Nepajudinamas funkcionierius

Triukšmingas kaip niekad, 61-as FIFA kongresas Šveicarijoje baigėsi taip, kaip visada. Net ir didžiausias per FIFA istoriją korupcijos skandalas nesutrukdė nuo 1998 metų organizacijos prezidento pareigas einančiam J. Blatteriui dar ketveriems metams išsilaikyti savo poste.

Dėl įtarimų korupcija iš rinkimų pašalintas vienintelis šveicaro konkurentas – Azijos futbolo konfederacijos vadovas Mohamedas bin Hammamas – bei svarstymai, kad apie neskaidrias Kataro pergalės kovoje dėl teisės rengti 2022 metų pasaulio čempionatą peripetijas galėjo žinoti ir pats J. Blatteris, buvo gerokai įaudrinę atmosferą daugiafunkcinėje Ciuricho arenoje, kurioje sprendėsi artimiausia populiariausio žaidimo pasaulyje ateitis.

„Visiems labai palengvėjo dėl to, kad tas kongresas praėjo, ir dabar bus galima mažiau apie tai kalbėti, o daugiau dirbti“, – delegatų nuotaikas FIFA prezidento rinkimams užsibaigus prisiminė L. Varanavičius.

Apkaltino surengus šou

Už vienintelį rinkimuose kandidatavusį J. Blatterį balsavo 186 FIFA narių atstovai iš 203-ų, dalyvavusių procedūroje. Prieš tai FIFA kongresas atmetė paskutinę akimirką pateiktą Anglijos futbolo asociacijos (FA) prašymą nukelti rinkimus, kol bus surastas bent vienas konkurentas ilgamečiam FIFA vadovui.

L. Varanavičius anglų iniciatyvą įvertino itin skeptiškai. „Ne jiems kalbėti apie demokratiją“, – sakė LFF prezidentas.

– Jūsų nuomone, ar FIFA pavyks toliau vienodai sėkmingai funkcionuoti po kilusių korupcijos skandalų? – DELFI paklausė L. Varanavičiaus

– Didžiųjų federacijų spaudimas ir daugumos FIFA narių susirūpinimas situacija dabar yra tikrai didelis. Manau, neužteks vien žodžių – prezidentui reikės atlikti veiksmus, kurių imtis jis pasižadėjo.

– Ar pajėgus reformuoti organizaciją asmuo, kuriam pačiam buvo mesti kaltinimai toleravus korupciją?

– Šiandien nėra kito rimto kandidato, kuris galėtų jį pakeisti. O iš esmės nepakeitus pačios sistemos, būtų kvaila kelti karą ir ieškoti kažkokio dirbtinio pretendento. Mano nuomone, normalu, kad žmogus, kuris užvirė visą košę, turėtų viską ir sutvarkyti.

– J. Blatteris pažadėjo pakeisti tvarką, pagal kurią suteikiama teisė rengti pasaulio čempionatus, taip, kad dėl kandidatūrų balsuotų nebe vien Vykdomasis komitetas, o visi FIFA nariai. Kokie dar pokyčiai turėtų įvykti?

– Pirmiausia nuspręsta sukurti FIFA Etikos komisiją, kuri būtų visiškai nepriklausoma, renkama kongreso. Pažadėta ištirti visus kaltinimus ir pateikti konkrečias išvadas. Be to, daug pakitimų bus Vykdomojo komiteto, į kurį atėjo nemažai naujų žmonių, darbe. Jie patys turėtų susėsti ir per artimiausius posėdžius nuspręsti, kaip organizuoti darbą.

Kalbant apie pasaulio čempionatus, kitas balsavimas bus anksčiausiai po 6 ar 7 metų, todėl dar daug kas gali pasikeisti. Manau, kad dėl balsavimo tvarkos spręs jau ne J. Blatteris, o naujasis prezidentas, kuris bus išrinktas po 4 metų.

– Kodėl Anglijos FA iniciatyva nukelti FIFA vadovo rinkimus nesulaukė platesnio palaikymo?

– Niekas nesuprato anglų pozicijos. Atrodo, kad jie dirbo ne futbolui, o žiniasklaidai. Jie darė šou, daugiau norėdami pavaidinti prieš savo šalies žiniasklaidą, o ne siūlydami kažką realaus. Pagal įstatus, tai, ką jie siūlė, buvo neįmanoma, todėl sukeltas visiškai bereikalingas šalių supriešinimas.

Jeigu jau pralaimi, mokėk pralaimėti – anglai, deja, to nemoka. Anglijos FA prezidentas išvis nėra renkamas – jį suranda personalo paieškos tarnyba. Jam mažiausiai tinka aiškinti FIFA, kaip reikia demokratiškai tvarkytis, nes Anglijos FA demokratijos išvis nėra.

– Kalbama, kad po ketverių metų J. Blatterį FIFA prezidento poste turėtų pakeisti UEFA vadovas Michelis Platini. Ar tvirtos jo pozicijos?

– Visi apie tai šneka. Jis pats taip pat supranta, kad po to, kai sutvarkė UEFA ir pakėlė šią organizaciją į labai gerą lygį, ateina laikas, kada reikia pasirūpinti ir FIFA. Manau, kad toks lyderis, kuris jungia ir vienija visus, labai tiktų.

– FIFA prezidento rinkimai ateityje gali turėti kokios nors įtakos Lietuvai?

– Lietuvai FIFA daro tikrai pakankamai mažą įtaką – vis dėlto mes daugiau reikalų turime su UEFA. Bet tai, kad aistros pagaliau nutils, reikalinga visam futbolui, nes dabar ir rėmėjai galės nurimti, ir pati futbolo bendruomenė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją