Prieš VMFD „Žalgiris“ UEFA Europos lygos atrankos trečio etapo rungtynes prieš Poznanės „Lech“ komandą iš Lenkijos kalbos apie padidėjusi pavojų iš futbolo chuliganų pusės nenutilo nuo tada, kai „Žalgiris“ sužinojo savo varžovus. Šios kalbos turėjo pagrindo, praėjusio turo rungtynėse Poznanės sirgaliai susikovė su Suomijos policija ir nusiaubė Espo „Honka“ klubo stadioną, kur „Lech“ žaidė II turo rungtynes.

Įvairiomis prognozėmis į Vilnių turėjo atvykti iki 2000 Lenkijos ekipos sirgalių. Vis dėlto, šiandien policijos mieste vos ne daugiau nei „Lech“ fanų. Išvaikščiojus visą senamiestį DELFI žurnalistas sutiko keturias grupeles po aštuonis „Lech“ sirgalius. Tuo metu senamiestyje patruliuoja bent dešimt grupelių po tris policininkus pėsčiomis, keletas riedžiais važinėjančių patrulių, netoli Katedros geriau ginkluoti ir riaušių slopinimui pasiruošę policininkai.

Nors dar išvakarėse Lenkijos sirgaliai spėjo prisidirbti – apkeverzojo šaligatvį, agresyviai elgėsi traukių stoties perone, šlapinosi viešoje vietoje, šiandien buvo itin ramūs. Jų nebuvo matyti baruose, o kalbinti policininkai teigė, kad incidentų dar nebuvo.

Įdomiausia, kad lenkų sirgaliai po miestą slampinėja be savo klubo atributikos, marškinėlių, šalikų. Vis dėlto juos išduoda tatuiruotės, skutos galvos, futbolo „Ultrų“ ir nacionalistiški marškinėliai. Be to, nors turistai iš Lenkijos Vilniuje įprasti, organizuotos jaunų vyrų iki 27 metų grupės be progos nevaikšto.

Sirgalių net nereikėjo kalbinti. Vos pamatę fotoaparatą patys prieidavo ir piktai kalbėdavo lenkiškai. Perklausti rusiškai arba angliškai dažniausiai nusikeikdavo ir nueidavo savo reikalais. Tik viena situacija buvo arčiau konflikto. Aušros vartų paunksmėje nesusikalbėjus ne viena kalba, vienas, iš išvaizdos jauniausias, sirgalius priartėjo labai arti prie manęs ir gal dvidešimt sekundžių žiūrėjo į akis. Nieko jose neįskaitęs grįžo prie savo draugų ir pajudėjo Rasų kapinių link.

Iš populiariosios kultūros susidaro įspūdis apie audringą, nuo ryto iki vakaro trunkantį ultrų gyvenimą. Vis dėlto ketvirtadienio rytą ne viename bare ar kavinėje nepavyko sutikti sirgalių, viešose vietose taip pat alkoholio nevartojo. Jiems įdomesnės buvo ekskursija atviru autobusu. Kurioziškas vaizdelis - geltoname, ramunėlėmis papuoštame autobuse sėdėjo bent 15 stambių, tatuiruotų skustagalvių sirgalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)