų smogiamąją jėgą įvertino tokių rungtynių krikštą gavęs saugas.

Futbolininko nenustebino tuščios tribūnos, juk ir jo atstovaujamas „Žalgiris“ namuose ar svečiuose rungtyniauja apytuščiuose stadionuose.

„Keista tikrai nebuvo, juk Lietuvoje į futbolą neateina daug žmonių. Tačiau čia Rumunijoje stadione buvo kelios dešimtys nacionalinės komandos sirgalių. Jautėsi jų palaikymas, tikrai jie girdėjosi. Noriu jiems labai padėkoti už tai, kad atvyko palaikyti mūsų, nacionalinės komandos aistruoliai mums labai daug reiškia“, – teigė D. Šimkus.

Iššūkis grįžti į rinktinę

Jau pirmą minutę po Fiodoro Černycho perdavimo Gratas Sirgėdas galėjo išvesti lietuvius į priekį, tačiau po smūgio galva kamuolys praskriejo šalia vartų. Įsiminė ir jo klastingas smūgis antro kėlinio viduryje.

Po ilgos pertraukos nacionalinės rinktinės marškinėlius užsivilkęs 2013 m. Europos jaunimo U-17 čempionato rezultatyviausias žaidėjas G. Sirgėdas prisipažino kiek nustebęs, kai išvydo savo pavardę startiniame vienuoliktuke. Tačiau kitą vertus „Kauno Žalgirio“ saugas buvo pasiruošęs sugrįžti į nacionalinę komandą.

Rinktinėje G. Sirgėdas debiutavo būdamas vos 18 metų, po sėkmingo 2013 m. Europos U-19 čempionato. Lietuvoje vykusiame Europos jaunimo čempionate G. Sirgėdas įmušė 3 įvarčius ir tapo rezultatyviausiu pirmenybių žaidėju bei buvo išrinktas į simbolinę čempionato komandą. Tačiau vėliau perspektyvaus futbolininko karjerą stabdė traumos.

Futbolininkas į rinktinę kviestas ir pavasarį, tačiau prieš pat stovyklą patyrė traumą.

„Bent jau pirmą kėlinį žaidėme tikrai neblogai, antrame kėlinyje jautėsi varžovų aukštesnis meistriškumas. Žinoma, ir sėkmė varžovus lydėjo pelnant įvarčius. Apmaudu, kad toks rezultatas.

Geras buvo iššūkis sugrįžti į rinktinę. Smagu vėl atstovauti nacionalinei komandai, tuo džiaugiuosi. Visada norisi žaisti su tokiais varžovais, kaip Rumunija, tik tokiu atveju gali tobulėti.

Mano atveju, po tų traumų serijos įsivažiuoti padėjo ir dabartinė mano komanda (red. „Kauno Žalgiris“).

Šiek tiek nustebau, kai sužinojau, kad esu įtrauktas į startinę sudėtį. Bet prieš bet kokias rungtynes tikiesi, kad jose žaisi, norisi kuo daugiau tos patirties, ypač tokių rungtynių.

Turėjome keletą šansų, ir aš galėjau pirmą minutę pasižymėti, bet pritrūko puolėjo įgūdžių.

Ryškių progų daug neturėjome, dabar sunku pasakyti ko trūko, kad sėkmingiau būtume užpuolę varžovus. Reiktų išanalizuoti rungtynių vaizdo įrašą“ , – po rungtynių kalbėjo Gratas Sirdėgas.

Išvarytą A. Novikovą stebino teisėjo sprendimai

Vienas komandos lyderių Arvydas Novikovas šveitė pirštines ant žemės, kai prieš save išvydo antrą geltoną kortelę. Saugas išvarytas iš aikštės ir privalės praleisti paskutinį Tautų lygos mačą su serbais.

Futbolininkui nuostabą kėlė teisėjo sprendimai skirti jam geltonas korteles.

„Pirmą įspėjimą gavau kontroliuodamas kamuolį. Situacijoje prieš tai gynyboje Artūras Žulpa alkūne kliudė varžovo veidą, teisėjas pagalvojo, kad tai buvau aš. Varžovas mane laikė iš galo, o aš atsitvėriau ranka.

O antrą geltoną kortelę „sumedžiojo“ varžovai, jie žinojo, kad turiu jau vieną įspėjimą. Analogiškoje mūsų atakoje mūsiškis taip pat buvo sustabdytas, bet teisėjas neskyrė kortelės. Aš nesupratau, ką tas arbitras buvo sugalvojęs.

Apmaudu, kad negalėsiu žaisti Belgrade“, – nusivylęs kalbėjo A. Novikovas, padėkojęs į Rumuniją atvykusiems Lietuvos futbolo fanams.

„Labai malonu, kad į Rumuniją atvyko sirgaliai palaikyti mūsų. Deja, neparodėme gero žaidimo. Rinktinė yra sunkioje situacijoje, o žmonės nenusisuka ir palaiko komandą. Ačiū jiems“.

Mačą A. Novikovas pradėjo kairėje, pirmo kėlinio viduryje kraštais susikeitė su Deimantu Petravičiumi, anot futbolininko, norėta žaisti mobiliai priekyje, apsunkinti varžovams gynybines užduotis, kad sunkiau jiems būtų stabdyti mūsiškių atakas.

Tačiau anot futbolininko, puolant buvo prasta diena, ypač trūko perdavimų į priekį, kamuolys paprasčiausiai retai kada pasiekdavo kraštinius saugus.

Paskutines rungtynes Tautų lygoje Lietuva žais lapkričio 20 d. išvykoje su Serbijos rinktine. Pirmame mače mūsiškiai Vilniuje serbams nusileido 0:1. Pergalė prieš lietuvius serbams garantuos pirmą vietą C diviziono 4 grupėje, kelialapį į aukštesnį B divizioną bei šansą kovoti dėl bilieto į Europos čempionatą.

C diviziono 4 grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Serbija53207:311
2.Rumunija52307:39
3.Juodkalnija52127:57
4.Lietuva50052:120

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)