Šiandien Lietuvos futbolo rinktinė startuos Baltijos taurės turnyre. Estijos Rakverės mieste 19 val. jį įbėgs į aikštę rungtynėms su aikštės šeimininkų nacionaline komanda.

Šeštadienį Latvijos rinktinė namuose žais su Estija, o antradienį Vilniuje susitiks Lietuvos ir Latvijos ekipos.

Pačiam Baltijos taurės turnyrui šiemet sukanka 90 metų. Pirmasis įvyko 1928-ųjų liepą Taline. Lietuviams tasyk pirmas blynas prisvilo. Jie 0:3 nusileido latviams ir net 0:6 estams. O pirmąja Baltijos taurės laimėtoja tapo Latvija, 1:0 įveikusi šeimininkus.

Vėliau ne kartą keitėsi Baltijos taurės varžybų formatas. Buvo ir nebaigtų turnyrų, kuriuose laimėtojas nepaaiškėjo, buvo ir ilgų ginčų, ką laikyti Baltijos turnyrais.

Pavyzdžiui, kai kurie statistikai įskaičiuoja kelis turnyrus įvykusius sovietams okupavus tris Baltijos šalis. Nors oficialios rinktinės aneksuotos valstybės negalėjo turėti.

Lietuvai, Estijai ir Latvijai atkūrus nepriklausomybes, turnyras vėl surengtas 1991-aisiais ir vyko Klaipėdoje bei Kretingoje. Tačiau FIFA jo neregistravo, kadangi tuo metu Baltijos šalys nebuvo jos narės.
Vis dėlto , skaičiuojant ir 1991-ųjų turnyrą, Latvija jį laimėjo 12 kartų, Lietuva – 10, Estija – 3.

Du kartus Baltijos taurės turnyre yra žaidusi Suomijos rinktinė.

Tribūnose – draugystė

Vargu ar rastum dar vieną turnyrą, kuriame kaimyninių šalių aistruoliai ne tik nejaustų neapykantos, bet ir padėtų vieni kitiems. Atkūrus nepriklausomybę aistruoliai į Baltijos taurę keliaudavo nedideliais kiekiais. Šeimininkai atvykusiems svečiams kartais parūpindavo ir nakvynę.

Labiau Baltijos taurė išpopuliarėjo praėjusio dešimtmečio pabaigoje. Į išvykas tada leisdavosi dešimtys, o kartais ir šimtai rinktinių gerbėjų. Tačiau tie patys geri lietuvių, latvių ir estų santykiai išliko.

Tačiau kartais tie geri santykiai ne visada džiugindavo rungtynių apsaugą ir policininkus. Fanų konfliktai su tvarkdariais kildavo išskirtinai Latvijoje, o pasižymėdavo daugiausiai lietuviai. Kitose dviejose šalyse didesnės aistruolių ir tvarkdarių priešpriešos per Baltijos turnyrus nepastebėta.

Lietuviai aplenkė estus

Didžiausias incidentas įvyko prieš 10 metų – 2008-ųjų gegužės pabaigoje Jūrmaloje per Lietuvos ir Estijos rinktinių mačą. Abi komandas palaikė nemaži būriai jų aistruolių. 89-ąją minutę Valerijui Mižigurskiui įmušus lemiamą įvartį, neramumai prasidėjo abiejuose sektoriuose. Lietuviškąjį bandė šturmuoti apsaugininkai ir policininkai po to, kai įsižiebė pirotechnika, o keli nepatenkinti įvykiais aikštėje estai pasileido į ją, bet greitai buvo tvarkdarių sučiupti.

Apsauginininkams nuo lietuvių sektoriaus atsitraukus, mūsų šalies sirgaliai patraukė iš stadiono ir galbūt tuo viskas būtų pasibaigę, jei ne Latvijos policininkų veiksmai – vieną sulaikytųjų estų pareigūnas daužė galva į automobilį.

Tai nepatiko lietuviams ir jie puolė gėlbėti varžovų gerbėjo. Estijos fanai tuo metu dar nespėję palikti stadiono plojo ir skandavo „Lietuva“.

Lietuvos žurnalistų paklaustas, kodėl estai patys nepuolė gelbėti saviškių, vienas Estijos rinktinės gerbėjų atsakė: „Lietuviai buvo greitesni“.

Guminėmis lazdomis, dujomis ir šūviais Jūrmalos policininkams pavyko apraminti situaciją.

Vis dėlto sulaikytuosius paleido ir abiejų šalių fanai, sulipę į savo transporto priemones, pasitraukė iš stadiono prieigų.

Tų pačių metų rudenį per Estijos „Flora“ ir Vilniaus „Žalgirio“ draugiškas rungtynes Taline vietos fanai iškabino audeklą su užrašu „Ačiū, broliai lietuviai“.

Bandė gelbėti ir latvius

Praėjus lygiai šešeriems metams po įvykio Jūrmaloje, Lietuvos fanai su pareigūnais konfliktavo per Baltijos taurės turnyro finalą Liepojoje. Tą kartą nuo pareigūnų bandė išgelbėti latvius.

Latvijos rinktinei 1:0 prieš Lietuvą, nedidelė grupelė aktyviųjų Latvijos rinktinės fanų uždegė fakelus. Juos tuoj pat atakavo apsauga. Netrukus į pagalba šeimininkams iš priešingo sektoriaus pro policijos užkardą pasileido kur kas didesnė Lietuvos fanų grupė.

Vis dėl to tąkart išgelbėti kolegų nepavyko. Didžiąją dalį jų policininkai sulaikė.

Vargu ar kas nors panašaus gali pasikartoti Rakverėje. Lietuvos rinktinės fanų į Estiją vykti žadėjo nedidelis kiekis.

Į paskutines Baltijos taurės turnyro rungtynes Vilniuje ruošiasi atkeliauti 3-4 dešimtys latvių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)