Kadangi pernai pasaulio čempionato vieta ir laikas keitėsi net tris kartus, buvome patekę į sudėtingą situaciją, kai po visų pokyčių teko skubiai performuoti trenerių štabą. Džiugu, kad neprašovėme su pasirinkimu, nes M. Grigalevičius ir G. Brazaitis sudarė puikų trenerių tandemą, o jų patirtis ir žinios padėjo mūsų rinktinės nariams tinkamai pasiruošti aukščiausio lygio kovoms. Neabejoju, kad šį kartą Vokietijoje rinktinės žaidimas ir rezultatai bus dar geresni“, – sakė Lietuvos mažojo futbolo rinktinės vadovas Tomas Butkus.

Profesionaliai futbolą Lietuvoje ir užsienyje žaidęs M.Grigalevičius trenerio karjerą pradėjo salės futbole 2016 metais, kuomet sėkmingai treniravo Kauno „Vyčio“ komandą ir su ja ne kartą tapo Lietuvos čempionu. Vėliau M. Grigalevičius pasinėrė į mažojo futbolo verpetus, treniravo ir pats žaidė Kauno „Hegelmann Minifootball“ komandoje, su ja taip pat iškovojo Lietuvos čempionų titulą.

Tuo metu fizinio rengimo treneris G. Brazaitis su Lietuvos mažojo futbolo rinktine dalyvaus jau trečiame pasaulio čempionate. 2019 metais Kretoje jis talkino rinktinės vyriausiam treneriui Armando, o pernai darbavosi su M. Grigalevičium. Tiesa, tai nebuvo pirmasis šių specialistų bendro darbo etapas. „Su Mindaugu esame kartu dirbę Kauno „Vyčio“ (dabar „Kauno Žalgiris“) salės futbolo komandoje, tris kartus tapome Lietuvos čempionais ir taurės laimėtojais, todėl vienas kitą gerai žinome ir papildome. Mindaugas yra vyriausias treneris, jis bus atsakingas už taktiką, komandos nuteikimą rungtynėms. Aš jam padėsiu ruošiant komandą rungtynėms, prieš rungtynes ir po jų, stengsiuosi, kad komanda atsistatytų po rungtynių ir būtų 100 proc. pasiruošusi kitoms“, – paaiškino G. Brazaitis.

Pernai Budapešte vykusiose pasaulio mažojo futbolo pirmenybėse Lietuvos rinktinė grupės etape įveikė Kosta Riką ir Maroką, bet nusileido Slovėnijai ir Lenkijai, ir į atkrintamąsias varžybas nepateko. Anot M. Grigalevičiaus, praėjęs čempionatas pateisino lūkesčius, o kartėlio nuosėdos liko tik po rungtynių su Slovėnija. „Vengrijoje čempionatas buvo tikrai gan aukšto lygio, nenuvylė ir organizacija, nors tam tikrų trūkumų ir nepavyko išvengti. Manau, kad mes pasirodėme pagal savo galimybes, nebent rungtynėse su Slovėnija galėjome sužaisti sėkmingiau. Iš tiesų, buvo gan lygi kova, bet mums pritrūko platesnės žaidėjų rotacijos ir elementarios sėkmės“, – konstatavo M. Grigalevičius.

Jam pritarė ir G. Brazaitis. „Manau, kad ir Vengrijoje turėjome realius šansus patekti į atkrintamąsias varžybas. Su Slovėnija buvom labai panašaus pajėgumo, bet šiek tiek trūko sėkmės. Atsilikdami 1:2 bandėme žaisti su taip vadinamu „skraidančiu vartininku“, tačiau po apmaudžių mūsų klaidų varžovai pelnė dar du įvarčius į tuščius vartus ir šventė pergalę. O Lenkija jau buvo tikrai pajėgesnė komanda. Ne veltui lenkai du kartus pasaulio čempionatuose užėmė antras vietas, o pernai iškovojo bronzos medalius. Paskutinėse rungtynėse turėjome nugalėti juos bent dviejų įvarčių skirtumu, kad patektume į kitą etapą, bet šansai buvo minimalūs, o pasidžiaugti galėjome tik įmuštu garbės įvarčiu“, – teigė G. Brazaitis.

Balandžio pabaigoje ištraukus burtus paaiškėjo, kad šį kartą grupėje Lietuvos futbolininkų laukia dvikovos su Rumunijos, Mauricijaus ir Peru rinktinėmis. M. Grigalevičiaus vertinimu, burtai gan palankūs, tačiau tikrasis komandų pajėgumas paaiškės čempionato metu. „Mūsų pagrindinis tikslas šiame pasaulio čempionate – patekti į kitą varžybų etapą. Neabejoju, kad to sieks ir mūsų varžovai. Burtai mums iš pirmo krepšelio parinko Rumuniją. Tai yra labai pajėgi komanda, ne kartą tapusi Europos mažojo futbolo čempione, tačiau ir mes surinkome gan stiprią sudėtį ir kovosime tik dėl pergalės. Peru pastaruosiuose pasaulio čempionatuose nerodė gerų rezultatų, todėl manau, kad ir šiemet jie nebus labai pajėgūs. Mauricijus yra tokio rango varžybų debiutantas, todėl apie juos sunku kažką pasakyti, bet mano nuomone mes tikrai būsim pajėgūs juos įveikti. Be abejo, privalome tinkamai pasiruošti čempionatui, nusiteikti, kad lengvų rungtynių jame nebus“, – tikino Lietuvos mažojo futbolo rinktinės vyr. treneris.

Anot G. Brazaičio, Lietuvos futbolininkų nesitenkins vien tik patekimu į atkrintamąsias varžybas. „Norime pasaulio čempionate žengti kiek įmanoma toliau. Be abejo, daug priklauso nuo burtų, nuo atkrintamųjų varžybų tinklelio. Sėkmingai susidėliojus aplinkybėms, manau, kad tikrai galime pagerinti savo rezultatą pasaulio čempionatuose, kai 2019 m. patekome į aštuntfinalį“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės fizinio rengimo treneris.

Ar Lietuvos mažojo futbolo rinktinė galėtų mesti iššūkį ir pajėgiausioms planetos mažojo futbolo rinktinėms ir, galbūt, pakovoti dėl apdovanojimų? „Viskas įmanoma, tik yra daug komponentų, tam tikrų niuansų, kurie gali turėti įtakos galutiniam rezultatui. Visgi, tikiu, kad jei visi sunkiai dirbsime, būsime vieningi ir kovosime iki paskutinio prakaito lašo, galime įgyvendinti net ir drąsiausias svajones“, – tikino M. Grigalevičius.

G. Brazaičio teigimu, prieš čempionatą visi svajoja apie medalius. „Mes nesame išimtis. Kovoti galim prieš visus, nes čia žaidžia ne aukščiausio lygio profesionalai, o mažojo futbolo entuziastai, mėgėjai. Be abejo, žaidžiant prieš favoritus jau reikėtų ir sėkmės, tačiau nieko nėra neįmanomo. Pavyzdžiui, Latvijos rinktinė praėjusiame čempionate grupės varžybose sugebėjo įveikti vokiečius, o pastarieji 2018 metais tapo pasaulio čempionais, pernai galutinėje rikiuotėje užėmė ketvirtą vietą.

Svarbu, kad mums pavyko ne tik išlaikyti pernykščius rinktinės lyderius, bet ir pasipildyti dar keliais pajėgiais žaidėjais. Manau, kad susikomplektavome tikrai gerai ir būsim pajėgesni nei praeitame čempionate. Šiuo metu kiekvienoje pozicijoje turime po kelis lygiaverčius žaidėjus, taip pat dar turime šiek tiek laiko pagerinti savitarpio supratimą, „pašlifuoti“ standartines situacijas ir kitus žaidimo niuansus. Šiame čempionate mūsų rinktinės svarbiausi ginklai bus gera gynyba, žaidimas per vadinamuosius „stulpus“ ir standartų realizacija. Jei išnaudosime savo privalumus, manau, kad viskas bus gerai“, – vylėsi G. Brazaitis.

2023 m. Socca mažojo futbolo pasaulio čempionate Lietuvos mažojo futbolo rinktinė kovas pradės birželio 4 d. vyksiančiomis rungtynėmis su Mauricijaus komanda. Birželio 5 d. lietuviai išmėgins jėgas su Peru futbolininkais, o birželio 7 d. – su Rumunija.

Pirmą mažojo futbolo pasaulio čempionato barjerą peržengusios 32 rinktinės birželio 8 – 11 dienomis grumsis atkrintamosiose varžybose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją