Varžovų gretose – lietuvių skriaudikas

Dauguma Slovėnijos rinktinės narių žaidžia užsienio klubuose. Daugiausiai - penki - atstovauja Italijos ekipoms, trys žaidžia Vokietijoje.

Slovėnijos rinktinės lyderiai gynybos grandyje - patyręs vartininkas Samiras Handanovičius iš Milano „Inter" ir Italijos čempionate ketvirtą sezoną žaidžiantis gynėjas Boštjanas Cesaras.

Saugų grandyje komandos žvaigždės – „Fiorentina" atstovaujantis saugas Jasminas Kurtičius ir Zalcburgo „Red Bull" klube Austrijoje rungtyniaujantis Kevinas Kamplas. Pastarasis jau yra ne kartą lankėsis Lietuvoje ir yra įmušęs įvarčių tiek į mūsų rinktinės, tiek į Vilniaus „Žalgirio" vartus.

Talentingiausiu slovėnų žaidėju laikomas „Fiorentina" saugas Josipas Iličičius šį kartą į rinktinę nepakviestas trenerio sprendimu.

Puolime slovėnai remiasi 35 metų Milivoje Novakovičiumi. Rezultatyviu žaidimu padėjęs komandai prasibrauti į 2010 m. Pasaulio čempionatą veteranas jau buvo baigęs karjerą rinktinėje, bet sugrįžo ir praėjusiame atrankos cikle įmušė 5 įvarčius. Ketvirtadienį puolėjas įmušė pergalingą 11 metrų baudinį į šveicarų vartus.

Treniruoja garsi figūra

Daugelis geriausių Slovėnijos komandos pasiekimų susiję su dabartiniu ekipos treneriu Srečko Katanecu. Tai viena žymiausių šalies futbolo figūrų. Kaip žaidėjas jis su tuometine Jugoslavijos rinktine rungtyniavo Europos ir Pasaulio pirmenybėse, o su Genujos „Sampdoria" laimėjo Italijos „Serie A" lygą ir žaidė Europos čempionų taurės finale.

Treniruojama S. Kataneco Slovėnijos rinktinė po papildomų rungtynių pateko į 2000 m. Europos čempionatą, o po dviejų metų sėkmę pakartojo nužengdami ir į Pasaulio čempionatą. Po šių pasiekimų treneris atsisveikino su komanda ir prie jos vairo sugrįžo tik pernai.

Naujesnė slovėnų karta atsiskleidė 2010 m. Pasaulio čempionato atrankoje, kai vadovaujami Matjažo Keko papildomose rungtynėse netikėtai eliminavo Rusiją ir pateko į finalinį etapą. Ten slovėnai pasirodė garbingai ir iškovojo keturis taškus.

Istorijoje – dvi lietuvių pergalės

Vilniuje slovėnai žais po 19 metų pertraukos. Abiejų šalių rinktinės buvo susitikusios 1996 m. Europos čempionato atrankos varžybose ir abu kartus mūsiškiai nugalėjo rezultatu 2:1.

Maribore lietuviai atsitiesė po praleisto įvarčio rungtynių pabaigoje ir išplėšė dramatišką pergalę, o Vilniuje pirmavo rezultatu 2:0 ir tik vėliau praleido įvartį.

2011 m. du kartus žaidė Lietuvos ir Slovėnijos U-21 rinktinės. Lietuvoje mūsiškiai pralaimėjo 0:1 po 88 min. praleisto įvarčio, o išvykoje nusileido 0:2. Tose rungtynėse lietuviams atstovavo Vytautas Andriuškevičius, Karolis Chvedukas, Arvydas Novikovas, Fedoras Černychas, Emilijus Zubas.

Lietuvos ir Slovėnijos rinktinių dvikova vyks sekmadienį nuo 21 val. 45 min. LFF stadione. Bilietus į rungtynes platina „Bilietai.lt".

Slovėnijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai:

Samir Handanović (Milano „Inter", Italija)
Jan Oblak (Madrido „Atletico", Ispanija)
Vid Belec („Konyaspor", Turkija)

Gynėjai:

Boštjan Cesar (Veronos „Chievo", Italija)
Mišo Brečko (FC „Köln", Vokietija)
Branko Ilić (Belgrado „Partizan", Serbija)
Dominic Maroh (FC „Köln", Vokietija)
Martin Milec (Liežo „Standard", Belgija)
Gregor Balažic (Lvovo „Karpaty", Ukraina)
Mitja Viler (NK „Maribor")

Saugai:

Valter Birsa (Veronos „Chievo", Italija)
Andraž Kirm (Nikosijos „Omonia", Kipras)
Nejc Pečnik (Belgrado „Crvena Zvezda", Serbija)
Dalibor Stevanović (Maskvos „Torpedo", Rusija)
Jasmin Kurtić (ACF „Fiorentina", Italija)
Andraž Struna (PAS „Giannina", Graikija)
Kevin Kampl (Zalcburgo „Red Bull", Austrija)
Aleš Mertelj (NK „Maribor")
Dejan Lazarević (Veronos „Chievo", Italija)
Željko Filipović (NK „Maribor")
Rajko Rotman (Stambulo BB, Turkija)

Puolėjai:

Milivoje Novaković („Shimizu S-Pulse" , Japonija)
Zlatan Ljubijankić („Omiya Ardija", Japonija)
Tim Matavž („Augsburg", Vokietija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)