Trečiadienį Delfi studijoje studijoje akis į akį susitiko du kandidatai į LFF prezidento postą – tai dabartinis federacijos būstinėje esančio kabineto šeimininkas T. Danilevičius ir Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) vadovas P. Malžinskas.

Tomo Danilevičiaus kandidatūrą į LFF prezidento postą iškėlė Lietuvos futbolo teisėjų (LFTA) asociacija, tuo metu Pauliaus Malžinsko kandidatūrą siūlo Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS).

Trečiadienį abu kandidatai vienas prieš vieną susitiko Delfi TV studijoje, kur pristatė savo rinkimų pozicijas, motyvaciją, idėjas ir tikslus šiame poste.

Federacijos namas šiai dienai, švelniai tariant, yra sugriuvęs.
Paulius Malžinskas

„Ne kartą esame viešai deklaravę ir skelbę savo pasiūlymus. Mūsų tikslas – esminė federacijos struktūrinė reforma, jog futbolo klubai taptų tiesioginiais futbolo nariais. Futbolo bendruomenės įsitraukimas į federacijos valdymą turėtų būti realus, o futbolo klubai – tiesiogiai atstovaujami aukščiausiose federacijos struktūrose bei turėtų atsakomybę už visos Lietuvos futbolo ateitį.

Esame įsitikinę, kad be šios struktūrinės reformos federacijos namas šiai dienai, švelniai tariant, yra sugriuvęs. Būtina aiškiai pasakyti – reikia pastatyti naują namą, o ne lengvai paremontuoti, pakeisti vieną langą ar dalį stogo.Tokia mūsų pozicija ir tam reikia esminių įstatų pakeitimų“, – teigė LFF prezidento posto siekiantis P. Malžinskas.

Tomas šiai dienai yra Lietuvos futbolo federacijos prezidentas. Daro labai svarbų sprendimą. Tikrai žinau, jis supranta, su kuo jis eina ir kur eina.
Tomas Danilevičius

T. Danilevičius turėjo savo nuomonę apie futbolo klubų atstovavimą konferencijoje. Anot jo, apie 60-70 balsų rinkimuose priklausys būtent futbolo klubų atstovams.

„Jie turi savo svarų žodį konferencijoje, o joje sprendžiama ir dėl įstatų, ir dėl prezidento bei kitų svarbių pakeitimų.

Kalbant apie mano programą ir iškeltus tikslus, galiu drąsiai pasakyti, kad yra prasidėję teisingi pokyčiai visose srityse. Licencijuoti A ir I lygos klubai, II lygos klubai nuo kitų metų taip pat turės atitikti tam tikrus kriterijus.

Kalbant apie jaunimo ugdymą, įdiegta „Anderlecht“ jaunimo ugdymo sistema (...), yra techninis direktorius su aiškia futbolo vystymo strategija. Per paskutinį dešimtmetį yra investuota apie 5 mln. eurų į futbolo infrastruktūrą, tai bus tęsiama.

Kitas dalykas – jaunimo ugdymo srityje nėra vienodos sąlygos. Jei visos futbolo akademijos, tiek biudžetinės, tiek privačios, gautų vienodą finansavimą, futbolas suklestėtų“, – tvirtino T. Danilevičius.

Futbolo bendruomenės požiūris keisis tada, kai laimės nacionalinės rinktinės. Futbolo visuomenė federaciją vertina tik per vieną prizmę – nacionalinės rinktinės rezultatus.
Tomas Danilevičius

T. Danilevičius: įvaizdis priklauso nuo rezultatų

Linas Jociu, Paulius Malžinskas, Tomas Danilevičius

Prieš daugiau nei dvejus metus prieš neeilinius LFF prezidento rinkimus Sportas.info žurnalistui Ingvarui Butautui T. Danilevičius teigė, kad „labai didelė problema yra federacijos įvaizdis ir futbolo bendruomenės pasitikėjimas ja“.

Dabar buvęs rinktinės kapitonas nemato federacijos reputacijos ir įvaizdžio bėdų, anot jo, tiek valdžia, tiek savivaldybių atstovai bendrauja ir bendradarbiauja su LFF.

„Tai reiškia, kad tiek Vyriausybė, tiek savivalda priima federaciją ir jos vadovus, su jais konsultuojasi bei mato juose partnerystę“.

Dabartinis LFF prezidentas įsitikinęs, kad futbolo bendruomenė federaciją vertina tik pagal rinktinės pasiekimus, nors Skirmanto Malinausko vaizdo tinklaraštyje įrašus apie plačiai pagarsėjusį Arūną Pukelį ir LFF „YouTube“ kanale peržiūrėjo šimtatūkstantinės auditorijos.

„Yra kur tobulėti ir ką keisti, kur pasistūmėti LFF įvaizdžio temoje. Bet futbolo bendruomenės požiūris keisis tada, kai laimės nacionalinės rinktinės. Visuomenė federaciją vertina tik per vieną prizmę – nacionalinės rinktinės rezultatus“, – neabejoja T. Danilevičius.

Jam, kaip federacijos prezidentui, bendraujant su potencialiais rėmėjais, su valdžios atstovais, jokių bėdų nekelia tai, kad jo pašonėje netrūksta spalvingų asmenybių, apie kurias jau ne kartą rašyta ir Delfi portale.

„Dar kartą pasikartosiu, svarbiausia yra sprendimai. Jei yra klausimų dėl, pavyzdžiui, biudžeto – ši informacija nėra slepiama po devyniais užraktais. Kai tik kalbame apie jį, rengiame viešą spaudos konferenciją, visi viešai mato visus skaičius, kur yra investuojama, kokios investavimo kryptys, niekas to neslepia.

Jei mes norime kalbėti apie konkrečias personas, apie biografijas, galime atsiversti savo biografijas, pasidėti ant stalo ir kalbėti apie jas“, – teigė T. Danilevičius.

Šiuo metu federacijoje – 18 narių, kurie šeštadienį deleguos po penkis savo atstovus į svarbiausią LFF organą – konferenciją, kurioje ir bus renkamas federacijos prezidentas. Jis bus laikomas išrinktu, jam surinkus daugiau negu pusę (50 proc.+1) konferencijoje balsavusių LFF narių paskirtų atstovų – delegatų balsų.

Kas konkrečiai šeštadienį sugužės į erdvę konferencijų salę, gera mįslė futbolo bendruomenei. Pats T. Danilevičius žadėjo paviešinti LFF prezidento rinkimuose balso teisę turinčių asmenų sąrašą.

„Visi priimti sprendimai bus viešinami, visi delegatai matysis (vaizdo transliacijoje). Kitas dalykas – yra Registrų centras, jei neklystu, po konferencijos tam tikrų sprendimų ir tam tikrų balsavimų, (dalyvių) sąrašas atsiduria Registrų centre. Jei klystu, aš labai atsiprašau. Tokiu atveju reikėtų pagalvoti apie tų balsuosiančių asmenų viešinimą.

Tai nėra problema, tai nėra uždara bendruomenė. Jei delegatai leis tą padaryti, jei leis, kad jų pavardės figūruotų viešai, nematysiu kliūčių. Tai antri ar treti rinkimai, kurie bus transliuojami ir niekas nieko neslepia“, – kalbėjo T. Danilevičius.

Kvietė nedalyvauti rinkimuose

Jo oponentas nesiryžo spekuliuoti apie galimą paramą artėjančiuose rinkimuose. Jei ir pralaimės, P. Malžinskas neketina nuleisti rankų ir toliau siūlys esminius LFF struktūros pokyčius.

„Atvirai galiu pasakyti, kad būčiau už tai, jog Lietuvoje būtų įvestas tiesioginis FIFA valdymas, taip buvo padaryta Lenkijoje. Šitą rūbą daug kartų bandome taisyti, skiepyti demokratines vertybes, bet federacija pernelyg uždara. Futbolo ateitį turi statyti nauja federacija, tokia yra mano vizija“, – kalbėjo P. Malžinskas.

„Tomas daro labai svarbų sprendimą. Tikrai žinau, jis supranta, su kuo jis eina ir kur eina. Tikrai žinau, kad jis daro tikrai didelį vertybinį sprendimą.

Tas kelias, kuriuo Tomai eini, veda į niekur. Siūlau ir kviečiu prisijungti prie progresyvios futbolo bendruomenės. Kurkime futbolą, darykime Lietuvos futbolo ateitį keičiančius sprendimus. Šiai dienai tavo sprendimas yra labai svarbus“, – į T. Danilevičių kreipėsi Paulius Malžinskas.

„Šiandien, vadovaujantis vertybėmis ir principais, Tomas turėtų padėti atsistatydinimo pareiškimą ir nedalyvauti konferencijoje. Tą ir siūlau. Futbolo ateitį kurkime be šitų žmonių, be šešėlio, be reputacijos dėmių. Reikia atkurti visuomenės pasitikėjimą (futbolu)“, – į dabartinį LFF prezidentą kreipėsi P. Malžinskas.

„Pauliau, visuomenės pasitikėjimas bus išreikštas šeštadienį“, – replikavo T. Danilevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)