Sankt Peterburge rusės ir ukrainiečio šeimoje gimęs futbolininkas, žaidęs tokiuose klubuose kaip vietos „Zenit“, Kijevo „Dinamo“, „Valencia“ (Ispanija) ar Glazgo „Rangers“ (Škotija), labiausiai išgarsėjo 1994 metais.

Prieš tai jis rungtyniavo SSRS jaunimo rinktinėje ir 1989-aisiais tapo savo amžiaus grupės pasaulio čempionato rezultatyviausiu žaidėju.

Subyrėjus Sovietų Sąjungai, 1992 metais O. Salenka sužaidė vieninteles rungtynes vilkėdamas Ukrainos nacionalinės komandos marškinėlius.

Po to jis nusprendė atstovauti Rusijai ir 1994-aisiais keliavo į pasaulio pirmenybes JAV.

Nors rusai tuomet neįveikė grupės barjero, O. Salenkai turnyras buvo įsimintinas. Paskutiniame mače Rusija 6:1 sutriuškino Kamerūną, o puolėjas pelnė penkis įvarčius ir iki šiol tebėra planetos pirmenybių rekordininkas.

Prieš tai sykį įmušęs ir į Švedijos vartus, O. Salenka tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju kartu su legendiniu bulgaru Hristo Stoičkovu.

O. Salenka vis dar yra ir vienintelis futbolininkas turnyro istorijoje, sugebėjęs laimėti „Auksinį batelį“, nors jo komanda buvo eliminuota jau pirmame etape.

Vėlesnę snaiperio karjerą gerokai sutrumpino traumos, tačiau O. Salenka neliko užmirštas – taip pat ir Rusijai įsiveržus į Ukrainą, kurioje buvęs futbolininkas apsistojo pakabinęs sportinius batelius ant vinies.

Interviu fanday.net veteranas teigė pastarosiomis savaitėmis nuolat sulaukiantis užsienio žiniasklaidos skambučių ir bandantis nušviesti kitų šalių auditorijoms karą taip, kaip jį regi užpulti ukrainiečiai.

„Kol kas neužsirašiau į teritorinės gynybos dalinius – nebūtų prasmės, nes ten ir taip eilės savanorių. Supratau, kad daugiau naudos duosiu kalbėdamas tiesą pasauliui. Beveik kiekvieną dieną duodu interviu Anglijos, Ispanijos leidiniams, pasakoju, kokia čia situacija iš tikrųjų.

Vakarų reporteriams sakau: turime visa tai nedelsiant sustabdyti, ir jūs taip pat esate reikalingi – spauskite savo publiką, savo vyriausybes. Sankcijos sankcijomis, bet Ukrainai reikia sunkiosios ginkluotės“, – dėstė O. Salenka.

Jis prisipažino pats gyvenantis „nestandartinėmis“ šeimyninėmis aplinkybėmis.

„Gimiau ir didelę dalį savo gyvenimo praleidau Rusijoje. Turiu ten pirmąją šeimą – buvusią žmoną ir sūnų. Žmoną jau pasiunčiau velniop – ji yra suzombinta ir tiki visa Kremliaus propaganda“, – pasakojo O. Salenka.

Tiesa, buvęs futbolininkas nesmerkia rusų ir pateikia buvusio „Zenit“ gynėjo iš Ukrainos Jaroslavo Rakickio, prasidėjus invazijai nutraukusio sutartį su klubu, pavyzdį.

Jaroslavas Rakickis (dešinėje), Romelu Lukaku

„Tiesą sakant, Rusijoje karas neturi didelio palaikymo – bent jau taip žmonės kalba. Daugelis tik apsimeta palaikantys arba iš viso tyli – todėl, kad bijo. Prieš kelias dienas kalbėjausi su „Zenit“ jaunimo komandos treneriais – jie sakė, kad yra prieš karą, bet negali rizikuoti prabilti garsiai. Geriausiu atveju, jie prarastų darbus, tačiau gali baigtis ir liūdniau.

Štai, J. Rakickis dabar kalba tiesą. Tačiau ar pastebėjote, kad kalbėti jis pradėjo tik tada, kai paliko Sankt Peterburgą? Manau, kad jis nebūtų laimingai išvažiavęs, jei būtų pravėręs burną anksčiau“, – svarstė O. Salenka.

Klausimų pasaulio čempionatų rekordininkas sulaukia ir apie geriausius savo karjeros metus.

„Neseniai Ispanijos žurnalistas pasiteiravo apie 1994-ųjų pasaulio pirmenybes, primindamas, kad tada žaidžiau Rusijos rinktinėje. Aš jam pasakiau taip: toje „Rusijos rinktinėje“ buvo penki ukrainiečiai, du osetinai ir du baltarusiai!“ – pabrėžė veteranas.

Primename, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu pradėtas karas Ukrainoje tęsiasi nuo vasario 24 d. ir jau pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių bei atnešė milijardinių nuostolių.

Dauguma tarptautinių sporto organizacijų, įskaitant FIFA bei UEFA, suspendavo Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos komandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją