Prieš porą metų Simoną Skripkaitę vedęs brazilas – pilnas vardas ir pavardė Rafaelis Pompeo Rodriguesas Ledesma – su lietuve augina dvejų metų berniuką ir neseniai gimusią mergaitę. Abu vaikai – lietuviai. Tokiu norėtų tapti ir jų tėvas.

„Girdėjau apie sportininkus, kurie anksčiau nesėkmingai siekė Lietuvos pilietybės, tačiau jie čia negyveno, neturėjo vaikų, žmonos. Aš turiu viską: kalbu lietuviškai, daug metų gyvenu Lietuvoje, žinau taisykles“, – lietuviškai vardino R. Ledesma.

Nežino, ar liks Lietuvoje

Prieš šešerius metus pirmą kartą į mūsų šalį atvykęs futbolininkas jau žengė pirmuosius žingsnius link Lietuvos pilietybės.

„Prieš keturis mėnesius kalbėjau su Murausku (Marijampolės „Sūduvos“ klubo, kuriame šiemet žaidė R. Ledesma, prezidentu, – SportIN.lt). Jis kalbėjo su Kvedaru (LFF prezidentu, – SportIN.lt). Jeigu federacija nori – aš čia, laukiu. To (Lietuvos pilietybės) reikia siekti visiems kartu – aš vienas negaliu nieko padaryti. Pamatysime. Jeigu viskas bus gerai, gal po metų, ar pusės, paaiškės“, – teigė brazilas.

Nuo ryžtingesnių veiksmų R. Ledesmą kol kas stabdo neaiški ateitis. Jei karjerą tęs Lietuvoje, jis žada iš karto rašyti prašymą prezidentei Daliai Grybauskaitei padaryti išimtį.

29-erių futbolininkas „Sūduvai“ šiemet buvo tik paskolintas. „Teises į mane dar du sezonus turi Romanovo kompanija. Jis irgi turi pasakyti savo žodį. Pažiūrėsime, ar tiks man ir „Sūduvai“. Aš visada noriu geriau, jei bus geriau – manau, nekils problemų“, – atviravo futbolininkas, pridūręs, kad turi ir užsienio klubų pasiūlymų.

Cs. Laszlo nesužavėtas

Lietuvos futbolo rinktinę treniruojantis vengras Csaba Laszlo, sporto portalo SportIN.lt paklaustas apie galimybę komandoje turėti natūralizuotą brazilą, iš laimės nešokinėjo.

„Nesvarstau kaip būtų, jeigu to nėra“, – iš pradžių nuo atsakymo išsisuko Cs. Laszlo, tačiau netrukus pridūrė abejojantis, ar R. Ledesma iš rinktinės išstumtų kurį nors pagrindinės sudėties lietuvį.

„Jeigu jis toks geras, tai kodėl nežaidžia gerose lygose? Mes turime žaidėjų, kurie rungtyniauja Romos „Lazio“ klube“, – pažymėjo rinktinės treneris.

„Taip, kamuolį jis valdo techniškai, tačiau bėgti nelabai mėgsta. Visgi, jeigu jis gautų Lietuvos pilietybę, šansas įrodyti save rinktinėje jam būtų suteiktas“, – pažadėjo Cs. Laszlo.

Savo žaidimo nevertina

Pats R. Ledesma, šiemet likęs antras ir rezultatyviausio, ir geriausio A lygos futbolininko rinkimuose, savo žaidimo vertinti nenorėjo.

„Manau, visi, kurie suprantą futbolą, žino, kas yra geras, o kas – blogas žaidėjas, tačiau aš savęs nevertinu – palieku tai daryti kitiems. Manau, kad mano pasirodymas buvo neblogas“, – SportIN.lt teigė R. Ledesma, Lietuvos futbolo čempionate šiemet įmušęs 21 įvartį.

Dažnai geriausiu visų laikų A lygos legionieriumi pavadinimas brazilas, kuris yra vienintelis ne lietuvis, laimėjęs geriausio Lietuvos čempionato futbolininko apdovanojimą (2007 m.), nesureikšmino ir individualių prizų.

„Į asmeninius apdovanojimus aš nekreipiu didelio dėmesio. Aišku, tai svarbu, bet aš visada žaidžiu tam, kad padėčiau savo komandai“, – tvirtino „Sūduvos“ lyderis.

Nori būti pirmas

Po dvejų metų pertraukos iš Minsko „Partizan“ (2009–2011 m.) ir trumpai Minsko „Dinamo“ (2011 m.) į Lietuvą šiemet sugrįžęs R. Ledesma atviravo, kad tikėjosi tapti čempionu, bet tenkinosi kartu su Marijampolės klubu iškovota bronza.

„Manau, šį sezoną turėjome gerą komandą. Kai atvažiavau į „Sūduvą“, galvojau, kad tapsiu čempionu, bet nieko neišėjo... Kodėl? Yra daugkartinis čempionas „Ekranas“, „Žalgiris“ – gera komanda, „Kruoja“. Ko trūko? Šito reikėtų klausti trenerio. Aš, kaip žaidėjas, visada stengiausi sužaisti geriausiai, kaip ir mano kolegos darė viską, ką galėjo, tačiau kartais nepavyko...“, – dėstė brazilas.

„Sūduva“ rodė gerą žaidimą, bet aš vėl norėčiau būti pirmas, kaip „Kauno“ laikais“, – prisipažino R. Ledesma, pažintį su Lietuva padėjęs būtent dabar jau nebeegzistuojančiame FBK „Kauno“ klube (2006–2008 m.).

Vertindamas A lygos pirmenybių lygį futbolininkas neslėpė, kad jis galėtų būti aukštesnis: „Pirmos 4–5 komandos yra panašaus pajėgumo, bet žemiau lygis krenta“.

Atsarginis planas

Viso interviu metu R. Ledesma kalbėjo lietuviškai, tik retkarčiais padėdavęs sau vienu kitu anglišku žodžiu.

„Kartais reikia šiek tiek pagalvoti. Jei nežinau kokio žodžio, paklausiu žmonos, ką jis reiškia. Manau, kad 80–90 procentų viską suprantu, bet kartais sunku išsireikšti. Aišku, buvo sunku (išmokti kalbėti lietuviškai, – SportIN.lt). Iš pradžių Lietuvoje bendravau tik angliškai, o lietuviškai pradėjau prieš dvejus metus. Dabar lengviau. Kai kiekvieną dieną girdi, kaip kalba treneris, žaidėjai – pripranti“, – šypsojosi Pietų kraštams būdingas nuoširdus ir šiltas pašnekovas.

Jei nepavyktų pačiam užsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlių, R. Ledesma ruošia ir atsarginį planą. „Nors mano sūnui dar tik dveji, jis jau dabar pamišęs dėl futbolo. Braziliški genai“, – prieš atsisveikindamas nusijuokė futbolininkas.