Milžiniško transparanto surasti nepajėgė

„Lech“ klubo apsaugos vadovas Henrykas Szlachetka pripažino prieš rungtynes žinojęs, kad Poznanės komandos fanklubas „Wiara Lecha“ planuoja antilietuvišką provokaciją, praneša portalas Sport.pl. Esą „Lech“ fanai apie užrašo „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną!“ („Litewski chamie, klęknij przed polskim panem“, - lenk.) iškabinimą stadione jį informavo ketvirtadienį, apie 17.15 val. Lenkijos laiku, likus porai valandų iki rungtynių pradžios. Anksčiau „Lech“ fanai esą buvo užtikrinę, kad jokių „žygdarbių“ nerengia.

„Ketvirtadienį, apie 13 val., mane pasiekė informacija, kad „Lech“ fanai piešia kažkokį transparantą. (...) Taigi paklausiau Krzysztofo Markowicziaus (vieno „Wiara Lecha“ lyderių – DELFI), ar bus kažkoks transparantas. Paneigė. 17.15 val. gavau SMS, kad (transparantas – DELFI) bus. Jis man taip pat nurodė užrašo turinį“, - kalbėjo H. Szlachetka.

„Lech“ apsaugos vadas teigė nedelsdamas ėmęsis priemonių prieš provokaciją. Tačiau nesėkmingai. Anot H. Szlachetkos, dar iki stadiono vartų atidarymo buvo pavesta apieškoti visą jo teritoriją, tačiau transparanto rasti nepavyko.

„Lech“ apsaugos vadovas taip pat paaiškino, dėl ko jo vadovaujami apsaugininkai ir policija nesiėmė priemonių transparantui pašalinti. Esą tai būtų sukėlę muštynes stadiono tribūnose.

„Iš patirties žinome, kad didesnių tvarkdarių pajėgų įvedimas į šį sektorių sukelia eskalaciją. Tokiu atvejų galėjome prieiti iki fizinės konfrontacijos ir nuostolių abiejose pusėse. Atsižvelgdamas į tai, nesikreipiau į policiją“, - teisinosi H. Szlachetka, pridurdamas, jog nebegali pasitikėti „Wiara Lecha“ fanklubu.

Tokie „Lech“ apsaugos vado pasiteisinimai stebina Poznanės vaivadijos vadovą Piotrą Florką – anot jo, audeklo ilgis buvo bent 50 metrų, taigi nerasti tokio didelio objekto turėtų būti gana sunku.

„Lech“ savo pseudosirgalius išvadino chamais

Tuo tarpu „Lech“ klubas paskelbė oficialų atsiprašymą už nacionalistinį savo fanų išpuolį.

„Stadione nėra vietos asmenims, kurie iškabina ar netgi palaiko transparantų, žeidžiančių kitas šalis ar tautas, demonstravimą, kaip tai nutiko vakar vakare, rungtynių tarp „Lech“ ir „Žalgirio“ metu. Pasibaisėjimas, gėda ir kartėlis geriausiai atspindi daugumos „Lech“ sirgalių reakciją. Joks politinis ar istorinis kontekstas negali pateisinti iškabinto šūkio“, - teigiama Poznanės klubo pareiškime.

Beje, „Žalgirio“ iš Europos lygos atrankos eliminuota komanda nelieka skolinga pseudosirgaliams už šūkį „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną!“. Šiuos savo sirgalius „Lech“ viešai vadina chamais.

„Padarysime viską, kad panašūs chamiški, įžeidžiantys kitas tautas transparantai niekada daugiau nepasirodytų „Lech“ rungtynėse“, - žada Poznanės komanda.

„Lech“ fanų elgesį pasmerkė Poznanės valdžia, miesto politikai ir visuomenininkai, o taip pat – Lenkijos Užsienio reikalų ministerija.

Iš Lenkijos – atsiprašymų upė

„Lech“ fanų elgesį pasmerkė Poznanės valdžia, miesto politikai ir visuomenininkai, o taip pat – Lenkijos Užsienio reikalų ministerija. Asmenų ir institucijų, atsiprašančių lietuvių už „Lech“ pseudosirgalių išpuolį, vis daugėja.

„Lech“ pritaikytą „chamo“ epitetą chuliganams taiko ir Poznanės miesto vadovas Ryszardas Grobelny. „Tai buvo kvaila, chamiška. Iš „Lech“ sirgalių to nesitikėjau“, - Sport.pl cituoja Poznanės vadovą.

Oficialiai atsiprašo ir Lenkijos futbolo federacijos vadovas Zbigniewas Boniekas. „Visų suinteresuotų asmenų, o ypač sirgalių iš Lietuvos, nuoširdžiai atsiprašome už šį incidentą“, - oficialiame federacijos pranešime teigia Z. Boniekas.

„Lech“ fanų elgesį jis vienareikšmiškai smerkia.

Šeštadienį bus priimtas sprendimas dėl laikino tribūnos, kurioje išskleistas antilietuviškas transparantas, uždarymo. Poznanės valdžia tokią sankciją nori pritaikyti jau šį sekmadienį vyksiančioms „Lech“ rungtynėms. Tačiau sprendimo priėmimą stabdo kitas renginys – sekmadienį Poznanėje, tame pačiame stadione, rengiama Pasaulio benamių futbolo čempionato atidarymo ceremonija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)