Trečiadienį Baltarusijos čempionate turėjo būti žaidžiami du susitikimai. Bet futbolo federacija paskelbė atidedanti nugalėtojų titulą ginančio Bresto „Dinamo“ akistatą su „Sluck“ ekipa, o taip pat rungtynes tarp „Minsk“ bei Mozyriaus „Slavia“ klubų.

„Dinamo“ mačas esą nukeliamas sulaukus atitinkamo čempionų prašymo, motyvuoto noru pasirengti artėjančiam UEFA Čempionų lygos atrankos varžybų startui. Bresto komanda rugpjūčio 18 d. priims „Astana“ (Kazachstanas) futbolininkus.

Tuo metu dvikova šalies sostinėje atidėta argumentuojant „Minsko gyventojų peticija, kuria raginama imtis prevencinių priemonių stabdant koronaviruso plitimą“.

Tiesa, iki šiol Baltarusijos federacijai pandemijai ne itin rūpėjo: kovą ir balandį šios nacionalinės pirmenybės buvo vienintelės Europoje, kurios tęsėsi nepaisant viruso rizikos.

Panašu, kad negailestingai su protestuotojais kovojančiam oficialiajam Minskui kur kas aktualiau stabdyti masinių neramumų plitimą. Nepasitenkinimą oficialiai sekmadienio rinkimuose 80 proc. balsų surinkusiu prezidentu Aleksandru Lukašenka ypač aktyviai reiškia įvairių miestų futbolo gerbėjai.

Nuošalyje nelieka ir jų numylėtiniai – bent jau kai kurie. Čempionato autsaiderių „Smolevichy-STI“ vartininkas Artiomas Gomelka griežtai pasisakė apie gumines kulkas, garsines granatas, vandens patrankas ir gumines lazdas prieš protestuotojus naudojančią teisėsaugą.

„Nesu aktyvus politikoje, bet negaliu nekalbėti apie tai, kas dedasi. Liūdna matyti, kaip brutaliai riaušių policija talžo paprastus žmones kaip gyvulius. O per valstybinę televiziją tuo metu rodo absoliučias nesąmones.

Įvairaus amžiaus žmonės įvairiuose miestuose bando taikiai susirinkti, jie nori sąžiningų rinkimų. Tarp jų nėra jokios koordinacijos. Bet einant gatve juos čiumpa kaip kokius kriminalinius nusikaltėlius. Net vaikai griebiami, mušami. Kažkoks genocidas. Ten net ne žvėrys su uniformomis, ten – tikri banditai“, – kalbėjo 30-metis vartų sargas.

Dar prieš rinkimus dalyje šalies stadionų skambėjo skanduotės, naudojamos opozicijos politikų ir nukreiptos prieš 26-erius metus tveriantį A. Lukašenkos režimą.

Dėl to federacija jau atidėjo rinkimų savaitgalį turėjusias vykti dvejas rungtynes. Oficialiai nurodyta priežastis – čempionato reglamente numatytos neįvardijamos force majeure aplinkybės.

O po jų daugelio šalių televizijas, pavasarį dėl pasirinkimo nebuvimo ėmusias transliuoti Baltarusijos lygos rungtynes, apskriejo vaizdo įrašai, kaip futbolo ultros grumiasi su OMON pareigūnais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)