Jau kitą sekmadienį 18 valandą Choro mieste įvyks pirmenybių atidarymo rungtynės, kuriose tradiciškai susitiks turnyro šeimininkė Kataro rinktinė ir Ekvadoro atstovai.

Palaipsniui prie šių komandų prisijungs kitos 30 dalyvių, kurios per mėnesį išsiaiškins naująjį (arba senąjį, jei titulą pavyks apginti prancūzams) auksinės FIFA Pasaulio taurės, sveriančios per 6 kilogramus, t. y. beveik 31 karatą, savininką.

Tiesa, į beveik ketverius su puse metų lauktą šventę pakviesti ne visi norintys arba ne visi jie dėl vienokių ar kitokių priežasčių galės joje apsilankyti.

Pavyzdžiui, šiemetinėje futbolo fiestoje nebus dviejų praėjusio planetos čempionato ketvirtfinalio dalyvių – Rusijos ir Švedijos. Barbariškai Ukrainą užpuolusi šalis agresorė iš kovos dėl kelialapio į Katarą buvo išspirta FIFA sprendimu, o švedus eliminavo tų pačių rusų barjero išvengusi Lenkijos rinktinė, kurią į priekį traukia dvejus metus iš eilės geriausiu futbolininku Žemėje pripažintas Robertas Lewandowskis.

Tačiau neabejotinai didžiausias praradimas 2022-ųjų turnyre – dabartinės Europos čempionės Italijos nepatekimas į finalininkų gretas. Skaudžiai simboliška, bet 32-iejų smūgių į varžovų vartus italams nepakako tam, kad jie iškoptų tarp 32-iejų pajėgiausių planetos ekipų – „Squadrą azzurrą“ pašalino Šiaurės Makedonija, kuri vėliau krito nuo portugalų kojų.

Turnyre labai trūks ir karo alinamos Ukrainos nacionalinės komandos, kuri buvo per žingsnį nuo to, kad kvalifikuotųsi antrą kartą per istoriją. Ukrainiečių svajonė dužo į šipulius bene žiauriausiu būdu – sulig kapitono Andrijaus Jarmolenkos įvarčiu ne į tuos vartus, leidusiu planetos pirmenybių duris po 64 metrų pertraukos praverti Velsui.

Katare neišvysime ir pastarujų dviejų pasaulio čempionatų atkrintamųjų varžybų dalyvių Kolumbijos kamuolio meistrų bei jiems kelią užkirtusios Peru rinktinės, kuri paskui pati apmaudžiai paslydo 11 baudinių serijoje su Australija.

Apskritai artėjančioje Pasaulio taurėje stigs net septynių rinktinių, kurioms bent jau pagal FIFA reitingą priklausytų joje būti. Tos nelaimėlės – tai Italija (FIFA 6), Kolumbija (FIFA 17), Peru (FIFA 23), Švedija (FIFA 25), Ukraina (FIFA 27), Čilė (FIFA 29) ir Nigerija (FIFA 32).

Tačiau nevienarekšmiškai vertiname mėnesio trukmės renginyje Katare pasigesime ne tik jau išvardytų deimantų rinkinių, bet ir atskirų futbolo brangakmenių.

Pirmiausiai – tai lyg viesulas į Anglijos „Premier“ lygą įsiveržęs Erlingas Haalandas. 18 įvarčių vos per trečdalį sezono sumušęs „Manchester City“ snaiperis kito taiklaus šūvio turės palaukti gerą mėnesį, nes tiek jo, tiek ir Londono „Arsenal“ saugo Martino Odegaardo atstovaujamą Norvegijos rinktinę už borto išmetė Nyderlandų ir Turkijos komandos.

Atrankoje nieko nepešė ir Švedijos kariauna su vetaranu Zlatanu Ibrahimovičiumi. Šiuo metu dar ir traumuotas 41-erių metų Ibra liko be savo gulbės giesmės Pasaulio taurėje. Nepamatysime ir naujojo švedų talento Dejano Kuluševskio.

Čempionato savo vizitu nepagerbs ir Egipto Karaliumi vadinamas Mohamedas Salah, kurio monarchiškosios karietos į Katarą nepraleido Senegalas. „Liverpool“ klubo talismanas su 23 įvarčiais pernai kartu su Son Heung-minu buvo rezultatyviausi „Premier“ lygos žaidėjai.

Mėnuo poilsio laukia ir kito „Liverpool“ puolėjo Roberto Firmino. 7 įvarčius šiemet jau įkalęs Bobby nesulaukė Brazilijos trenerio Tite kvietimo.

Kelią Alžyrui pastojęs Kamerūnas į planetos pirmenybes nepraleido svarbaus „Man City“ nario Riyado Mahrezo.

Bilieto nesučiupo ir ne pačius geriausius laikus išgyvenantis Dramblio Kaulo Krantas su nuostabų sezoną Anglijoje žaidžiančiu Wilfriedu Zaha.

Ten pat stebuklus su „Newcastle United“ marškinėliais išdarinėjantis Miguelis Almironas drauge su visa Paragvajaus kompanija taip pat nesikraus lagaminų į Katarą – lygiai kaip ir Čilės gvardija su Alexiu Sanchezu ir Arturo Vidaliu priešakyje.

O jau minėtas Kolumbijos fiasko dar vieno šanso sužibėti nesuteikė 2014-ųjų turnyro „Auksinio batelio“ laureatui Jamesui Rodriguezui ir jo ginklanešiams Yerry Minai, Juanui Cuadrado bei Luisui Diazui.

Didelės netektys – ir Senajame žemyne: prancūzai versis be Paulio Pogbos ir N'Golo Kante, anglai – be Beno Chilwello, Reece'o Jameso ir įvarčius štampuojančio Ivano Toney, portugalai – be Renato Sancheso, Joao Moutinho ir Diogo Jotos, olandai – be Donny van de Beeko ir Georginio Wijnaldumo, ispanai – be Sergio Ramoso, Thiago Alcantaros, Rodrigo, Kepos Arrizabalagos ir Davido de Geos, o vokiečiai – be Timo Wernerio, Marco Reuso ir Matso Hummelso.

Daug nerimo yra ir dėl susižeidusio Serbijos rinktinės puolimo lyderio Aleksandaro Mitrovičiaus.

Stipriai suspaudę kumščius už savo herojų sveikatą turi laikyti ir Senegalo (Sadio Mane), Pietų Korėjos (S. Heung-minas) bei Argentinos (Paulo Dybala) sirgaliai.


Pasaulio čempionatas Katare prasidės lapkričio 20 dieną ir baigsis gruodžio 18-ąją. Dėl pernelyg karšto klimato jis pirmą kartą vyks ne vasarą, o žiemą.

Tai bus pirmasis toks turnyras, organizuojamas Artimuosiuose Rytuose.

Turnyre paskutinį kartą varžysis 32 komandos – 2026-ųjų pasaulio čempionate JAV, Meksikoje ir Kanadoje dalyvių skaičius bus padidintas iki 48-ių.

Planetos čempionų titulą Katare gins Prancūzijos futbolininkai. Jie 2018-aisiais Maskvos „Lužnikų“ stadione vykusiame finale 4:2 nugalėjo Kroatiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją