UEFA paramos moksliniams tyrimams futbole ekspertų komisija savo balsus skyrė lietuvių projektui, skirtam futbolininkų traumų
prevencijai.

UEFA kasmet sulaukia daugiau negu 100 paraiškų iš visos Europos mokslininkų. Šiais metais bus finansuojamos tik keturios programos, skirtos moksliniams tyrimams, gerinantiems strateginius Europos futbolo sprendimus.

„Pirmą kartą istorijoje Lietuvos sporto mokslininkai sulaukia tokio pripažinimo iš vienos didžiausių sporto organizacijų pasaulyje. Pagal UEFA užsakymą vyksiantys tyrimai yra ilgamečių mokslinių tyrimų ir Lietuvos sporto universiteto mokslininkų darbo įvertinimas bei visos Lietuvos sporto mokslo bendruomenės pripažinimas tarptautiniu mastu. Tai ne vienų metų įdirbis, nes Lietuvos sporto universitete sporto mokslo vystymui skiriame labai didelį dėmesį. Bendradarbiaudami su LTOK ir sporto federacijomis, siekiame, kad mūsų atliekami tyrimai ir teikiamos rekomendacijos padėtų Lietuvos sportininkams siekti aukščiausių rezultatų“, – sako LSU rektorė prof. dr. Diana Rėklaitienė.

Tyrimas bus atliekamas bendradarbiaujant su Lietuvos futbolo federacija ir Barselonos universiteto mokslininkais. Tyrime dalyvaus daugiau negu 600 futbolininkų iš 20-ies Lietuvos A ir I lygos klubų bei jaunimo komandų, taip pat 10-ies Ispanijos II ir III diviziono ekipų. Bus tiriami ir vieno
garsiausių pasaulyje futbolo klubo „Barcelona“ jaunimo komandos žaidėjai.

„Pristatėme tyrimo objektą visam „Barcelonos“ klubui – futbolo, krepšinio ir rankinio komandoms. Jie su entuziazmu sutiko su pasiūlymu ir „Barcelonos“ jaunimo futbolo komanda dalyvaus Lietuvos sporto universitetotyrime. Tikimės, kad tokie tyrimai ir gauti rezultatai bus naudingi geriausiems pasaulio sportininkams“, – teigia LSU Sporto mokslo ir inovacijų instituto direktorius prof. dr. Sigitas Kamandulis.

„Barcelonos“ krepšinio komandos trenerių štabe dirbs ir LSU absolventas, kartu su Šarūnu Jasikevičiumi iš Kauno „Žalgirio“ išvykęs fizinio rengimo treneris Justinas Grainys.

UEFA paramos moksliniams tyrimams ekspertų komisijos duomenimis, mėnesį dėl traumos praleidęs futbolininkas, elitiniams Europos klubams gali atnešti net pusę milijono eurų nuostolių.

„Projektas skirtas padidinti žinias apie užpakalinių šlaunies raumenų treniravimą, esant dideliam susitraukimo greičiui. Profesionalūs futbolininkai bei kitų sporto šakų atstovai dažnai patiria tokio pobūdžio traumas ir atsistatymas po jų yra gan ilgas. Be to, išlieka didelė traumos pasikartojimo galimybė. Manoma, kad taikytas treniruotės metodas ženkliai sumažins traumų riziką ir padidins profesionalių futbolininkų raumenų galingumą“, – pasakoja tyrimo vadovas S. Kamandulis.

Tyrimo metu futbolininkai bus skirstomi pagal jų poziciją aikštėje ir žaidimo laiką. Bus atliekami futbolininkų greitumo ir galingumo testavimai bei registruojamas traumų pobūdis, dažnumas ir sunkumas.

LSU mokslininkai tyrimą vykdys 10 mėnesių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)