Katare vykstančiame pasaulio futbolo čempionate – finišo tiesioji. Trečiadienį vakare paaiškėjo abi finalo dalyvės. Sekmadienį dėl pagrindinio trofėjaus susigrums titulą ginanti Prancūzija ir Argentina.

Deja, trečiadienio įvykiai futbolo aikštėje iššaukė masines riaušes Prancūzijoje tarp prancūzų ir marokiečių sirgalių. Jų susidūrimų kaina Monpeljė – 14-mečio gyvybė.

Kaip praneša įvairūs žiniasklaidos kanalai, paauglys buvo partrenktas automobilio naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Dėl sunkių sužeidimų ligoninėje jis neišgyveno.

Internete paviešintuose vaizdo įrašuose matyti, kad grupė jaunuolių, kuriai priklausė ir minėtas paauglys, nuplėšė nuo vieno automobilio vėliavą. Vairuotojas mėgino apsisukti ir partrenkė du žmones. Minėto automobilio vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos, vėliau jį policijos pareigūnai suėmė.


Kaip praneša prancūzų regioninis laikraštis „Midi Libre“, Monpeljė įnirtingi susidūrimai tarp prancūzų ir marokiečių prasidėjo iš karto po pusfinalio dvikovos baigties. Policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas.

Riaušininkai vieni į kitus mėtė butelius ir fejerverkus.


Tuo metu Paryžiuje policijai pavyko užkardyti galimą kraujo praliejimą. Kaip praneša lefigaro.fr, trečiadienio vakarą pareigūnai 17-ajame Prancūzijos sostinės rajone sulaikė 40-ies ultradešiniųjų pažiūrų asmenų gaują, kuri jau buvo pasirengusi vykti į Eliziejaus laukus ir „įsitraukti“ į fanų šventę rungtynėms su Maroku pasibaigus.

Sulaikytieji asmenys su savimi turėjo draudžiamų ginklų ir, anot šaltinių, buvo pasirengę kelti riaušes ir neramumus. „Akivaizdu, kad jie buvo pasiruošę kovoti Eliziejaus laukuose“, – informavo šaltinis Paryžiaus policijoje. Pranešama, kad kai kurie sulaikyti asmenys pareigūnams buvo gerai žinomi.


Aplink Eliziejaus laukus Paryžiaus policija trečiadienio vakarą sutelkė didžiules pajėgas. Budėjo daugiau nei 2200 pareigūnų, o iš viso Paryžiuje dėl tvarkos pažeidimų po rungtynių buvo areštuota 115 asmenų.

Incidentų būta ir Belgijos sostinėje Briuselyje, kur gyvena didelė marokiečių diaspora. Pasibaigus pusfinalio rungtynėms maždaug 100 asmenų, kurių dalis buvo apsigaubusi Maroko vėliavomis, susirėmė su policijos pareigūnais, mėtė į juos akmenis bei šiukšliadėžes bei stumdė automobilius.

Kadangi šiame čempionate tai jau ne pirmos riaušės, kurias Briuselyje sukelia marokiečiai, belgų pareigūnai joms buvo pasirengę. Chuliganai buvo sutramdyti ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.


Kituose Europos miestuose rimtesnių incidentų po rungtynių neužfiksuota.

Maroko rinktinės sirgalių keliamų riaušių galima buvo tikėtis – panašūs išsišokimai buvo fiksuojami po „Atlaso liūtų“ patekimo į aštuntfinalį. Tuomet neramumai prasidėjo Nyderlandų miestuose Hagoje, Utrechte, Roterdame.

Vėl riaušės buvo surengtos po to, kai Marokas ketvirtfinalyje įveikė Portugaliją. Amsterdame ir Roterdame fanai sprogdino petardas, areštinėse atsidūrė daug riaušininkų.

Dar po grupės rungtynių su Belgija policija Briuselyje buvo priversta stoti į mūšį su riaušininkais, padegusiais automobilius ir užbarikadavusiais gatves.

Maroko nacionalinės ekipos strategas Walidas Regragui buvo nusivylęs tokiu sirgalių elgesiu: „Tai nėra tikrieji marokiečiai. Marokiečiai rodo pagarbą.“

Priminsime, kad „Atlaso liūtai“ tapo pirmąja Afrikos ir arabų šalių rinktine istorijoje, prasibrovusia į pasaulio čempionato pusfinalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)