Takoskyra. Nors ir nelaimėjo, „Trakai“ užsitikrino bent sidabrą. Šios komandos nepavys nei „Atlantas“, nei Marijampolės „Sūduva“. Nuo lyderio Vilniaus „Žalgirio“ trakiškiai atsilieka 7 taškais.

Raudona. Šios spalvos šįkart buvo daug – per ketverias rungtynes iš aikštės šalinti net trys futbolininkai. Titas Vitukynas iš „Klaipėdos granito“ ir Deividas Česnauskis iš „Trakų“ – už šiurkščius išpuolius prieš varžovus, o Audriui Račkui nepasisekė – teisėjas nepastebėjo, kad kamuolys atsimušė ne į gynėjo ranką, bet į veidą ir išvarė jį iš aikštės už paskutinės vilties pražangą.

Teisėjai. Dvejoms turo rungtynėms vadovavo arbitrai iš Šiaurės Airijos. Pagal futbolo federacijų mainų programą Kaune šįkart švilpė Stevenas Tayloras, o Utenoje – Ianas McNabbas.

Nesulaikomas. Tomas Radzinevičius mėgaujasi rezultatyviausiu savo sezonu Lietuvoje. 8:1 laimėtose rungtynėse su „Klaipėdos granito“ futbolininkais „Sūduvos“ kapitonas kamuolį į tinklą siuntė dar triskart, o „SMScredit.lt A lygos“ snaiperių sąraše pirmauja turėdamas jau 26 tikslius smūgius. Skaičiuojant nuo Nepriklausomybės atkūrimo, sezono rekordininkas lieka Artūras Rimkevičius, prieš trejus metus įmušęs 35 įvarčius. Antra vieta istorinės statistikos suvestinėse T. Radzinevičiui – ranka pasiekiama: dabar ją dalijasi po 27 kartus per sezoną įmušę Mantas Savėnas ir Nerijus Valskis.

55. Tiek minučių pakako Ernestui Veliuliui, kad įmuštų net daugiau nei T. Radzinevičius – po „Sūduvos“ saugo smūgių „Klaipėdos granito“ vartininkas Franko Laličius kamuolį iš vartų traukė keturis sykius, o po to E. Veliulis buvo pakeistas. Tai buvo tik trečias sezono pokeris – kitus du įregistravo buvęs „Atlanto“ puolėjas Andrejus Paniukovas.

Rekordas. Aštuonių įvarčių per vienerias rungtynes „SMScredit.lt A lygoje“ iki 32-o turo nemušė jokia komanda – sezono rekordas priklausė „Žalgiriui“, trečiame rate laimėjusiam prieš Kauno „Stumbrą“ 7:1.

Gėda. „Po tokių rungtynių man labai gėda. Gėda turėtų būti ir komandai – to nelabai jutau“, – rėžė „Klaipėdos granito“ treneris Gedeminas Jarmalavičius.

Gelbėtojas. Juo tapo „Atlanto“ vartininkas Mindaugas Malinauskas, paskutinėmis rungtynių sekundėmis atbėgęs į „Spyrio“ baudos aikštelę, galva pasiuntęs kamuolį į vartus ir išlyginęs rezultatą.

Komentaras. „Aš nesitikėjau, kad kamuolys man nukris ant galvos – aš ėjau į kamuolį“, – apie mintis, kilusias leidžiantis į lemiamą šturmą, sakė M. Malinauskas.

Bėda. „Jei komandoje tik vartininkas įmuša, tai – tragedija“, – dėl iššvaistytų progų išgyveno klaipėdiečių treneris Konstantinas Sarsanija.

Utena. Iškovoti pergalės šiame mieste „Trakams“ 2015-ais nepavyko. Septintoje vietoje esantis „Utenis“ varžovams iš senosios sostinės per dvejas rungtynes leido išsivežti namo tik tašką.

Prizmė. „Į viską žiūrime per taškų prizmę. Laimėjome, reiškia, žengėme dar vieną žingsnį titulo link, o būtent jo ir siekiame“, – po pergalės 4:0 prieš „Stumbrą“ sakė „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas.

Tikimybė. Gali būti, kad paskutinį žingsnį aukso link Vilniaus komanda žengs jau kito turo rungtynėse išvykoje su „Atlantu“ – vėliau dar trys taškai čempionams bus įskaityti neįvyksiančioje dvikovoje su iš pirmenybių pasitraukusia Pakruojo „Kruoja“. „Galima planuoti švęsti Klaipėdoje, bet žmogus planuoja, o Dievas juokiasi“, – apie artimiausią ateitį santūriai kalbėjo V. Dambrauskas.

Turo rinktinėje – ir įvartį įmušęs vartininkas

Mindaugas Malinauskas (Klaipėdos „Atlantas“). Tiesioginio darbo rungtynėse su Kauno „Spyriu“ turėjo nedaug – pavojingiausią varžovų ataką užgesino pačioje dvikovos pradžioje, kai stipriai iššovė Lukas Sendžikas. Svarbiausią „Atlantui“ darbą vartininkas nuveikė tiksint paskutinėms rungtynių sekundėms, kai nubėgo į varžovų baudos aikštelę, galva nukreipė kamuolį po skersiniu ir išgelbėjo uostamiesčio komandai tašką – 1:1.

Karolis Gvildys (Kauno „Spyris“). Krašto gynėjo pozicijoje su savo užduotimis susidorojo – atakuojantiems „Atlanto“ futbolininkams daug galimybių suteikta nebuvo, o rimti gaisrai prie kauniečių vartų ėmė liepsnoti tik dvikovos pabaigoje, kai Klaipėdos komanda pakilo į žūtbūtinį šturmą. „Spyriui“ atakuojant K.Gvildys irgi stengėsi nelikti statistu, pasislėpusiu nuo kamuolio savo aikštės pusėje.

Mantas Fridrikas (Utenos „Utenis“). Uteniškiai sugebėjo atimti taškų iš „Trakų“, nors ši komanda kovoja dėl „SMScredit.lt A lygos“ aukso. Pavojingiausias riterių ginklas Davidas Aršakianas iššovė tik mušdamas 11 metrų baudinį. Ir jis, ir Nerijus Valskis, ir įprastai pavojingi „Trakų“ saugai buvo suvaldyti, o gynybos širdyje vėl ramiai bei patikimai rungtyniavo M. Fridrikas. Pavyzdingos komandinės pastangos griauti varžovų atakas „Uteniui“ atnešė rezultatą 1:1.

Ignas Dedura („Spyris“). Šio patyrusio futbolininko įtaka komandos gynybai yra net didesnė nei M. Fridriko – „Utenyje“. Rungtynėse su „Atlantu“ 37-erių veteranas ir pats žaidė solidžiai, ir šaltakraujiškai vadovavo komandos draugams. Tais nedažnais atvejais, kai klaipėdiečiai pralauždavo „Spyrio“ gynybos užtvaras, komandą išgelbėdavo vartininkas Deividas Mikelionis, pirmajame kėlinyje sugebėjęs ir 11 metrų baudinį atremti. Kauniečiai būtų susirinkę visus tris taškus, bet tada prie jų vartų atėjo M.Malinauskas.

Donovanas Slijngardas (Vilniaus „Žalgiris“). Vaizdas, prie kurio jau įpratome – „Žalgirio“ krašto gynėjas iš Olandijos siautėjo ir savo, ir varžovų aikštės pusėje. Kasdieniame D. Slijngardo repertuare liko ir efektingi individualūs veiksmai, ir pavojingi perdavimai į baudos aikštelę, ir polinkis ieškoti progų atakuoti vartus. Vos dvyliktąsias rungtynes „SMScredit.lt A lygoje“ sužaidęs legionierius į turo rinktinę prasimušė jau penktą kartą.

Tomas Dombrauskis („Utenis“). Utenos komandos vidurio saugai išlaikė rimtą egzaminą. T. Dombrauskis kartu su gynėjo pozicijoje įprastai žaidžiančiu, bet šįsyk į atraminio saugo vietą permestu Luku Artimavičiumi tapo bangolaužiu, aikštės viduryje griovusiu viską, ką įmanoma sugriauti. Argumentų, kurie leistų laimėti, nerado nei Jurijus Mamajevas, nei Aleksandras Byčionokas, nei kiti „Trakų“ lyderiai.

Mantas Kuklys („Žalgiris“). 4:0 laimėtose rungtynėse su Kauno „Stumbru“ čempionai varžovų aikštės pusėje kamuolį suko smagiai. Ir Deividas Šemberas, ir M. Kuklys nuolat buvo veiksmo zonoje, neleisdami varžovams net pagalvoti apie lygią kovą aikštės viduryje. M. Kuklys, kaip visada, rodė, kad yra vienas geriausiai aikštę matančių lygos vidurio saugų, o jo sprendimų priėmimo greitis ir realizavimas irgi nepaliko erdvės kritikai.

Linas Pilibaitis („Žalgiris“). Dar du rezultatyviausio vilniečių futbolininko įvarčiai. Vienas jų – žudantis smūgis į viršutinį vartų kampą. 15 kartų šiemet kamuolį į tinklą „SMScredit.lt A lygoje“ siuntęs L. PIlibaitis lieka pirmajame snaiperių sąrašo penkete, nors šiemet, kitaip nei pernai, dažniausiai žaidžia saugo, o ne puolėjo pozicijoje. Progos ir toliau liejasi laisvai, o L. Pilibaičio įvarčiai prisideda prie „Žalgirio“ žygio dar vieno titulo link.

Valentinas Baranovskis (Marijampolės „Sūduva“). Rungtynėse su „Klaipėdos granitu“ „Sūduva“ smaginosi. Marijampoliečiai laimėjo 8:1 ir pagerino sezono rezultatyvumo rekordą. V. Baranovskis savo įpročio neduoti varžovų gynybai ramybės dešiniajame krašte nekeitė ir jau pirmajame kėlinyje nusiuntė rezultatyvius perdavimus Ernestui Veliuliui bei Tomui Radzinevičiui. Po pertraukos futbolininkas pridėjo savo įvartį ir dar vieną dovaną T. Radzinevičiui.

Ernestas Veliulis („Sūduva“). Atėjau, sušaudžiau, išėjau praustis. Taip savo pasirodymą Klaipėdoje galėtų apibūdinti kairysis „Sūduvos“ saugas. Kai 55-ąją minutę E. Veliulis buvo keičiamas, jis jau buvo sukaupęs keturis įvarčius, įmuštus komandai, kuriai atstovavo vos prieš metus. Tokia statistika nedviprasmiškai atsako į klausimą, kodėl futbolininkas yra turo rinktinėje ir jokie komentarai šiuo atveju nereikalingi.

Tomas Radzinevičius („Sūduva“). 26. Tiek įvarčių šiemet jau įmušė marijampoliečių kapitonas. Prašmatnesniais sezono skaičiais nuo Nepriklausomybės atkūrimo gali pasigirti vos trys žaidėjai, o T. Radzinevičius dar turės galimybių savo statistiką pagerinti. „Klaipėdos granitas“ po „Sūduvos“ snaiperio smūgių krapštė kamuolį iš savų vartų tinklo trissyk, o į turo rinktinę T. Radzinevičius šiemet pateko jau dešimtą kartą. Nė vienam kitam „SMScredit.lt A lygos“ žaidėjui to padaryti nepavyko.