Atvyko pergalės

Antradienį po pietų Karmėlavos oro uoste nusileidusi Austrijos rinktinė be užuolankų išdėstė savo planus - iš Lietuvos išsivežti tris taškus.

"Prieš prancūzus laimėjome ne tam, kad dabar pralaimėtume. Nesėkmės Lietuvoje atveju sugadintume puikų atrankos varžybų startą", - sakė varžovų komandos trenerio asistentas Andreasas Herzogas, - trečiadienį švenčiantis savo 40-metį.

Tiesa, austras nebuvo linkęs nuvertinti rungtynių šeimininkų.

"Lietuviai įveikė rumunus ir įrodė, kad yra tikrai stiprūs, todėl visiškai priremti prie sienos jų nesirengiame. Rungtynėse su prancūzais mes taip pat padarėme klaidų. Jeigu jas ištaisysime ir galingai sužaisime puolime, po trečiadienio varžybų galime išlikti grupės viršūnėje."

Treniravo lietuvius

Pažvelgus į futbolo istoriją, galima rasti keletą įdomių sąsajų tarp Lietuvos ir Austrijos. Tarpukariu net trys austrų futbolo specialistai yra treniravę mūsų šalies futbolo rinktinę. O. Dietrichas ėjo šias pareigas 1930-1931 metais, M. Goldas - 1933 metais, o V. Isda - 1937 metais. Tiesa, pasiekti skambesnių laimėjimų užsieniečiams su Lietuvos futbolininkais nepavyko.

Netolimoje praeityje žinomi Lietuvos futbolininkai rungtyniavo būtent Austrijoje. Po nepriklausomybės atkūrimo Stasys Baranauskas žaidė "Vienna" klube, o Robertas Fridrikas, Arminas Narbekovas ir Valdas Ivanauskas - garsiajame Vienos "Austria". Pastarieji dar ne vienus metus buvo susiję su šios šalies futbolu.

Lietuvos ir Austrijos rinktinės tarpusavyje yra susitikusios tik vieną kartą. 1992-ųjų balandį draugiškose rungtynėse Vienoje varžovai sutriuškino pirmuosius žingsnius tarptautinėje arenoje žengusią mūsų rinktinę 4:0.

Juntamas pakilimas

Didžiausi Austrijos futbolo rinktinės pasiekimai - praeityje. 1954 metų pasaulio čempionate ši komanda iškovojo 3 vietą. Iš viso planetos pirmenybių finaliniuose etapuose austrai žaidė 7 kartus. Paskutinį kartą - 1998 metais Prancūzijoje, tačiau tuomet jiems nepavyko peržengti grupės etapo barjero.

Pastaraisiais metais lietuvių varžovų rezultatai buvo labai suprastėję - po daugybės nesėkmingų draugiškų ir oficialių rungtynių tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) reitinge Austrijos rinktinė atsidūrė už pirmojo šimtuko ribos. Tačiau pastaruoju metu šioje šalyje juntamas futbolo pakilimas. Austrija kartu su Šveicarija rengė šią vasarą vykusį Europos čempionatą. Tiesa, austrai jame anksti baigė pasirodymą, kai per trejas rungtynes surinko tik 1 tašką, tačiau savo žaidimu aistruoliams suteikė nemažai vilties, kad ateityje rezultatai tik gerės.

Šią viltį sustiprino ir po Europos čempionato vyriausiojo trenerio postą iš Josefo Hickersbergerio perėmęs 68-erių metų Čekijos specialistas Karelas Bruckneris. Čeko vadovaujami austrai rugpjūtį draugiškose rungtynėse 2:2 sužaidė su pasaulio čempione Italija, o prieš keturias dienas pasaulio čempionato atrankos varžybų starte 3:1 "nukovė" ir planetos vicečempionus prancūzus. Po įvartį šiose rungtynėse pelnė Marcas Janko, Rene Aufhauseris ir Andreasas Ivanschitzas.

Apie pralaimėjimą negalvoja

Kaip teigia Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Vitalijus Stankevičius, mūsiškiai mače su austrais nepuls atakuoti, o daugiau dėmesio skirs gynybai.

"Po pergalės Rumunijoje nesinori pralaimėti, todėl pirmiausia stengsimės apsiginti", - sakė treneris.

Įvarčiu prie pergalės prieš rumunus prisidėjęs Edinburgo klubo "Hearts" saugas Saulius Mikoliūnas sakė, kad rinktinė dvikovai ruošiasi itin rimtai.

"Pergalę Kluže jau pamiršome, visas dėmesys dabar nukreiptas į dvikovą su austrais. Esame labai susikoncentravę, susikaupę prieš varžybas ir nusiteikę pergalei - juk žaidžiame namie. Manau, kad treneriai vėl parinks labai tinkamą rungtynių strategiją, kaip buvo Rumunijoje. Kita vertus, lygiosios irgi nebūtų blogiausias rezultatas. Apie pralaimėjimą net negalvojame".

Naujasis Lietuvos rinktinės strategas portugalas Jose Coureiro jau įrodė, kad atėjo ne tik rimtai dirbti, bet ir siekti įspūdingų rezultatų. Tad reikia tikėtis, kad ir Marijampolėje jis suteiks galimybę mūsų šalies futbolo aistruoliams pasidžiaugti gražiu lietuvių žaidimu.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Žydrūnas Karčemarskas (Maskvos "Dinamo", Rusija), Paulius Grybauskas (Galačio "Otelul", Rumunija), Giedrius Arlauskis (Uržičenio "Unirea", Rumunija).

Gynėjai: Irmantas Zelmikas ("Kaunas"), Ignas Dedura (Maskvos "Spartak", Rusija), Tadas Papečkys (Zabžės "Gornik", Lenkija), Arūnas Klimavičius ("Dinamo"), Marius Stankevičius (Genujos "Sampdoria", Italija), Vidas Alunderis (Simferopolio "Tavrija", Ukraina), Marius Žaliūkas (Edinburgo "Hearts", Škotija).

Saugai: Mindaugas Kalonas (Dublino "Bohemians", Airija), Deividas Šemberas (Maskvos CSKA, Rusija), Mantas Savėnas (Novotrojicko "Nosta", Rusija), Aurimas Kučys (Ochtyrkos "Naftovyk", Ukraina), Deividas Česnauskis ("Hearts"), Saulius Mikoliūnas ("Hearts"), Audrius Kšanavičius ("Hearts"), Edgaras Česnauskis ("Moskva", Rusija), Linas Pilibaitis ("Kaunas"), Tomas Radzinevičius (Libereco "Slovan", Čekija).

Puolėjai: Tomas Danilevičius ("Livorno", Italija), Andrius Velička (Glazgo "Rangers", Škotija), Edgaras Jankauskas (Rygos "Skonto", Latvija).

Austrijos rinktinės sudėtis

Vartininkai: Alexanderis Manningeris (Turino "Juventus", Italija), Jurgenas Macho (Atėnų AEK, Graikija), Ramazanas Ozcanas ("Hoffenheim", Vokietija).

Gynėjai: Gyorgy Garicsius (Bergamo "Atalanta", Italija), Ronaldas Gercaliu (Zalcburgo "Red Bull"), Emanuelis Pogatetzas ("Middlesbrough", Anglija), Sebastianas Prodlis (Bremeno "Werder", Vokietija), Martinas Stranzlis (Maskvos "Spartak", Rusija).

Saugai: Rene Aufhauseris ("Red Bull"), Christianas Fuchsas ("Bochum", Vokietija), Martinas Harnikas ("Werder"), Andreasas Ivanschitzas (Atėnų "Panathinaikos", Graikija), Christophas Leitgebas ("Red Bull"), Jurgenas Saumelis ("Torino", Italija), Joachimas Standfestas (Vienos "Austria", Austrija).

Puolėjai: Erwinas Hofferis (Vienos "Rapid", Austrija), Marcas Janko ("Red Bull"), Stefanas Maierhoferis ("Rapid").