Tai buvo kovo 15 dienos rungtynės, kuriose susitiko U-16 čempionato lyderė FK „Žalgirio“ komanda ir 4-ą vietą užimančio VFA „Geležinio vilko“ U-16 ekipa.

Dvikova baigėsi anksčiau laiko po išpuolio prieš aikštės teisėją Edgarą Edą Dirmeikį.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) drausmės komitetas, remdamasis rungtynių protokolu, rungtynių vaizdo medžiaga bei liudininkų parodymais, nustatė, kad 92 min. rungtynių teisėjas nutraukė dvikovą dėl VFA „Geležinis vilkas“ žaidėjo smurtinio elgesio prieš arbitrą.

Pranešime teigiama, kad po to, kai rungtynės buvo nutrauktos, į aikštę įsiveržė pašaliniai asmenys – grupė žiūrovų, VFA „Geležinis vilkas“ treneriai ir atsarginiai žaidėjai, kurie apsupo teisėjus ir elgėsi agresyviai, įžeidinėjo rungtynių teisėjus ir neleido šiems palikti aikštės.

Ar verta vėl veltis į aplinką, kurioje visi – prieš mus.
Alvydas Koncevičius

Incidentą sukėlęs futbolininkas sulaukė diskvalifikacijos iki sezono pabaigos, komandos strategas už nesportišką elgesį suspenduotas taip pat iki čempionato finišo, klubui skirtas techninis pralaimėjimas 0:3, 1150 Eur bauda bei įpareigojimas žaisti be sirgalių likusiose sezono namų rungtynėse.

A. Koncevičius pasidalino rungtynių vaizdo medžiaga ir mano, kad tokia federacijos skirta nuobauda nėra teisinga. Po skirtų sankcijų akademija turi 7 dienas apeliacijos teikimui, tačiau futbolo treneris abejoja, ar tokia teise bus pasinaudota.

„Dabar sprendžiame, kol kas nežinome, ar teikti apeliaciją. Iš tiesų – sutirštintos spalvos, yra vaizdo įrašas, kuriame akivaizdu, kad nebuvo jokių muštynių ar smurto, tik pastūmimas.

Aišku, norėtume teikti apeliaciją, bet ar verta vėl veltis į aplinką, kurioje visi – prieš mus.

Įsivaizduokite, vyko drausmės komiteto posėdis, mūsų net nekvietė, nežinia, kokiais paaiškinimais vadovavosi. Iš to drausmės komiteto pranešimo galima manyti, kad teisėjui trenkta į galvą, o po smūgio paplūdo krauju. Bet incidentą atskleidžia vaizdo įrašas, kuriame yra tas epizodas.

Žinoma, bet kokie veiksmai prieš arbitrą nepateisinami, tačiau taip sutirštinti spalvas nevalia.

Dabar iki sezono pabaigos diskvalifikuoti treneriai, jaunam žaidėjui skirta 10 rungtynių diskvalifikacija. Baudą jau sumokėjome. Dabar sprendžiame, ar gintis toliau, nes nuobauda nėra teisinga“, – įsitikinęs akademijos treneris A. Koncevičius.

Jis pats gyvai matė ir rungtynes, ir arbitrų darbą, ir patį incidentą.

„Kažkas buvo parašęs, kad sumušė teisėją. Aš šalia buvau, ėjau greta arbitrų, nieko panašaus nebuvo. Viskas prasidėjo nuo užfiksuotos pražangos, kai žaidėjas gavo antrą kortelę. Arbitras traukė kortelę ir artėjo prie žaidėjo.

Jei matėte, „Man United“ ir Fulham“ taurės rungtynėse buvo toks momentas, kai arbitras ir žaidėjas surėmė krūtines ir viskas. Čia analogiškai. Nežinau, kas buvo prirašyta rungtynių protokole, girdėjau tik nuotrupas, neva arbitras buvo sumuštas. Juk jei tikrai taip buvo, galėjo išsikviesti medikus, parašyti pareiškimą policijai“, – apie lemtingą epizodą kalbėjo akademijos atstovas.

Jis teigė, kad skirtos akademijai nuobaudos – galimas federacijos kerštas už drąsias kalbas apie Baltijos šalių jaunių pirmenybes.

„Visos išlaidos – ant tėvų sprando. Gal buvau tai pasakęs per garsiai, o tai nepatiko federacijai.

Yra jaunių Baltijos lyga, kurioje varžosi Lietuvos, Latvijos, Estijos akademijų komandos. Kelionių į Taliną, į Rygą išlaidos nemenkos, federacija nė kiek nepadeda, nors tai yra bendras federacijų projektas“, – nuoskaudos neslėpė A. Koncevičius.

Jis mano, kad konflikto buvo galima išvengti, jei principinėms rungtynėms būtų teisėjavęs didesnį autoritetą turintis arbitras.

„Žaidžia šešiolikmečiai, o paskyrė teisėjauti 2004 m. gimimo arbitrą, kuriam 18-19 metų.

Tad ar galima tokioms rungtynėms skirti tokį jauną teisėją? Aš asmeniškai arbitrams pasakiau, kad negalima taip dirbti. Pavyzdžiui, mušant varžovams antrą įvartį, šoninis teisėjas pakelia vėliavėlę, fiksuojama nuošalė. Mūsų žaidėjas buvo per kelis metrus nuo jo. Pribėgo aikštės arbitras, sako – „ne, nefiksuojame nuošalės, palyginame žaidimą“. Man tai atskleidė mūsų žaidėjasi“, – tvirtino akademijos treneris.

Jis teigiamai atsiliepė apie incidento autorių, komandos žaidėją, kuris po pražangos stojo krūtine prieš teisėją. „Tai Ozo gimnazijos sporto klasės moksleivis. Vaikinas ramaus būdo, nekonfliktiškas, nėra nevaldomas, šeima tvarkinga, pavyzdingas auklėtinis. Man keista dėl šio epizodo, bet, matyt, išvedė iš kantrybės.

Jau dvikovos pradžioje teisėjai „paleido“ rungtynes. Apie mūsų auklėtinį nieko blogo negaliu pasakyti.

Jau akademijoje darėme susirinkimą, visoms grupėms, akcentavome, kad teisėjus reikia gerbti, kad ir kokie jie bebūtų. Jei jis neteisus, vėliau jau yra kitos procedūros, kaip įrodyti jų klaidas.

Tai kartu gera pamoka ir mums, ir visai jaunių futbolo bendruomenei. Pagrindinio to teisėjo buvo atsiprašyta, paskambino pats žaidėjas.

Susirinkimo metu svarstėme galimybę visai trauktis iš čempionato, tačiau vaikinai nusprendė tęsti kovas, nors ir be trenerių, kurie negalės vadovauti rungtynėms.

Vaikinai dega noru žaisti futbolą, o tokiame amžiuje negalima iš jų atimti mėgstamą užsiėmimą.

Dabar diskvalifikavo žaidėjus. Į gatvę jiems eiti, kur galbūt laukia prastos reputacijos draugeliai su alumi, cigaretėmis ar narkotikais? Mes, padedami tėvų, stengiamės išlaikyti vaikinus sporte, jog liktų futbole ir neitų į gatvę, o su mumis bando susidoroti“, – nuoskaudų neslėpė akademijos treneris.

Jis atkreipė į futbolo teisėjų situaciją Lietuvoje.

„Kiek aš suprantu, niekas nenori teisėjauti, tai didelė problema. Matėte, ir Supertaurėje neužskaitė įvarčio, kai kamuolys metru kirto vartų liniją. Jaunių futbole dirbantys teisėjai gauna centus, matyt, nėra norinčių užsiimti tokia veikla.

Yra tokių atvejų, kai teisėjai per dieną turi po 2-3 rungtynes iš eilės. Nuovargis didelis, akys – raudonos, sunku tikėtis kokybės, kai tokia situacija, juk krūvis nerealus.

Arba būna situacijų, kai po savo pagrindinių darbų arbitras į rungtynes atvyksta likus kelioms minutėms iki pradžios, vadinasi, toks nėra tinkamai pasiruošęs. Tačiau ne man tokias situacijas spręsti, aš tik atskleidžiu situaciją“, – kalbėjo A. Koncevičius.

Rungtynių galerija:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)