Tačiau, kol kas, kaip rodo rezultatai, bandymas nepasiteisino – „Bayern“ stringa Vokietijoje, barsto taškus su vidutiniokais bei nuo lygos lyderės Dortmundo „Borussia“ ekipos atsilieka jau 9 taškais.

Žinoma, trenerį pakeisti lengviau negu visą komandą, tad futbolo ekspertai bei sirgaliai jau kelis kartus šį sezoną kirto galvą N. Kovačui. Tačiau visa pralaimėjimų kaltė neturėtų kristi tik ant stratego pečių.

Galima teigti, jog kroatas prieš sezoną buvo įmestas į bavarišką ugnį, kurią prieš metus suvaldyti sugebėjo senas vilkas Juppas Heynckesas, tačiau patirties aukščiausiame lygyje stingantis Kovačas tuo pačiu pasigirti negali.

Dalis kaltės turėtų kristi ir ant futbolininkų kontraktais ir perėjimais besirūpinančių „Bayern“ vadovų pečių.

Aukso amžius – praeityje

Franckui Ribery – 35-eri, Arjenui Robennui – 34-eri, Jerome‘ui Boatengui – 30, Javi Martinezui – 30, Robertui Lewandowskiui – 30. Auksinė „Bayern“ gvardija greitai turės trauktis ir jų formos nuopolį buvo galima prognozuoti prieš sezoną. Na bent jau pirmų dviejų futbolininkų.

Jau praėjusiame sezone ilgamečių „Bayern“ krašto saugų duetas Arjenas Robbenas bei Franckas Ribery signalizavo sportinės formos suprastėjimą.

Lyginant su 16/17 m. sezonu, 17/18 m. sezone žaidimo kokybė suprastėjo – Ribery pelnė tiek pat įvarčių (5) tačiau atliko dešimčia rezultatyvių perdavimų mažiau (11 prieš 1), savo ruoštu Robbenas įmušė penkis kartus mažiau (13 prieš 8) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus (Prieš du metus – 11).

Kaltinti šioje situacijoje futbolininkų negalima – abu krašto saugai jau seniai aplenkė savo karjeros piką, tačiau „Bayern“ vadovybė turėjo reaguoti po gan nesėkmingo praėjusio sezono ir ieškoti lygiaverčio pastiprinimo.

Arjenas Robbenas

Pavojaus ženklus kiek vėliau pradėjo demonstruoti ir centro gynėjas Jerome‘as Boatengas. Tragišką pasaulio čempionatą, kuomet vokiečiai pasitraukė jau po grupių etapo, sužaidęs futbolininkas savo forma nedžiugina ir „Bayern“ stovykloje.

Pastarieji keturi įvarčiai, ekipos praleisti „Bundesliga“ pirmenybėse, krito po didelių ar mažų Boatengo klaidų. Praėjusį savaitgalį vokietis nesugebėjo sugaudyti įsibėgejusio bei aukštai pašokusio Brėmeno „Werder“ puolėjo Yuya Osako bei leido japonui pelnyti išlyginąmąjį rungtynių įvartį.

Boatengo klaidų netrūko ir prieš dvi savaites, kuomet vokietis sunkiai tvarkėsi su tris įvarčius pelniusiu Diuseldorfo „Fortuna“ puolėju Dodi Lukebakio. Žinoma, centro gynėjui 30 metų nėra didelis skaičius, tačiau J. Boatengo sportinė forma per pastaruosius metus krito smarkiai ir klausimas, ar dar galės kilti aukštyn.

Nuo 2012-ųjų klube rungtyniaujantis Javi Martinezas vis dar gali būti gera opcija nuo suolo, o šią poziciją ispanas ir užima klube. Penkerias rungtynes starto sudėtyje šį sezoną pradėjęs Martinezas vienuoliktuke atsidūrė dėl komandos draugų traumų, o „Bayern“ laimėjo du mačus iš penkių.

Be abejo, nurašyti dar negalima ir Roberto Lewandowskio, tačiau lenkas šiais metais jau įžengė į ketvirtą dešimtį ir šis amžius puolėjams dažniausiai tampa karjeros piko pabaigos pradžia, žinoma, jei tas puolėjas nėra Lionelis Messi ar Cristiano Ronaldo.

Traumos

Ne menkesnė priežastis lėto „Bayern“ starto „Bundesligoje“ – kertinių futbolininkų traumos. Aišku, jų išvengti futbole neįmanoma, tačiau Vokietijos čempionai dėl traumų pastaruosius metus kenčia daug.

Ko gero, skaudžiausias bavarų ekipai buvo vartininko Manuelio Neuerio praradimas. Praėjusių metų balandį padikaulį susižeidęs pasaulio čempionas į rikiuotę grįžo tik šių metų gegužę. Daugiau negu vieneri metai praleisti be futbolo padarė didžiulę įtaką vokiečio žaidimui. Neueriui jau 32-eji ir karjera ritasi į antrąją pusę, tačiau trauma ritimąsi paspartino.

Neueris šį sezoną atremia 43% varžovų smūgių, palyginimui, iki traumos procentas 2017 m. siekė 80. Aišku, „Bayern“ negali pasigirti puikia gynyba, tačiau ir vokiečio forma įtakos šiam skaičiui turi.
Smulkiomis traumos paspartino ir Ribery bei Robbeno pasitraukimą. Per pastaruosius du sezonus abu futbolininkai patyrė po septynias traumas bei dėl jų praleido daug rungtynių – Robbenas - 21, Ribery – 14.

Manuelis Neueris

Pastarieji du sezonai itin nesėkmingi buvo ir „Bayern“ centro saugui Thiago Alcantara. Ispaną įvairios traumos kamuoja nuo praėjusių metų liepos, o sunkiausia iš jų Thiago patyrė praėjusių metų lapkritį, kuomet pažeidė raumenis ir be futbolo praleido tris mėnesius.

Šiam sezonui įsibėgėjus „Bayern“ neteko ir dar vieno centro saugo Corentino Tolisso. Rugsėjį prancūzas nusiplėšė kryžmynius raiščius ir į rikiuotę grįš tik kovą. Šiuo metu ekipa taip pat verčiasi ir be Jameso Rodriguezo, kuris gydosi kelio traumą.

Pasyvus perėjimų langas

Žinoma, traumų pasekmės galėjo būti jaučiamos menkiau, jei ekipa būtų padirbėjusi pastarosios vasaros metu.

Praėjusio perėjimų lango metu vokiečiai pardavė tris skirtingas roles turėjusius, bet svarbius futbolininkus – Arturo Vidalį, Sebastianą Rudy bei Juaną Bernatą.

Vidalis, be abejonės, buvo vienas „Bayern“ ekipos variklių, tačiau „Bayern“ nusprendė čilietį parduoti tik todėl, jog komandoje turėjo per daug centro saugų. Kiek vėliau į „Schalke“ vos po vienerių metų klube išsiuntus Sebastianą Rudy, centro saugų skaičius sumažėjo dar labiau. Žinoma, ekipa įsigijo pakaitalą Leoną Goretzką, tačiau šiuo metu, iš rikiuotės iškritus Jamesui bei Tolisso, ekipa liko su keturiais centro saugais – Javi Martinezu, Thiago, Leonu Goretzka ir Renato Sanchesu.

Prieš kelias savaites iškritus Thiago, „Bayern“ krito į trijų nelaimėtų rungtynių duobę. Ispanas po dar vienos smulkios traumos sugrįžo praėjusį savaitgalį, o per nesėkmingas trejas rungtynes ekipa pasikliovė Sancheso, Martinezo ir Goretzkos trio.

Centro saugų iškritimas atvėrė dar vieną „Bayern“ problemą, kuri perėjimų lange galėjo būti išspręsta – krašto gynėjai.

Į Paryžiaus „Saint-Germain“ bavarams pardavus kairįjį gynėją Juaną Bernatą, „Bayern“ gretose liko vos trys krašto gynėjai – Davidas Alaba, Joshua Kimmichas bei Rafinha.

Po Thiago pastarosios traumos, centro saugo pozicijoje Niko Kovačas išbandė ir Joshua Kimmichą. „Bayern“ rungtyniavo itin trapia sudėtimi, kadangi visi trys krašto gynėjai vienu metu buvo aikštėje – Kimmicho vietą užėmė Rafinha, o sau įprastame krašte rungtyniavo Alaba.

Traumą patyrus Davidui Alabai, ekipoje neliktų kairiojo krašto gynėjų. Po Bernato išvykimo „Bayern“ neužpildė laisvos vietos, kurią gali užimti Rafinha, tačiau brazilui 33-eji ir varžovai pasinaudotų šia silpna „Bayern“ vieta. Prognozuoti, ar iškritus Alabai, ekipą ištiktų krachas, neįmanoma, tačiau tokioje pat situacijoje praėjusį sezoną buvo „Manchester City“ ekipa.

Iškritus vieninteliam kairiojo krašto gynėjui Benjaminui Mendy, Pepas Guardiola prancūzo pozicijoje dislokavo niekada ten nežaidusius Fabianą Delphą bei Aleksandrą Zinčenko. Galbūt, nesėkmės atveju, panašų triuką galėtų sugalvoti ir „Bayern“, tačiau palikti ekipą su trimis krašto gynėjais yra rizikingas žingsnis, kuomet vienas iš jų sparčiai artėja prie karjeros saulėlydžio.

Niko Kovačas

Madrido „Real“ kapitonas Sergio Ramosas prieš mėnesį, kuomet, ispanų ekipa ieškojo naujojo stratego, kalbėjo, jog Čempionų lygos nugalėtojams reikalingas treneris su reputacija, autoritetas futbolininkams. Toks pat jis buvo reikalingas ir Miuncheno „Bayern“, bent jau pastaruosius devynerius metus.

Nuo 2009-ųjų iki pat Niko Kovačo paskyrimo šiais metais, „Bayern“ treniravo daugybę Čempionų lygos bei nacionalinių čempionatų trofėjų laimėję treneriai, kurie į Bavariją atvyko su didžiule patirtimi – Louisas van Gaalas, Juppas Heynckesas, Pepas Guardiola bei Carlo Ancelotti.

Būtent 2009-aisiais ekipą treniravo strategas, negalėjęs pasigirti panašiais pasiekimais kaip aukščiau paminėtieji treneriai – Jurgenas Klinsmannas. Vokietis prie ekipos vairo stojo 2008-aisiais ir iki tol buvo treniravęs tik Vokietijos rinktinę, su kuria 2006-ųjų pasaulio pirmenybėse finišavo trečias.

Deja, net ir pasiekimais kukliam Klinsmannui pergal neprilygsta dabartinis „Bayern“ strategas Niko Kovačas – kroatas su savo šalies rinktine pasaulio čempionate kalnų nenuvertė ir sąskaitoje turi tik Vokietijos taurės trofėjų, iškovotą su Frankfurto „Eintracht“ ekipa prieš pusę metų.

Žinoma, mažam klubui kaip „Eintracht“ šis pasiekimas yra įspūdingas, tačiau Kovačo istorija ir reputacija įspūdžio nedaro „Bayern“ vilkams Franckui Ribery, Thomasui Mulleriui, Robertui Lewandowskiui bei Manueliui Neueriui.

Ši futbolininkų ketveriukė, kaip skelbia dienraštis „Bild“, jau dalyvavo susitikimą su „Bayern“ vadovais Uli Hoenessu bei Karlu-Heinzu Rummenige dėl jiems nepalankaus Niko Kovačo treniravimo.

Akivaizdu, jog žvaigždėms treneris nėra autoritetas, tad strategui automatiškai tampa sunkiau ir perteikti norimas taktikas, ir paruošti futbolininkus psichologiškai. Revoliuciją trenerių rotacijoje atlikęs modernus pasirinkimas žaidėjų nesužavėjo.

Niko Kovačas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)