Visgi tokiems Alveso žodžiams nepritarė jo tautietis Ronaldo: „Girdėjau žodžius, kad jei klubas pralaimi – kaltas treneris, kiti futbolininkai, bet ne Messi. Jei klubas laimi – tik Messi dėka. Taip demonstruojama visiška nepagarba kitiems žaidėjams ir trenerių štabui.“

Vis tik klubo ikona tapęs Lionelis Messi nėra ir niekada nebuvo problema. Pastaruosius kelerius metus apie argentinietį lipdoma komanda nėra pajėgi sužaisti be puolėjo paslaugų Europoje ir tai matėsi paskutiniame „Barcelona“ mače su „Liverpool“, kuris buvo pralaimėtas 4-0.

Messi buvo uždarytas geriausio „Premier“ lygos gynėjo Virgilo van Dijko, o šis rezultatas Anglijoje klubo vadovams atvėrė daug klausimų prieš vasarą.

Trenerio ateitis

„Tai geriausias treneris pasaulyje – iš jo mokausi kiekvieną dieną“, – apie „Manchester City“ vairininką Pepą Guardiolą teigė dabartinis „Barcelona“ strategas Ernesto Valverde. Visgi ispanas šį sezoną nedrįso pasekti tautiečio pėdomis.

Nors pats E. Valverde paneigė gandus apie pasitraukimą iš posto po savaitgalį vykusio mačo su Madrido „Getafe“, kurį katalonai laimėjo 2-0, damoklo kardas virš jo galvos kabo.

Po dviejų pažeminimų Čempionų lygoje iš eilės (praėjusiais metais – ketvirtfinalyje su „Roma“, kai italai nugalėjo poroje 4-4 dėl geresnio išvykos įvarčių skaičiaus) spaudimas E. Valverdei bus milžiniškas.

Nesėkmė Čempionų lygoje 2012-aisiais buvo paskutinis lašas Pepui Guardiolai, kurio komanda, balandžio pabaigoje pralaimėjusi „El Clasico“ Madrido „Real“ ekipai lygoje, po trijų dienų lygiosiomis sužaidė namie su Londono „Chelsea“ ir taip pat baigė pasirodymą turnyro pusfinalyje. Tą pačią savaitę P. Guardiola paskelbė paliksiantis savo postą sezono pabaigoje.

Tačiau E. Valverde jau patikino, jog pats trauktis neketina. Visgi po pusfinalio su „Liverpool“ daugelis sirgalių to norėtų. „Barcelona“ prieš lemiamą antrąją dvikovą pailsino visus žaidėjus, kuomet „Liverpool“ žaidė sudėtingą dvikovą „Newcastle“ stadione, tačiau tik katalonai tose rungtynėse atrodė pavargę.

Pirmame mače sėkmingai išnaudotas gynėjas Nelsonas Semedo, pristabdęs Sadio Mane atakas kairiajame krašte, antrose rungtynėse nuo suolo buvo pakeltas per vėlai – „Liverpool“ jau buvo perėmę iniciatyvą ir išlyginę poros rezultatą. Abejose rungtynėse portugalas žaidė po 30 minučių – Valverde antrame mače nerizikavo ir neiškeitė brazilo į Sergi Roberto, kurį Sadio Mane draskė prasiveržimais.

Būtent už nenorą rizikuoti E. Valverde sirgalių yra kritikuojamas šį sezoną. Visiškai išnykęs aikštėje Phillipe‘as Coutinho nebuvo pakeistas greitesniais Ousmane Dembele ar Malcomu, tad jokių problemų „Liverpool“ gynybai antrame mače sukelta nebuvo.

Žinoma, E. Valverde atleidimas ekipai būtų, ko gero, lengviausias žingsnis, tačiau, kaip praneša ispanų dienraštis „Marca“, klubo vadovai lauks „Karaliaus“ taurės atomazgos - finale „Barca“ susitiks su „Valencia“ ir tuomet spręs ispano ateitį. Visgi Europos turnyras buvo šio sezono prioritetas po praėjusių metų fiasko, tačiau „Barcelona“ klupo ir, vargu, ar leis strategui bandyti laimę trečią sezoną.

Ernesto Valverde

Brangiausiųjų likimas

270 mln. eurų kartu kainavę Ousmane Dembele ir Phillipe‘as Coutinho klubo sumokėtos sumos aikštėje nepateisina.

Jei prancūzą stabdo patirtos traumos – Dembele jau praleido 11 šio sezono rungtynių – tai brazilas tiesiog nėra naudingas komandai.
E. Valverde Coutinho išnaudoja gana panašiai, kokia buvo brazilo rolė „Liverpool“ ekipoje – saugas žaidžia kairiajame krašte ir dažnai užima poziciją arčiau trijų centro saugų, puolime palikdamas L. Messi ir Luisą Suarezą.

Visgi pažįstama rolė gerų rezultatų nelemia – Coutinho šį sezoną pasižymėjo 11 kartų ir atliko tik penkis rezultatyvius perdavimus. Ispanijos čempionate brazilas paskutinį kartą pasižymėjo dar praėjusių metų spalio gale ir nuo to laiko praleido tik dvejas rungtynes dėl smulkios traumos. 155 mln. eurų nevertas pasirodymas.

Philippe Coutinho

Savo ruožtu O. Dembele skaičiai kiek didesni, tačiau saugas šį sezoną turėjo bėdų su traumomis.

Prancūzas pademonstravo potencialą įmušdamas 14 įvarčių ir atlikdamas devynis rezultatyvius perdavimus – kitą sezoną klubas turi stengtis apsaugoti saugą nuo traumų ir palaikyti jo fizinę formą, kadangi taip trūkstamas Leo Messi pagalbininkas vis dar taip pat yra viena iš klubo problemų.

Pasikliovimas Messi

Jau daugiau negu dešimtmetį katalonų ekipoje pirmu smuiku griežia vienas geriausių futbolininkų istorijoje, tačiau ir šiam pastaraisiais sezonais reikia pagalbininkų, ypač Čempionų lygoje. 32-ąjį gimtadienį greitai švęsiantis Lionelis Messi vis dar yra pajėgus vienas pats laimėti rungtynes, tačiau ne visą Čempionų lygą.

Antrame pusfinalio mače su „Liverpool“ argentiniečio įtaka aikštėje jaučiama nebuvo, kadangi su juo tvarkėsi minėtasis V. van Dijkas, ir „Barcelonai“ reikėjo atrasti naujų ginklų.

Lemtingame mūšyje prieš bene savaitę L. Messi atliko vos 35 perdavimus ir 17 kartų prarado kamuolį – tik Jordi Alba (21) pademonstravo prastesnį rodiklį.

Vienas pats šį sezoną klubą per Čempionų lygą ant pečių nešęs argentinietis turnyre pasižymėjo 12 kartų, tačiau antroje pusfinalio akistatoje „Liverpool“ uždarė puolėją ir kitų variantų nebuvo rasta – Phillipe‘as Coutinho eilinį kartą buvo nematomas, o Luisas Suarezas tęsė savo prastų pasirodymų seriją Europoje šį sezoną – vienas įvartis per 10 rungtynių.

Dar iškalbingesnė dvejų pastarųjų metų rezultatyviausių „Barcelonos“ futbolininkų Čempionų lygoje lentelė. Lionelis Messi čia lyderiauja su 18 įvarčių, antroje pozicijoje – keturis pridėjęs O. Dembele, trečią dalinasi po tris įmušę P. Coutinho ir Gerardas Pique.

L. Suarezas su Ivanu Rakitičiumi kraityje per du metus turi du įvarčius ir dalinasi ketvirtą vietą. Verta paminėti, jog šešis kartus į katalonų vartus kamuolį nukreipė varžovai – jie po L. Messi per dvejus metus „Barcelona“ ekipai pelnė daugiausiai įvarčių Čempionų lygoje.

Anksčiau minėti šimtamilijoniniai pirkiniai kol kas nepateisina etikečių, tačiau tyli ir ekipos senbuvis L. Suarezas. Ekipai reiks ieškoti naujų būdų, kaip išnaudoti turimus resursus, arba pastiprinimo dairytis vasarą.

Lionelis Messi

Perėjimų lango prioritetai

Kevinas-Prince‘as Boatengas, Jeisonas Murillo, Jasperas Cillessenas, Thomas Vermaelenas, Rafinha, Denisas Suarezas – vargu, ar bent vienas iš šių futbolininkų ekipoje liks po vasaros darbų.

Pirmuosius du futbolininkus į komandą pasikvietęs Ernesto Valverde tikėjosi pagalbos nuo suolo, tačiau nei K. Boatengas, nei J. Murillo stebuklų nesukūrė ir Barselonoje neįsitvirtino. Ispanijos čempionams tai yra per silpni futbolininkai. Palyginkite su Anglijos čempionų „Manchester City“ atsargomis.

Šį sezoną „Barcelona“ jau sudrebino perėjimų rinką įsigydama Amsterdamo „Ajax“ centro saugą Frenkie de Jongą už 75 mln. eurų, tačiau, atrodo, jog tai ne paskutinis pirkinys iš olandų ekipos. Komandos draugo pėdomis gali pasekti ir Matthijsas de Ligtas, tačiau pats gynėjas tvirtino, jog susitarimas dar nėra pasiektas nė su viena ekipa.

Vienas iš prioritetų šią vasarą ekipai ir yra M. de Ligtas. Klube nejaučiama centro gynėjų stygiaus, kadangi yra Gerardas Pique, Samuelis Umtiti, Clementas Lenglet, Jeanas-Clairas Todibo, tačiau tokie gynėjai kaip katalonų norimas olandas pasitaiko nedažnai, tad, jei klubas nuspręs įsigyti gynėją, su vienu iš paminėtų teks atsisveikinti.

Panaši situacija ir saugų grandyje, kur Frenkie de Jongo atvykimas iš klubo turėtų pajudinti Ivaną Rakitičių. Kaip praneša dienraštis „AS“, būtent kroatas, S. Umtiti ir P. Coutinho yra trys futbolininkai, ieškosiantys naujos komandos vasarą.

Ko gero, katalonai jau rado pamainą P. Coutinho: beveik neabejojama, kad netrukus sulauksime žinios apie „Barcelonos“ naujoką – Madrido „Atletico“ paliekantį puolėją Antoine‘ą Griezmanną.

Praėjusią vasarą išleidęs dokumentinį filmą apie savo norą tęsti karjerą Madride ir taip paskelbęs, jog į Barseloną nesikels, šį kartą prancūzas, panašu, nebeatstums katalonų pasiūlymo.

„Barcelonos“ laukia sudėtingas tarpsezonis. Pastarosios dvi vasaros E. Valverde ekipai buvo pažymėtos neįprastais klubui pirkiniais ir permokėtais futbolininkais, tad, jei strategas liks poste, jo veiksmai ir norimi futbolininkai bus stebimi akylai.

Kuomet principiniai varžovai iš Madrido „Real“ ekipos vasarą vaikosi Edeno Hazardo ir Polio Pogba, katalonams reikės ne ką mažiau grėsmingų pavardžių ekipoje.

Antoine'as Griezmannas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)