Žaisti pamokė ir moksleiviai

„Futboliukas" - paprasto futbolo atmaina, kuri žaidžiama 3 prieš 3 uždarose patalpose. Žiemą ir ankstyvą pavasarį žaidimas buvo neatsiejama laisvalaikio dalis visų Lietuvos apskričių miestuose ir miesteliuose.

Pasak LFF masinio futbolo projektų koordinatoriaus Vaidoto Rastenio, pagrindinis „Futboliuko" tikslas kaip ir visuomet buvo suteikti vaikams galimybę pabandyti žaisti futbolą. Šiemet viena iš dalyvavimo sąlygų buvo bendradarbiavimas su kaimyninių mokyklų pradinukais. Tai pasiteisino, nes visi darželiai su pradinukais surengė bent po vieną ar kelias šventes.

„Pavyzdžiui, Kartenoje ir Biržuose darželinukams futbolo paslaptis atskleidė Lietuvos seniūnijų mokyklų futbolo žaidynių dalyviai, - pasakojo V.Rastenis - Moksleiviams tai buvo gera vadovavimo ir pedagoginė patirtis. Maloniai nustebino Simnas, kur savo iniciatyva „Ežiogolo" nugalėtojai surengė „Futboliuko" šventę."

Dalyvauja vis daugiau moterų

Prie projekto vis aktyviau jungiasi Lietuvos futbolo klubai. Nuolatiniais „Futboliuko" globėjais jau yra Vilniaus „Žalgiris" ir Kėdainių „Nevėžis", o šiemet aktyviai dalyvavo ir „Anykščiai", Gargždų „Banga". Pastaroji Gargždų darželyje vaikus nudžiugino brazilo Mandinho apsilankymu. Profesionalus futbolininkas vaikams ne tik pademonstravo kamuolio valdymo techniką, bet ir žaidė kartu su vaikais.

Gargžduose lankėsi ir vietos mergaičių komandos žaidėjos. Dailiosios lyties futbolininkės projekte aktyviai dalyvavo ir Marijampolėje, kur „Sūduvos" moterų ekipa globoja jau du Marijampolės darželius. „Apskritai moteriškas indėlis buvo labai jaučiamas visame projekte, nes šiemet šventę darželiuose organizavo tik moterys, o žaidžiančių mergaičių buvo kone daugiau nei berniukų", - pastebėjo V.Rastenis.

Darželiai užsiėmė ne vien sportine, bet ir kūrybine veikla - kūrė „Futboliuko" šokius, himnus, pasakas, rengė piešinių apie žaidimą parodas. Vaikai gavo ir saugaus eismo pamokų - Lietuvos automobilių kelių direkcija dovanojo jiems atšvaitus bei knygutes.

Iš projekto tampa ilgalaikiu reiškiniu

Pasak „Futboliuko" organizatorių, projekto reikšmė nesibaigia po vieno žiemos sezono. LFF ir partnerių padovanotas universalus inventorius leidžia darželiams futbolą žaisti beveik visus metus.

Entuziastų pastangomis „Futboliukas" tapo nuolatiniu reiškiniu šio amžiaus vaikų grupėse, pedagogės vis drąsiau dalinasi patirtimis su kolegėmis.

Kasmetines darželinukų futbolo varžybas organizuoja Panevėžio futbolo akademija, Simno ir Ariogalos entuziastai, trejus metus pedagogių iš Kauno vaikų kūno kultūros konsultacinio centro iniciatyva vyksta Kauno darželių festivalis, o Kėdainiuose - ikimokyklinis turnyras.

„Futboliuko" bendruomenė plečiasi neįtikėtinu greičiu. Vis daugiau darželių žaidžia šį žaidimą arba ateina į svečius ir užsikrečia jo paprastumu ir patrauklumu. Vis garsiau iš dalyvių girdisi prašymai suorganizuoti Lietuvos „Futboliuko" čempionatą", - užsiminė V.Rastenis.

Lietuvos futbolo federacija projektą vykdo kartu su Kūno kultūros ir sporto departamentu. „Futboliukas" įeina į LFF ilgalaikės vaikų masinio futbolo vystymo programą SVIS (Sugrąžinkime vaikus į stadionus).