Trenerio Csaba Laszlo antradienį paskelbtame išplėstiniame komandos sąraše – 14 legionierių ir 11 Lietuvos klubuose rungtyniaujančių žaidėjų.

„Turėsime nemažai naujų veidų ir galimybę atsirinkti žaidėjus. Rungtynėms su Rusija turbūt žaisime vienos sudėties, o vėliau - Baltijos taurės turnyre ir dvikovoje su Baltarusija - galbūt labiau bandysime tuos kurie žaidžia Lietuvos čempionate ir jaunesnius žaidėjus“, - planus dėstė rinktinės strategas.

Trečiadienį futbolininkai renkasi Kaune, kur treniruosis iki sekmadienio. Pasak Cs. Laszlo, per artėjančią stovyklą bus siekiama rengtis konkrečioms rungtynėms ir akcentuojami taktiniai aspektai.

„Fiziniu paruošimu neapkrausime žaidėjų, jie ir taip pavargę po ilgo sezono. Taip pat svarbu bus susipažinti su kiekvienu futbolininku į akis į akį“, - aiškino prie rinktinės vairo debiutuosiantis vengras. - Stengsimės įdiegti taktinius principus - žaisime kiek kitaip nei anksčiau. Manau, kad žaidėjai turi rungtyniauti tose pozicijose, kur žaidžia klubuose, ir 100 procentų žinoti savo užduotis“.

Ilgas netekčių sąrašas

Rinktinei negalės padėti traumas besigydantys komandos senbuviai: Italijoje rungtyniaujantys Marius Stankevičius ir Tomas Danilevičius, Rusijoje žaidžiantys Deividas Šemberas, Edgaras Česnauskis, taip pat Giedrius Arlauskis. Po praėjusio atrankos ciklo karjerą rinktinėje baigė gynėjas Andrius Skerla.

„Gaila, kad jų nebus, tačiau malonu, kad jiems rinktinė svarbi. Marius, Deividas ir Tomas pasisiūlė atvykti į Šveicariją prieš rungtynes su Rusija. Džiugu, kai žaidėjai paaukoja dalį savo atostogų kad pabūtų su komanda“, - sakė Cs. Laszlo, - E. Česnauskis degė dideliu noru žaisti su Rusija, bet paskutinėse rungtynėse šios šalies čempionate neapsiėjo be injekcijų. Su Giedriumi turėjau ilgą pokalbį, jis buvo savikritiškas dėl savo žaidimo ir kupinas ryžto ateityje atsitiesti“.

Į rinktinę kviestas ir gynėjas Edinburgo „Hearts“ klubo gynėjas Marius Žaliūkas, tačiau jis pasiprašė pailsėti po sunkaus sezono. Panevėžio „Ekrano“ žaidėjai Mantas Savėnas bei Andrius Velička neseniai patyrė traumas ir greičiausiai nespės atsigauti. Abejojama ir dėl LFF taurės finale susižeidusio Vilniaus „Žalgirio“ gynėjo Egidijaus Vaitkūno galimybių žaisti.

„Būtų tikrai apmaudu, nes E. Vaitkūną labai norėjome išbandyti. Buvau numatęs jam vietą sudėtyje rungtynėse su Rusija. Gynėjų grandyje šiuo metu neturime daug pasirinkimo, o lietuvių puolėjų stygius jaučiamas visur. T. Danilevičius artimiausiu metu dar padės rinktinei, tačiau jo karjeros pabaiga taip pat ne už kalnų“, - problemas vardijo rinktinės strategas.

Negatyvias mintis vys šalin

Sekmadienį anksti ryte Lietuvos rinktinė išskris į Šveicariją, kur Nijono miestelyje gegužės 29 dieną susigrums su Europos čempionatui besirengiančia Rusijos komanda.

„Rusija – aiški rungtynių favoritė, turi tarptautinio lygio žaidėjų, rungtyniavusių tokiuose klubuose kaip (Londono) „Arsenal“. Tačiau ne visada pavardės svarbiausia, futbole nemažai lemia psichologija ir komandinė dvasia. Nesiruošiu skųstis kaip bus sunku ir kaip nepralaimėti kuo daugiau įvarčių. Turime tikėti, kad įmanoma nugalėti ir stengsimės to siekti“, - sakė Cs. Laszlo.

Birželio 1-3 dienomis lietuviai Estijoje su šios šalies bei Latvijos ir Suomijos komandomis rungsis tradicinėse Baltijos taurės varžybose.

„Tai svarbus turnyras, nes turime galimybę iškovoti trofėjų. Aišku, šiuo metu nesame favoritai – rinktinių reitinguose varžovai mus lenkia. Bet žinau, kad esame taurės savininkai ir sieksime šį titulą apginti.“

Grįžę iš Estijos mūsų futbolininkai netrukus iškeliaus į Baltarusiją - kontrolinių rungtynių maratonas bus baigtas birželio 7-ą Minske dvikova su šios šalies ekipa. Rugpjūčio mėnesį mūsiškiai žais draugiškas rungtynes su Makedonija, o pasaulio čempionato atrankos varžybose startuos rugsėjį.

Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinis sąrašas (rungtynėms su Rusija, gegužės 29 d., Baltijos taurei, birželio 1-3 d. ir Baltarusija,birželio 7 d.):

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija);
Saulius Klevinskas (Maskvos „Torpedo“, Rusija);
Emilijus Zubas (Panevėžio „Ekranas“).

Gynėjai:

Tadas Kijanskas (Kielcų „Korona“, Lenkija);
Arūnas Klimavičius (Aktobės „Aktobe“, Kazachstanas);
Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia“, Lenkija);
Tomas Mikuckis („Nižnij Novgorod“, Rusija);
Algis Jankauskas (Vilniaus MFD „Žalgiris“);
Valdemaras Borovskis (Marijampolės „Sūduva“);
Egidijus Vaitkūnas („Žalgiris“);
Georgas Freidgeimas („Žalgiris“).

Saugai:

Deividas Česnauskis (Baku „Baki“, Azerbaidžanas);
Ramūnas Radavičius („Ekranas“);
Mindaugas Panka (Lodzės „Widzew“, Lenkija);
Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis);
Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal“, Ukraina);
Linas Pilibaitis (Dėro ETO, Vengrija);
Marius Papšys (FK „Pribram“, Čekija);
Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas);
Donatas Petrauskas (Pakruojo „Kruoja“);
Tadas Eliošius (Marijampolės „Sūduva“);
Vaidotas Šilėnas („Žalgiris“).

Puolėjai:

Darvydas Šernas (Lubino „Zaglębie“, Lenkija);
Deivydas Matulevičius („Žalgiris“);
Mantas Kuklys („Žalgiris“).