„Lietavos“ vadovai renka reikiamą biudžetą, treneris Marius Bezykornovas komplektuoja komandą, o futbolininkai rengiasi naujam karjeros etapui.

Pasak „Lietavos“ direktoriaus Airono Morkūno, klubas sugrįžimui į A lygą pasiruošęs.

– Kada džiaugėtės labiau – pernai, laimėję LFF I lygą, ar sužinoję, kad beveik atsiveria durys į aukščiausią?

– Iš tikrųjų, labiau džiaugiausi, kai buvo pasiektas aukščiausias rezultatas ir įgyvendintas sezono tikslas – tapome LFF I lygos nugalėtojais. Dalyvavimas Lietuvos čempionate iškėlė labai daug klausimų. Supratome, ko esame nepadarę ir kiek dar turime padirbėti. Laukia vien iššūkiai, įdomus naujas etapas.

– Marijampolės „Sūduvos“ vyriausiasis treneris Aleksandras Veselinovičius dar praėjusiame sezone kalbėjo, kad „Lietava“ verta žaisti A lygoje. Ar patys jaučiatės pasiruošę?

– Pirmiausia, šaunu, kad, žaisdami LFF I lygoje, gavome tokį įvertinimą. Juo labiau, iš ekipos, kuri nuolat siekia aukščiausių tikslų, stiprinasi. Maža to, „Sūduvos“ strategas išskyrė, kad neatvažiavome gintis, o žaisti futbolą. Malonu, kai taip atsiliepiama apie mūsų klubą, žaidėjus, trenerį. Manau, esame pasiruošę A lygai. Jei abejotume, net neverta pradėti darbo.

– I lygą laimėjote ir 2012-ais. Tada žengti į aukščiausią divizioną nedrįsote. Kas pasikeitė?

– Tiesiog tada nusprendėme, kad esame nepasiruošę. Trūko žmonių administracijoje, jėgos, kuri galėtų dirbti, ieškoti naujų rėmėjų. Šįkart su Jonavos rajono savivaldybe ir klubo dalininkais pavyko sutarti, priimti vieningą sprendimą – po 27-erių metų pertraukos grįžti į stipriausiųjų gretas.

– Kaip į „Lietavos“ dalyvavimą A lygoje reaguoja miesto valdžia? Juo labiau, kad ją savo apsilankymu pagerbė ir naujasis pirmenybių prezidentas Deividas Šemberas.

– Esu asmeniškai ir klubo vardu dėkingas už pagalbą ir paramą tiek rajono merui, tiek administracijos direktoriui. Vieta A lygoje tokiam nedideliam miestui – puikus pasiekimas. Juo labiau, kad bus gerinama futbolo infrastruktūra, įrengta nauja dirbtinės dangos aikštė. Tai – nuostabūs dalykai.

Valdžios atstovai laukia sezono pradžios. Net pasakyčiau, kad visi vietos žmonės, artėjant didelei šventei, nekantrauja, diskutuoja, analizuoja. Iki pirmų A lygos kovų likus mėnesiui, sulaukiu labai daug dėmesio. Manęs nuolat klausia, su kuo žaisime draugiškas rungtynes, ar dar žadame pasipildyti naujais žaidėjais.

– Oficiali klubo svetainė po susitikimo su D. Šemberu skelbė, kad laukia dideli darbai. Ką pavyko atlikti ir ko dar ne?

– LFF licencijavimo skyriaus prašėme išimčių. Juk per kelias savaites ar mėnesius neįmanoma pagerinti šiuo metu turimų sąlygų. Tačiau mūsų planuose – naujos stadiono tribūnos, apšvietimas, dirbtinės dangos aikštė. Tam taip pat reikia daugiau pagalbos. Ieškome asmenų, kurie visuomeniniais pagrindiniais prisidėtų prie klubo reklamavimo, rungtynių anonsavimo. Džiugu, kad turime ir kandidatūrų. Jų matome kiekviename „Lietavos“ mače.

– Vietą A lygoje iškovojote sportiniu principu. Kol kas vienintelė bėda – pirmenybių licencija. Jos negavote, neįvykdę personalo kriterijaus reikalavimų. Pasak LFF Licencijavimo skyriaus vadovo Lauryno Zibolio, neturite kvalifikacijos atitinkančio vyriausiojo trenerio. Kaip tai pakomentuotumėte?

– Nenorėčiau kalbėti iki LFF Apeliacinio licencijavimo komiteto posėdžio. Išsiuntėme apeliaciją ir laukiame išvadų. Norime, kad komandos žaidimui toliau vadovautų Marius Bezykornovas. Tai treneris, kuris atvedė komandą į aukštesnį lygį ir savo darbu, rezultatais įrodė, kad yra vertas likti. Juo labiau, tęstinumas strategui ir kitiems komandos nariams nėra blogas dalykas.

– Šiemet „Lietavai“ leista naudoti dalinai pagerintą infrastruktūrą, bet ją per 2016-us reikės smarkiai patobulinti. Kokie darbai planuojami?

– 2016-ais turėsime naujas patalpas. Bus pastatyta arena su persirengimo kambariais, kitais mums reikalingais punktais. Arena bus už 150 metrų nuo stadiono, tad tai neturėtų tapti trukdžiu.
2017-ais stadione planuojame įrengti 2000 sėdimų vietų. Po jomis bus naujos patalpos. Šis projektas jau suderintas su LFF. Šiuo metu stadione yra 1008 sėdimos vietos.

Norėtume, kad pirmas rungtynes Jonavoje žaistume ne anksčiau balandžio. Prašysime, jog per pirmus turus rungtyniautume išvykose. Kitas variantas – namų mačai Kaune arba Kėdainiuose. Galbūt ten sužaisime vienerias ar dvejas sezono pradžios rungtynes. Taip dažnai darydavome anksčiau.

– Skelbiate, kad klubo praėjusių metų biudžetas buvo 100 tūkstančių eurų. Šiemet tikitės, kad „Lietavos“ piniginė padvigubės. Ar tai pakankama suma, norint būti konkurencingiems?

– Tai, sakyčiau, reikalinga suma, siekiant garbingai startuoti ir viso sezono metu atstovauti Jonavai. Skaičiavimus atliekame kasmet ir, manau, iš tikrųjų, reikia 300 tūkstančių eurų. Taip praplėstume personalą, trenerių štabą. Tam nesakau „ne“, bet sezonas – per trumpas laikas rasti generalinį rėmėją. Reikia įdirbio.

Taigi realus skaičius – būtent 200 tūkstančių. Šios sumos ir sieksime. Kol kas nepajutau, kad, iškovojus vietą A lygoje, atsirastų įmonių, kurios norėtų tuo pasinaudoti. Tačiau auga esamų smulkesnių klubo rėmėjų susidomėjimas. Manau, atsižvelgdami į tai, kur rungtyniausime, jie skirs didesnę paramą.

– Šiemet ekipą papildė jonaviečiai Aurimas Vilkaitis, Dominykas Galkevičius, atvyko Giedrius Kvedaras. Ar bus daugiau naujokų?

– Šiuo metu lipdome komandą, stipriname kai kurias pozicijas. Manau, iki sezono pradžios turėsime dar du tris naujokus. Pavardžių nenorėčiau minėti, tačiau kalbamės, kviesime į draugiškas rungtynes ir apsispręsime.

Kai kurie klube anksčiau žaidę futbolininkai neatitinka aukščiausiojo diviziono lygio. Šiemet komandoje tikrai neberungtyniaus buvęs kapitonas Aurimas Mockus, vartininkas Laurynas Vertelis, gynėjas Benas Spietinis, saugas Almantas Vansevičius. Juos pakeis nauji žaidėjai. Negaliu sakyti, kad visų ekipą palikusių futbolininkų meistriškumas neatitinka A lygos kriterijų, buvo ir kai kurių kitų priežasčių.

Kaip bebūtų gaila, Lietuvoje ne visi pragyvena iš futbolininko atlyginimo. Kai kurie mūsų žaidėjai turi gerus darbus. Anksčiau buvome mėgėjų komanda. Šiemet taip pat bus žaidėjų, kurie derins futbolą ir darbus. Stengiamės jiems padėti, kad treniruočių, rungtynių laikai nesikirstų.

– Nauja A lygos valdyba kuria griežtą sistemą. Aštuntoje vietoje likusi komanda iškart kris į LFF I lygą. Septintą poziciją užėmusi ekipa žais pereinamas rungtynes. Nesibaiminate?

– Meluočiau, jei pasakyčiau, kad nieko nebijome. Kai anksčiau manęs klausdavo apie A lygą, atsakydavau „noriu, bet bijau“. Kiekvienas tyliai, o kartais ir garsiai, pamąstome apie blogiausią variantą. Tačiau viliamės, kad sėkmė nuo mūsų nenusisuks.