Anglai ne šiaip sau šeštadienį savo treniruotę užtęsė dvigubai ilgiau nei planuota.

Nors dvikova su Lietuva jiems gali atrodyti it lengvas pasivaikščiojimas, slystelėjus tektų žaibiškai sprukti į krūmus ir nesirodyti ne vieną savaitę.

„Kaip reaguočiau, jeigu pralaimėtume? Būtų didžiulis šokas visiems!“, – net nusipurtė AFP naujienų agentūros reporteris Stevenas Griffithsas.

Lietuvos rinktinės galimybes nutraukti 33-ejų Anglijos nacionalinės komandos nepralaimėtų rungtynių pasaulio ir Europos pirmenybių atrankoje seriją lažybų kontoros vertina ne daugiau 5 proc.

Panašu, kad salos žiniasklaida neduotų nė tiek.

„Gerbiu Lietuvą, bet jei Anglija nenugalėtų, ant anglų futbolo užtikštų dar viena tamsi dėmė“, – kategoriškas „Daily Star“ laikraščio apžvalginininkas Paulas Hetheringtonas.

Tokią galimybę – nors ir priskirdami ją alternatyviai tikrovei – anglų žurnalistai lygina su neviltimi, į kurią šalį praėjusiais metais panardino Islandija. Aiškiais autsaideriais laikyti vikingų ainiai išmetė dideles ambicijas puoselėjusią Roy Hodgsono kompaniją iš Europos čempionato jau aštuntfinalyje.

R. Hodgsonas pasitraukė, o dabar ekipai vadovaujančiam Garethui Southgate'ui galbūt tektų susimąstyti apie tą patį, jei jis turėdamas visus kozirius savo rankoje trenerių partijoje neįveiktų Edgaro Jankausko.

„Ant G. Southgate'o pečių užgriūtų labai didelis spaudimas. Toks didelis, kad ir kėdė pradėtų svyruoti – net nepaisant to, kad jis joje sėdi dar tik kelias rungtynes“, – grūmojo P. Hetheringtonas.

Kiek kitokios nuomonės yra visuomeninio transliuotojo BBC komentatorius Johnas Murray.

Anot jo, minėtų dėmių ant trimis liūtais papuoštų marškinėlių tiško tiek, kad dar viena nebūtų nepakeliamas akibrokštas sirgaliams.

„Aš pastebiu, kad dabar žmonės taip nebemyli rinktinės kaip anksčiau. Jie pavargo laukti jos sėkmės, nusivylė, nustojo sieti su komanda lūkesčius“, – samprotavo J. Murray.

Vienintelį savo titulą Anglija iškovojo 1966 metais, tapusi pasaulio čempione. 1996-aisiais pasinaudoję namų sienų parama, anglai dar sugebėjo nukeliauti iki Europos pirmenybių pusfinalio, kuriame tik dėl G. Southgate'o nerealizuoto 11 m baudinio nusileido vokiečiams. Bet nuo to laiko futbolo pradininkai nebuvo nė priartėję prie trofėjų, pralaimėję 7 iš 9 mačų Europos ir pasaulio čempionatų atkrintamosiose varžybose.

J. Murray žodžiais, dėl milijono priežasčių.

Futbolo asociacija pasakytų, kad rinktinė trypčioja vietoje, nes jauni talentai negauna progų pasireikšti legionierių perpildytoje „Premier“ lygoje. Aš sakyčiau, jog lygos sezonas yra per intensyvus. Žiūrint iš rinktinės pozicijų, mums reikėtų žiemos pertraukos, o ne turų per Kalėdas ir Naujuosius metus. Na, o visi sako tai, kad anglų futbolininkai tiesiog nebėra pakankamai alkani“, – dėstė vyresnės kartos žurnalistas.

Lietuvos rinktinė, žinoma, turėtų būti žymiai labiau išalkusi. Bet anglai jos įkandimų nė kiek nesibaimina – tiesą sakant, nelabai ir kreipia dėmesio į lietuvius.

Šeštadienį per E. Jankausko auklėtinių pratybas „Wembley“ stadione vietos žurnalistai prašė kolegų iš Lietuvos padėti atpažinti lietuvių futbolininkus bei pamokyti taisyklingo jų pavardžių tarimo.

Nors dauguma pagrindinių rinktinės žaidėjų lankėsi Londone ne taip seniai – prieš dvejus metus – DELFI paklausti anglai prisipažino neįsidėmėję nė vieno futbolininko.

Daugelis jų neįsiminė nei sutriuškinimu 4:0 pasibaigusio mačo rezultato, nei jo eigos. O įspūdžio aklai gintis bandę svečiai Anglijos žiniasklaidai nepaliko absoliučiai jokio – tarsi lietuvių ten nė nebūtų buvę.

Vienintelis J. Murray kiek pagalvojęs iš atminties ištraukė nusivylimą Lietuvos rinktinės pasirinkta taktika ir priekaištą dėl ambicijų stokos.

Daugumai anglų žurnalistų dabartinės varžovų ekipos realijos paprasčiausiai nerūpi – spaudos konferencijoje prieš rungtynes G. Southgate'as vienintelio klausimo apie Lietuvos ekipą sulaukė iš DELFI. O Anglijos rinktinei dedikuotuose laikraščių puslapiuose Lietuvos vardas figūruoja tik tiek, kiek būtina primenant artimiausią „trijų liūtų“ varžovą.

Tiesa, anglai regi vieną scenarijų, kuris gali pasirodyti nepalankus jų žvaigždėms.

„Jeigu Anglijos komanda sekmadienį ilgai nepasieks įvarčio, tribūnos ims reikalauti rezultato. Tai gali neigiamai atsiliepti rinktinės žaidimui, ji gali pradėti skubėti. Tuomet mačas virstų savotišku kantrybės testu“, – svarstė P. Hetheringtonas.

Vis dėlto apie tokį įvykių posūkį anapus Lamanšo kalbama tik tariamąja nuosaka. Kur kas populiaresnė kita prognozė.

„Sakyčiau, kad laimėsime 3:0 ar 4:0. Nemanau, kad anglai įmuš daugiau“, – „paguodė“ S. Griffithsas.

Primename, kad Lietuva pasaulio čempionato atrankos F grupėje užima ketvirtą vietą (5 taškai), o G. Southgate'o auklėtiniai žengia pirmi (10 taškų).

Anglijos rinktinės serija be pralaimėjimų pasaulio ir Europos pirmenybių atrankoje tęsiasi jau 33-ejas rungtynes (25 pergalės, 8 lygiosios).

Anglijos ir Lietuvos futbolininkai Londone susikaus sekmadienį, nuo 19 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)