Abu įvarčius nugalėtojams pelnė kapitonas Enneris Valencia. Stambulo „Fenerbahče“ ekipos puolėjas pasižymėjo 16 minutę po paties uždirbto 11 metrų baudinio ir 31 min. po galingo smūgio galva.

Nykiai atrodę katariečiai per visą susitikimą taip nė sykio ir nepataikė į varžovų vartų plotą. Tuo metu aikštėje dominavę ekvadoriečiai, įgiję solidesnę persvarą, nusiramino ir pernelyg neberizikavo.

Pirmadienį suplanuoti dar trys mačai A ir B grupėse: Senegalas – Nyderlandai, Anglija – Iranas, JAV – Velsas.

Keturios pajėgiausios šių grupių ekipos tarpusavyje susikaus aštuntfinalyje.

Kataras – mažiausia istorijoje šalis, priimanti Pasaulio taurės turnyrą. Palyginti, Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios kartu su Kanada ir Meksika rengs kitas pirmenybes, yra didesnės net 849 kartus.

Debiutantas Kataras tapo 80-uoju FIFA nariu iš 211-os, įkėlusiu savo kojas į tokio rango varžybas.

Be to, tai – pirmosios planetos pirmenybės, ne tik besisvečiuojančios Artimuosiuose Rytuose, bet ir vyksiančios rudenį-žiemą, bei antrosios apskritai Azijoje. 2002-ųjų turnyrą kartu organizavo Pietų Korėja ir Japonija.


Jei Kataras kontroversiškai laimėjo rinkimus surengti šį čempionatą, tai Ekvadoras neišvengė skandalo braudamasis į jį. Čilės prašymu, FIFA ilgai nagrinėjo atrankoje žaidusio gynėjo Byrono Castillo gimimo liudijimą, kol galiausiai paliko ekvadoriečiams jų iškovotą bilietą į pirmenybes.

Vis dėlto pats B. Castillo, kuris, įtariama, yra gimęs Kolumbijoje, į Katarą taip ir neatvyko, o 100 tūkstančių Šveicarijos frankų baudą turėjęs sumokėti Ekvadoras kitą kvalifikaciją pradės su minus trimis taškais.

Ekvadoro futbolininkams – tai ketvirtas pasirodymas ant didžiausios scenos. Iki šiol tik sykį, 2006-aisiais, jie peržengė grupės etapo barjerą, bet aštuntfinalyje 0:1 nusileido Anglijai su nuostabų baudos smūgį atlikusiu Davidu Beckhamu priešakyje.

Per 21-ą ligšiolinį turnyrą jo šeimininkams tik vieną kartą nepavyko įveikti pirmo varžybų etapo: 2010 metais Pietų Afrikos Respublika, nepaisant pergalės 2:1 prieš pasaulio vicečempionę Prancūziją, savo grupėje liko trečia.

Skaičiuojama, kad pasirengimas čempionatui Katarui iš viso atsiėjo apie 229 milijardus JAV dolerių. Į šią sumą įeina naujų stadionų statybos, metro linijų ir kelių tarp jų nutiesimas, taip pat naujo oro uosto, ligoninių, prekybos centrų ir šimto viešbučių pastatymas.

Tikimasi, kad pirmenybių metu šalį aplankys apie 1,2 milijono turistų.

Dykumų krašte sostą saugos Prancūzijos futbolininkai, bet jų laukia nelengva dalia: tik dviem komandoms – Italijai ir Brazilijai – yra pavykę laimėti du titulus iš eilės.

Šis čempionatas yra paskutinis, kai jame dalyvauja 32 rinktinės. Nuo 2026 m. dalyvių skaičius išaugs net 50 procentų – iki rekordinio, 48-ių: komandos bus suskirstytos į 16 grupių po tris, o į atkrintamąsias pateks po dvi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)