Lenkų spauda jau plačiai komentuoja Lietuvos žiniasklaidos pranešimus apie galimas grumtynes už futbolo aikštės ribų. Ir tai nepriklausomai nuo rungtynių rezultato, nes stadionų chuliganams rungtynių baigtis nesvarbi, kadangi jų pagrindinis tikslas – sukelti muštynes ir gerai pasimušti.

Didžiosios Lenkijos vaivadijos sostinės Poznanės futbolo komanda „Lech“ – gerai žinoma savo šalyje. Šio miesto stadione 2012 metais vyko Europos futbolo čempionato rungtynės.

Kaip teigia lenkų svetainės, „Lech“ komanda turi apie 22 tūkstančius savo sirgalių. Firmai „Kolejorz“ priklausanti komanda gerai organizuota. Jos aistruoliai turi netgi savo parduotuvę, kuriame galima įsigyti visą sirgaliui būtiną atributiką. Marškinėliai su jo savininko užrašu kainuoja 175 zlotus.

Tai tik gražioji komandos sirgalių pusė. Tarp tų 22 tūkstančių yra ir nemaža chuliganų grupė. Kaip rašo svetainė gazeta.pl, jau 10 mėnesių neprasideda „Lech“ pseudosirgalių teismas, kurie kaltinami planinėmis nelegaliomis muštynėmis su kitų futbolo komandų sirgaliais. „Teismai bylą tarpusavyje mėto kaip gegutės kiaušinį“, nes niekas nenori prisiimti atsakomybės dėl futbolo chuliganų veiksmų.

Lenkijos policijos svetainėse rašoma, jog pseudochuliganai patys mažai domisi sportu, o susivieniję į gaujas vykdo kriminalinius nusikaltimus – prekiauja narkotikais, verčiasi vagystėmis. Kiek tokių grupių Lenkijoje veikia, policijai nepavyko suskaičiuoti, tačiau tik vienas faktas parodo, kokie yra stadionų mušeikų veiklos dydžiai: prieš kurį laiką policija išsklaidė chuliganų muštynes, kurios galėjo baigtis kraujo praliejimu. Į vieną vietą aiškintis santykių susirinko apie 500 futbolo chuliganų iš Gdansko, Lodzės, Chožovo ir Bytomio miestų. Policijai teko suimti 90 chuliganų.

Lenkų pseudosirgaliai sugeba sustabdyti net traukinius, nes kartais jais važiuoja vieni, kadangi kiti keleiviai nesiryžta sėsti į traukinį, kuriame karaliauja fizinė jėga, alkoholis ir narkotikai. Varšuviečiai dar nepamiršo kaip po futbolo rungtynių buvo nuniokotas miesto senamiestis. Chuliganai tada padarė Lenkijos sostinei žalos už didžiules pinigų sumas – daužė parduotuvių vitrinas, lamdė automobilius.

Lietuva jau turėjo dvi progas susidurti su agresyviais lenkais, kurie nutraukė futbolo rungtynes tarp Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“. Po to UEFA varšuviečių komandai uždraudė penkerius metus dalyvauti Europos taurių turnyruose. Lenkų chuliganų muštynėmis su policija Kaune baigėsi draugiškas abiejų šalių futbolo komandų susitikimas.

Kol kas lenkų futbolo klubams ir policijai niekaip nepavyksta sudrausminti pseudochuliganų, nežiūrint įvairiausio pobūdžio prevencinių priemonių. Taigi nežiūrint beveik 700 kilometrų atstumo tarp Poznanės ir Vilniaus, į Lietuvos sostinę atvyks ir nemažas būrys sirgalių. O kol kas „Lech“ gana silpnai atrodo šalies aukščiausios lygos pirmenybėse - dvejas iš eilės rungtynes sužaidė lygiosiomis.

Bus imtasi papildomų saugumo priemonių

Agresyviausiais Rytų Europoje vadinamiems „Lech“ sirgaliams bus palikta tik 250 vietų - mažiausias privalomas skaičius pagal reglamentą, skelbia „Žinių radijas“, nors neabejojama, kad į Lietuvą jų atvyks bent dvigubai daugiau.

„Jei lenkai norės įsigyti bilietus į kitus sektorius, jiems bus taikomos papildomos apsaugos priemonės. Vienas žmogus negalės įsigyti daugiau nei keturių bilietų. Negalima bus mokėti užsienio kortele. Perkant internetu apmokėti bus galima tik turint sąskaitą Lietuvoje“, – sakė M. Nikoličius.

Jis pabrėžė, kad dėl padidintos apsaugos bus tariamasi su vidaus reikalų ministru Dailiu Alfonsu Barakausku. „Žalgirio“ vadovas neabejoja, kad dauguma vadinamųjų ultrų net nebus į Lietuvą įleisti.

„Tikslas yra kad rungtynės įvyktų ir jos pasibaigtų sėkmingai. Galima juk pradėti kontrolę nuo sienos, kas turbūt privaloma ir turėtų būti daroma“, – „Žinių radijui“ teigė M. Nikoličius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)