„Šią savaitę turime Vykdomojo komiteto posėdį, tada diena prieš tai turime atvykstančius UEFA ir FIFA atstovus, darbo grupės narius ir turėsime posėdžio metu su jais dialogą, nes šiandienai jeigu būtų tokie įstatai, kas yra surašyta... Taip, didžioji dalis permainų yra gerų ir reikalingų, nieko nesakau, bet kas liečia klubų įtraukimą, atstovavimą konferencijai, tai manau, kad kompozicija turėtų būti kitokia“, – Eltai teigė E. Stankevičius.

„Turime savo darbo grupės įsivaizduojamą vaizdą, kurį norime pasiūlyti UEFA ir FIFA atstovams, susitikimų metu bandysime tą dalyką jiems įrodyti, kad taip yra geriau, nes kas yra dabar pasiūlyta nevisai atliepia to, kas buvo prašoma iš Seimo narių, ką girdėjome iš klubų per forumą, memorandumą ir t.t. Esame diskusijose, derybų eigoje ir bandysime įrodyti“, – pridūrė jis.

Norima didesnio Pirmos lygos klubų įtraukimo į VK ir Konferencijos sudėtį

LFF atstovas mini, kad naujame įstatų projekte būtų galima kalbėti apie didesnį LFF Pirmos lygos klubų įtraukimą, tiek Konferencijoje, tiek Vykdomojo komiteto (VK) sudėtyje. Pasak jo, taip pat galima būtų perskirstyti turimus A lygos balsus, dėl atstovavimo Konferencijoje.

„Tokie praktiniai dalykai, kad būtų galima UEFA ir FIFA paaiškinti, kodėl taip yra ir kodėl mums taip yra geriau, negu priimti 10 A lygos klubų ir jiems visiems būtų suteikta po du balsus“, – sakė E. Stankevičius.
Jis pažymėjo, kad šiuo metu su UEFA ir FIFA vyksta normalus dialogas, derybos, ir LFF bandys turėti įstatų projektą, kuris atitiktų Lietuvos futbolo bendruomenės lūkesčius.

„Kitas dalykas, kaip pavyzdys yra siūlymas išbraukti iš narių A lygą, juridinį vienetą, nes A lygos klubai tada būtų atstovaujami tiesiogiai, kaip nariai, bet pagal Švietimo ministerijos Sporto įstatymą, turime turėti 20 narių savo gretose. Tai reikėtų išlaikyti. Yra teisinių, techninių dalykų, kuriuos dabar ruošiame ir pateiksime savo argumentus tokių vizitų metu“, – aiškino LFF generalinis sekretorius.

Tikisi, kad artimiausiu metu pavyks sutarti dėl įstatų projekto

E. Stankevičius tikisi, kad iki lapkričio 30 d. jau bus sutvarkytas ir pristatytas įstatų projektas, tačiau tikėtina, kad atsižvelgus į siūlymus ir pastabas jis dar bus koreguojamas. Jis norėtų, kad iki minėtos datos būtų sutarti pagrindiniai principai ir gairės, kaip į VK ir Konferenciją būtų įtraukta daugiau įvairių klubų.

„Dabar pavyzdys, Seimo nariai teigė, ir rezoliucijoje, ir visur kitur buvo kalbama apie tai, kad viceprezidentai turėtų būti renkami tiesiogiai Konferencijoje. Federacija ir Vykdomasis komitetas šiai dienai kaip ir neprieštarautų tam, bet UEFA ir FIFA pasiūlyme padaryta taip, kad VK nariai renkami konferencijoje, o viceprezidentai yra teikiami prezidento teikimu ir VK juos tvirtina“, – aiškino LFF atstovas.

„Vėl nueiname nuo to, ko norėjo Seimo nariai ir padarome atvirkščiai. Norisi suvienodinti ir padaryti, kad įstatai visai futbolo bendruomenei būtų tinkami“, – pridėjo jis.

LFF generalinis sekretorius tvirtina, kad diskutuotinų momentų yra, tačiau jis tiki, kad pavyks surasti aukso vidurį tarp Lietuvos rinkos ypatumų ir tarptautinių standartų.

„Niekas nesikeičia, yra patvirtina Neeilinės konferencijos data, yra gruodžio 21 d., o iki to laiko darbinis procesas. Pagal įstatus 14 dienų iki Neeilinės konferencijos turime turėti galutinę medžiagą, tai maždaug iki gruodžio 7 d. turime susidėlioti visus principus ir pateikti galutinį dokumentą. Manau, iki to laiko turėtume suspėti“, – tikino E. Stankevičius.

ELTA primena, kad FIFA ir UEFA pateikė savo siūlymus LFF keičiant savo įstatus. Eltos gautame dokumente tarptautinės futbolo organizacijos siūlo LFF struktūros pakeitimus, tarp kurių numatoma ir nepriekaištinga LFF VK narių reputacija.

Liepos pabaigoje politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į VK.

Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tačiau, rugsėjo viduryje pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.

Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui. Juo, pasak įstatymo iniciatorių, siekiama skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Tačiau spalio pradžioje Seimo BFK vykusiame įstatymo projekto „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ svarstyme, kuriame taip pat dalyvavo ir UEFA atstovai, nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir LFF duoti laiko priimti sprendimus, kurių reikalauja parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją