Irano rinktinė tik nebyliai išklausė himną. Jo negiedodami futbolininkai protestavo prieš Irano valdžią. Jos pajėgos brutaliai malšina masines demonstracijas, kurios šalyje pratrūko rugsėjo viduryje.

Dar prieš rungtynes su Anglija Irano kapitonas Ehsanas Hajsafi tapo pirmuoju rinktinės žaidėju, kuris viešai išreiškė palaikymą protestuojantiems Irane.

Jis išreiškė užuojautą šeimoms, kurios protestų metu prarado artimuosius.

„Turime susitaikyti su tuo, kad sąlygos mūsų šalyje nėra tinkamos ir mūsų žmonės nėra laimingi. Norėčiau išreikšti užuojautą visoms Irano šeimoms, kurios neteko artimųjų.

Jie (protestuojantys) turėtų žinoti, kad mes su jais, palaikome juos ir užjaučiame juos“, – kalbėjo komandos kapitonas.

Žmogaus teisių aktyvistai pranešė, jog per masines demonstracijas Irane žuvo apie 400 žmonių, dar apie 16 800 buvo suimta.

Prieš FIFA 2022 netrūko raginimų šalinti Iraną iš pasaulio pirmenybių dėl šios šalies paramos Rusijai tiekiant civilinę Ukrainos infrastruktūrą naikinančius dronus bei dėl žmogaus teisių nepaisymo ir elgesio su moterimis.

Protesto akcijos kilo po to, kai šalį apskriejo žinia apie kurdės Mahsos Amini mirtį. Jauna moteris mirė po to, kai ją buvo sulaikiusi vadinamoji dorovės policija, kuri kaltino ją tariamai pažeidus griežtas hidžabo dėvėjimo taisykles.

Manoma, kad M. Amini gyvybė užgeso, nes sulaikymo metu ji galimai buvo žiauriai sumušta. Nuo tada dešimtys tūkstančių žmonių visoje šalyje protestuoja prieš represinį vyriausybės kursą bei prievartą dėvėti galvos apdangalus.

Per šiuos protestus iki šiol sulaikyta keli tūkstančiai žmonių, iš kurių jau daugiau kaip 2 tūkst. sulaukė oficialių kaltinimų. Žmogaus teisių organizacija „Iran Human Rights“ (IHR) skaičiuoja, kad šie protestai yra pareikalavę bent kelių šimtų žmonių gyvybių.

Tarptautinė bendruomenė smerkia Irane vykdomą susidorojimą su protestų dalyviais ir dėl to Teheranas jau yra susilaukęs, be kita ko, JAV ir Europos Sąjungos (ES) sankcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją