Sėkminga kėlinio pabaiga

Skambiai palaikomi savo žiūrovų lenkai pradėjo rungtynes aktyviau, tačiau Lietuvos komandos gynyba leido varžovams smūgiuoti tik iš baudos aikštelės prieigų.

Lenkų pavojingiausi du išpuoliai įvyko 37 min., kai Giedrius Arlauskis atmušė R. Levandovskio galva smūgiuotą kamuolį ir netrukus sekusį Gžegožo Krychoviako smūgį iš toli.

Kėliniui artėjant į pabaigą lietuviai išsiveržė į priekį – po Fedoro Černycho perdavimo iš krašto L. Spalvis išsilaisvino nuo gynėjų ir smūgiavo galva. Kamuolys atsimušęs į virpstą atšoko atgal lietuviui ir šis kaire koja nepaliko jokių vilčių varžovų vartininkui.

Neatlaikė varžovų spaudimo

Po pertraukos sužaidus kelias minutes Lietuvos komanda turėjo gerą progą padidinti rezultatą, tačiau kontratakos metu krašte gražiai suklaidinęs gynėją F. Černychas pabandė apgauti dar vieną varžovą ir kamuolį prarado.

Šeimininkai po truputį prispaudė mūsiškius prie vartų ir pora kartų gelbėjo tik desperatiškas G. Arlauskio bei gynėjų žaidimas. Tačiau 59 min. lietuvių gynėjai nespėjo paskui į baudos aikštelę įsiveržusį Kamilį Grosicki ir po šio perdavimo gynėjus taip pat aplenkęs Arkadiušas Milikas įmušė iš kelių metrų į tuščius vartus.

Lemtingas rungtynių epizodas įvyko 79 min., kai po dvikovos su Georgui Freidgeimu baudos aikštelėje griuvo R. Levandovskis ir teisėjas iš Japonijos skyrė 11 metrų baudinį. Jį realizavo pats buvęs Dortmundo „Borussia“ puolėjas.

85 min. po Vytauto Lukšos perdavimo krūtine šansą turėjo R. Beniušis, tačiau jis prie pat baudos aikštelės per toli atleido kamuolį. Lenkai dar galėjo padidinti persvarą, bet baudos aikštelėje prabėgęs pro G. Arlauskį į vartus nepataikė R. Levandovskis.

Lietuvos rinktinei tai buvo paskutinės kontrolinės rungtnės prieš 2016 metų Europos čempionato atrankos varžybas. Jas mūsiškiai pradės rugsėjo 8-ą San Marine. Spalio 9-12 dienomis lietuvių varžovais namuose bus Estija ir Slovėnija.

Komentarai po rungtynių:

Treneris Vitalijus Stankevičius: „Tokios rungtynės – labai naudingos mūsų jaunai komandai. Stebint tiek žiūrovų, prieš stiprų varžovą, pirmąjį kėlinį pavyko sužaisti neblogai. Apsigynėme, įmušėme įvartį, varžovai turėjo nedaug progų. Antrajame kėlinyje varžovai padidino spartą, prispaudė mus prie vartų. Padarėme klaidą ir leidome jiems išlyginti rezultatą.

Reikia grūdintis tokiose rungtynėse. Per trumpą laiką sužaidėme nelengvas tris rungtynes, pravažiavome apie 2 tūkst. kilometrų. Buvo sunku. Svarbu, kad vaikinai nepasimetė ir žaidė futbolą, demonstravo norą. Padarėme ir klaidų, kurias analizuosime.“

Puolėjas Lukas Spalvis: „F. Černychas man atliko gerą perdavimą, perkėlė kamuolį per varžovą tiesiai man ant galvos. Turėjau iškart įmušti. Šiek tiek sutrikau, tačiau kamuolys atšoko. Bet įvartis buvo išskirtinis tik tol, kol nepraleidome dviejų.

Manau, kad per daug „nusėdome“ rungtynių pabaigoje, o Lenkijos komanda vis tiek prie savo žiūrovų turėjo kažką parodyti. Gynyboje sužaidėme nesėkmingai, praleidome pirmąjį įvartį. Antrąjį skyrė teisėjas. Šiandien dariau ką galėjau, kiek galėjau užsikabinau už kamuolio.“

Gynėjas Tadas Kijanskas: „Rezultatas netenkina, tačiau reikia turėti omenyje, kad mums trūko aštuonių žaidėjų. Optimalios sudėties nebuvo, tačiau kiti žaidėjai gavo šansą pasireikšti. Lenkijos rinktinė žaidė pirmu numeriu, mes stengėmės kontratakuoti, sukurti pavojingų progų po standartinių padėčių. Pirmasis kėlinys pavyko neblogai, kėlinio pabaigoje įmušėme.

Buvo pozityvios nuotaikos, bet antrajame kėlinyje pritrūko jėgų, kamuolio palaikymo. Lenkai perėmė iniciatyvą, pelnė įvartį, buvo ant „bangos“. Manau, kad tokioje atmosferoje, prie tokios žiūrovų gausos, jauni žaidėjai pasisėmė patirties. Iš tokių rungtynių padarysime išvadas ir geriau pasiruošime atrankai.“

Saugas Artūras Žulpa: „Tiek mes, tiek žiūrovai pamatė, kad tikrai galime žaisti su tokiu varžovu, tokiomis žvaigždėmis kaip R. Lewandowskis. Parodėme, kad galime su jais kautis. Įmušėme įvartį ir garbingai kovojome. Žaisti pirmu numeriu buvo labai sudėtinga, žaidėme kontratakomis. Tai pasiteisino, pavyko neblogai sužaisti.

Buvo du skirtingi kėliniai. Antrajame buvo mažiau jėgų, daugiau žaidėme prie savo vartų. Galbūt tai buvo klaida. Iš kitos pusės, ir jie buvo labiau užsivedę. Vis tik lenkai turbūt nugalėjo pelnytai, jie buvo geresni.“

Gynėjas Vytautas Andriuškevičius: „Labai daug emocijų. Po pirmojo kėlinio turėjome palankų rezultatą, todėl apmaudu, kad antrajame kėlinyje praleidome apmaudų įvartį, vėliau sekė abejotinas baudinys. To pasekoje – rezultatas ne mūsų naudai.

Pirmąjį kėlinį sužaidėme geriau, daugiau palaikėme kamuolį. Visi dirbome vieningai, komanda buvo susikoncentravusi. Gynyba sekėsi neblogai, tik kai praleidome įvarčius keitėsi žaidimas, daugiau atsivėrėme.“

Rungtynių statistika:

Lenkija - Lietuva 2:1 (0:1)

Gdansko PGE arena, 33600 žiūrovų
Teisėjas: Minoru Tojo (Japonija)
Įvarčiai: 59 min. Arkadiusz Milik, 79 min. Robert Lewandowski – iš 11 metrų baudinio (Lenkija); 44 min. Lukas Spalvis (Lietuva)
Įspėti: 58 min. Lukas Spalvis, 64 min. Karolis Chvedukas, 79 min. Giedrius Arlauskis (Lietuva)

Lietuva: Giedrius Arlauskis, Vytautas Andriuškevičius, Tadas Kijanskas, Georgas Freidgeimas, Egidijus Vaitkūnas, Saulius Mikoliūnas (55 min Vytautas Lukša), Artūras Žulpa, Karolis Chvedukas (89 min. Simonas Stankevičius), Gediminas Vičius (68 min. Mantas Kuklys), Fedor Černych (85 min. Ramūnas Radavičius), Lukas Spalvis (83 min. Ričardas Beniušis).

Atsargoje: Emilijus Zubas, Vytautas Černiauskas, Valdemar Borovskij, Andrius Bartkus, Aurimas Vertelis, Linas Pilibaitis, Tautvydas Eliošius.