Futbolininkui, kuriam lapkričio 10 d. sukaks 30 metų, „Leeds United“ – antrasis klubas užsienyje.

Kauno „Inkare“ 2002-aisiais pradėjęs profesionalo karjerą M. Žaliūkas po poros metų perėjo verslininko Vladimiro Romanovo valdomą „Kauno“ klubą. 2006-aisiais Mariaus karjeros kelias pasuko į kitą V. Romanovo klubą - Škotijos „Premier“ lygos Edinburgo „Hearts of Midlothian“. 2013-ųjų rudenį, jau spėjęs tapti laisvuoju agentu, M. Žaliūkas sukirto rankomis su „Leeds United“.

„Faktas, kad dabar yra sunkiau. Ir partneriai, ir varžovai yra ir stipresni fiziškai, ir greičiau viską atlieka. Bet taip savaime ir vyksta tavo tobulėjimas“, – kalbėjo M. Žaliūkas apie rungtynes antroje pagal pajėgumą Anglijos lygoje.

Didžiausia „Leeds United“ žvaigžde lietuvis įvardijo Senegalo rinktinės saugą El Hadji Dioufą. Tačiau nei senegalietis nei kiti anglų klubo žaidėjai į komandos naujoką iš aukšto nežvelgė. „Komanda priėmė labai draugiškai, labai gražiai, nėra tokio, kad kažkas kreivai žiūrėtų ar kad galvotų, kad čia atvažiavau užimti kažkieno vietą. Bent jau to nesimato“, – apie pradžią Lidso klube kalbėjo Lietuvos rinktinės gynėjas.

Kitokį priėmimą M. Žaliūkas prisimena Edinburgo komandoje. „Tada, kai iš pradžių aš tenai tik atvažiavau, lietuvius ten tikrai nelabai mėgo“, – sakė Marius, vėliau tapęs „Hearts“ kapitonu.

Tais laikais lietuvių „Hearts“ būdavo tikrai nemažai. Lietuvoje ši komanda būdavo laikoma futbolininkų tramplinu į Vakarų Europos klubus.

Dabar „Hearts“, kaip ir kitos vadinamosios „Romanovo sporto klubų imperijos“ dalys, išgyvena rimtas finansines problemas. M. Žaliūkas V. Romanovą vertina teigiamai: „Jeigu ne Vladimiras Romanovas, „Hearts“ jau prieš septynis metus viskas būtų pasibaigę, situacija būtų tapusi tokia, kokia yra dabar. O gal net ir blogiau. O aš turbūt iki šiol būčiau žaidęs Lietuvoje. V. Romanovas mane išvežė į Škotiją ir dėl to mano karjera susiklostė tokia, kokia ji yra dabar".

Šiuo metu M. Žaliūkas Lidse gyvena viešbutyje. „Bet greitai kraustysiuosi į butą“, – sako gynėjas, kuriam ieškotis buto padeda „Leeds United“ klubas.

Kol kas lietuvis neturi ir automobilio. „Mašinos klubas man dar nedavė. Vežioja į treniruotes. Todėl dar esu šiek tiek priklausomas nuo vairuotojo“, – kalbėjo M. Žaliūkas.

Nepaisant, kad dabar Lietuvos rinktinės gynėjui tenka žaisti ne aukščiausioje lygoje, gerbėjų kiekiais „Leeds United“ skųstis negali. „Čia susidomėjimas - aiškiai didesnis nei Edinburge ir žmonių automatiškai daugiau ateina. Dėl paprastos priežasties - čia nėra dviejų klubų, kaip Edinburge ir visas miestas palaiko tą pačią komandą“, – aiškino „Leeds United“ spalvas ginantis lietuvis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę M. Žaliūkas pasižymėjo įvarčiu „Premier“ lygos U-21 taurės rungtynėse su „Barnsley“ klubu, kurias „Leeds United“ po pratęsimo pralaimėjo rezultatu 3:4 (lietuvis žaidė visas 120 min.).

M. Žaliūko įvartis ir komentaras – nuo 1:24 min.:

Šeštadienį M. Žaliūkas debiutavo ir Anglijos „Championship“ lygoje. Lietuvis 14-ojo turo rungtynėse padėjo „Leeds United“ klubui namuose 2:0 įveikti „Yeovil“ futbolininkus.

Mūsiškis aikštėje pasirodė 41 min., kai pakeitė susižeidusį Stepheną Warnocką. M. Žaliūkui šios rungtynės buvo pirmosios vilkint „Leeds United“ ekipos marškinėlius antroje pagal pajėgumą Anglijos lygoje.