Nors ši avantiūra vertinama itin skeptiškai ir prilyginama plaukimui prieš srovę, faktas, kad prie "Klaipėdos" kūrimo prisideda žinomi futbolininkai Tomas Danilevičius, Robertas Poškus ir buvęs Lietuvos rinktinės narys Arūnas Šuika, neturėtų kelti šypsenos.

Šalies futbolo padangėje per pastaruosius penkiolika metų per labai trumpą laiką sužibo ir taip pat greitai išnyko ne vienas ambicingus planus puoselėjęs klubas: Mažeikių "Romar", Kauno "Inkaras-Grifas", Šiaulių "Kareda", Vilniaus "Panerys", "FC Vilnius". Užgesti baigia ir Vilniaus "Žalgiris".

Ar neištiks toks pats liūdnas likimas ir "Klaipėdos"? Dienraštis "Lietuvos žinios" domėjosi, kaip futbolo entuziastai tikisi įgyvendinti savo sumanymą.

Dugnas pasiektas

"Jau senokai norėjome atgaivinti futbolą Klaipėdos mieste. Surinkę būrį bendraminčių, pagaliau pradėjome įgyvendinti savo planus, - teigė "Klaipėdos" klubo valdybos pirmininkas A. Šuika. - Sakoma, jei nori pakilti, privalai pasiekti dugną, kad galėtum atsispirti. Uostamiestyje futbolas nebegali kristi žemiau, todėl trokštame jį atgaivinti."

Pasak A. Šuikos, naujos ekipos būrimas kol kas yra pradiniame etape.

"Į priekį turėtume pasistūmėti maždaug po pusantro mėnesio. Dabar vyksta derybos su galimais investuotojais. Galiu pasakyti, kad jaučiame didelį žmonių susidomėjimą. Prie klubo valdymo gali prisidėti kiekvienas to panorėjęs. Ir tai yra labai svarbu, nes norime sukurti skaidrų savo veidą, kad visiems būtų aišku, kas dalyvauja komandos valdyme."

"Klaipėdos" valdybos pirmininkas dar negalėjo atsakyti, kokie futbolininkai atstovaus šiai komandai.

"Viskas priklausys nuo to, kokį biudžetą surinksime. Bet greičiausiai pasikviesime keletą legionierių, o kita komandos dalis bus gabus, talentingas vietos jaunimas", - sakė A. Šuika.

Kitoks valdymas

Klaipėdiečių iniciatyvą aktyviai palaiko ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius bei šalies rinktinės puolėjas T. Danilevičius, gimęs ir futbolininko karjerą pradėjęs Klaipėdoje.

"Idėja yra labai gera ir sveikintina. Jei klaipėdiečiai įgyvendins savo planus, turėsime solidų klubą", - įsitikinęs L. Varanavičius.

Klubo rėmėju įvardijamas T. Danilevičius tikina, kad jo vaidmuo steigiant "Klaipėdą" dar nėra svarbus.

"Kol kas parėmiau kuklia suma. Esu labiau idėjinis rėmėjas - leidau panaudoti savo vardą reklaminiais tikslais. Ateityje kartu su R. Poškumi steigsime futbolo akademiją, nes Klaipėdoje futbolo bazių būklė yra apgailėtina. Turiu nemažai idėjų ir noriu jas įgyvendinti."

Klaipėdiečiai nesibaimina, kad juos gali ištikti trumpalaikę šlovę pelniusių "Romar", "Karedos" ar "Inkaro-Grifo" klubų likimas.

"Anie klubai buvo priklausomi nuo vieno rėmėjo. Mes klubą buriame pagal Marijampolės "Sūduvos", Gargždų "Bangos" ar Tauragės "Tauro" pavyzdį, kai ekipos valdyme dalyvauja keliolika investuotojų ir tai garantuoja nuolatines įplaukas į klubo kasą", - sakė T. Danilevičius.

A. Šuika teigiamų permainų įžvelgia Lietuvos futbolo klubų administravime.

"Oligarchinį valdymo modelį keičia atvirasis, kai įtaką daro daugiau rėmėjų. Manau, kad tokia sistema po 5-7 metų taps norma ir kituose klubuose."

"Būtent toks valdymo modelis padeda saugotis nuo bankroto, - įsitikinęs L. Varanavičius. - Tokių klubų LFF nori matyti kuo daugiau."

Su kaimynais nesipyks

Ilgus metus uostamiesčio futbolo vėliavą nešė "Atlanto" klubas, šį sezoną po skandalų su LFF atsidūręs II lygoje. Naujos komandos atsiradimas nutrauktų "Atlanto" hegemoniją mieste. Ar nebus per daug dviejų klubų Klaipėdos miestui?

"Mūsų šalyje kiekvienas šimtatūkstantinis miestas gali išlaikyti dvi komandas. Klaipėdoje yra nemažai užsienio kapitalo įmonių, rimtų organizacijų. Tik iki šiol jos nerodė noro remti sportą", - sakė A. Šuika.

"Atlanto" prezidentas Vacys Lekevičius anksčiau ne kartą skundėsi, kad mieste nepavyksta rasti rėmėjų ir visus nuopelnus dėl klubo išlaikymo priskirdavo sau. Futbolo užkulisiuose kalbama, kad investuotojai atsisakydavo remti "Atlantą" dėl neskaidraus klubo lėšų panaudojimo. Kad ir kaip būtų, naujokai neketina sužlugdyti senosios miesto komandos.

"V. Lekevičius daug prisidėjo, kad "Atlantas" neišnyktų. Tiesa, jo darbo metodai gal ne visada buvo efektyvūs, - svarstė A. Šuika. - Mes norime dirbti šiek tiek kitaip. Bet su šiuo klubu pyktis neketiname ir blogo jam nelinkime."

Pasak T. Danilevičiaus, sveika konkurencija tarp dviejų komandų Klaipėdoje futbolo mėgėjams išeis tik į naudą.

Veržiasi į A lygą

"Klaipėda" jau kitą sezoną tikisi rungtyniauti A lygoje ir kovoti dėl prizinių vietų. Tačiau neaišku, ar šiai komandai bus lemta kitą sezoną varžytis aukščiausioje lygoje.

Šiemet I lygoje "Glestum" užėmė tik penktąją vietą, todėl pirmumo teisę žaisti A lygoje turi aukščiau atsidūrę klubai - "Šilutė", Alytaus "Alytis", "Mažeikiai" ir Kėdainių "Nevėžis".

"Kol kas nematau pagrindo, kodėl pirmos trys I lygos komandos nenorėtų žaisti aukščiausioje lygoje, kurioje kitąmet tikriausiai varžysis 10 ekipų, - mano L. Varanavičius. - Nesinori nuvilti "Klaipėdos", bet sportinis principas yra svarbesnis. Bet jei naujokų ketinimai rimti, jie privalės įveikti žemesnę pakopą ir įrodyti, kad yra verti aukštesnės lygos".

"Nebus tragedijos, jei iš karto nebūsime priimti į A lygą, - tvirtino A. Šuika. - Mūsų koncepcija bei tikslai nesikeistų ir jei liktume I lygoje, tik tektų šiek tiek sumažinti apsukas."

Staigaus blyksnio nesitiki ir T. Danilevičius. Italijos "Livorno" klube rungtyniaujantis puolėjas siūlo turėti kantrybės.

"Jei aukštų rezultatų norėsime jau dabar, nieko nebus. Rėmėjai taip pat turi suprasti, kad mūsų projektas nėra vienadienis, ir drauge kantriai siekti užsibrėžto tikslo. Mes kalbame ne tik apie klubą, bet ir apie futbolo akademiją, bazes, stadioną - futbolą plačiąja prasme. Tai ilgalaikis projektas."

"Dabar nuskambėjome tik dėl savo ambicingų planų. Sieksime įrodyti, kad šios kalbos ne iš piršto laužtos", - žadėjo A. Šuika.