„Royal Docks FC“ – taip nuo šio sezono vadinosi kauniečių Londone įkurta ekipa, vienijusi futbolo mėgėjus iš Lietuvos.

Seno pavadinimo klubo vadovai atsisakė, nes to reikalavo FA. Pernai „Kaunas FC“ laimėjo antros pagal pajėgumą Anglijos salės futbolo lygos Pietų diviziono turnyrą ir ruošėsi pakilimui į aukščiausią divizioną, bet ten nebuvo priimti.

„Kadangi mūsų klubo šaknys ir pavadinimas buvo lietuviški, mūsų nusprendė nepriimti. Tai buvo didžiulis smūgis į paširdžius mūsų partneriams, rėmėjams, sirgaliams, klubo aistruoliams“, – DELFI pasakojo klubo savininkas ir vadovas Romas Poluškinas.

Nepaisant gauto antausio, klubas bandė prisitaikyti prie FA reikalavimų ir atsinaujinęs vėl startavo antroje lygoje, tikėdamasis pakartoti praėjusio sezono sėkmę.

„Teko susitaikyti su netiesiogine diskriminacija ir toliau tęsti žygį šiame sezone. Pakeitėme pavadinimą, mūsų dizaineris Martynas Strabeika sukūrė naują logotipą, panaudodamas istorinius skirtingų laikotarpių liūtų atvaizdus. FA apsidžiaugė, kad pagaliau mūsų pavadinimas buvo pakeistas. Bet netrukus gavome laišką apie privalomą keturių anglų registravimą kiekvienoms rungtynėms, nors anksčiau tokios taisyklės buvo skirtos tik aukščiausiai lygai. Buvome įspėti, kad už reglamento nepaisymą bus atimti visi taškai, klubas sulauks piniginių baudų“, – prisiminė R. Poluškinas.

Anot vadovo, mėgėjų klubas bandė kviestis vietinių žaidėjų, bet nesėkmingai.

„Į treniruotes ateidavo anglų, bet varžybose jie nedalyvaudavo, kelis kartus apvylė mus. Londone, kur yra daug didžiojo futbolo lygų, jiems geresnės perspektyvos žaisti lauke, o salė nevilioja“, – teigė R. Poluškinas.

Romas Poluškinas

Futbolo tėvynėje salės futbolas išties nepasižymi nei populiarumu, nei meistriškumu: Anglijos rinktinė pasauliniame reitinge užima tik 59-ą vietą. Palyginimui, Lietuva žengia 82-a.

Technikos įgūdžių ypač reikalaujantį žaidimą dešimtkart mažesnėje aikštėje kur kas labiau pamėgę imigrantai. Bet FA nutarus statyti ant kojų šalies rinktinę, pastariesiems atėjo juodos dienos.

Iš Anglijos futbolo žemėlapio jau anksčiau išnyko tokie pavadinimai kaip „FC Šiauliai“ ar „Baltic United“, R. Poluškino teigimu, ateitis miglota tapo net ir storą piniginę turinčiam „Baku United“ klubui, kovojusiam ir dėl UEFA taurės.

Mat FA ketina toliau griežtinti taisykles ir žada didinti minimalią vietos žaidėjų kvotą.

Anot R. Poluškino, nors į jo vadovaujamą klubą prašydavosi brazilai, argentiečiai, portugalai, ispanai ar slovakai, prisikviesti anglų buvo gerokai sunkiau.

„FA stipriai nusivylė didžiojo futbolo „Premier“ lyga, kurioje anglų žaidžia tik maža dalis. Dėl to Anglijos nacionalinė rinktinė turi didžiulių problemų. Bet FA negali kovoti su įtakingais ir turtingais klubų savininkais, „Premier“ lygos rėmėjais, partneriais. Tad nepasitenkinimą beliko rodyti žemesniuose lygiuose, pavyzdžiui, salės futbole. Kaip bebūtų gaila, įsigalioja naujos taisyklės, kurios atspindi tikrąjį struktūros veidą ir FA baimes“, – pokyčius komentavo R. Poluškinas.

Šiame sezone „Royal Docks FC“ pasivadinęs lietuvių klubas sužaidė 16 rungtynių ir surinko 27 taškus, bet net 24 buvo nubraukti dėl sugriežtinto lygos reglamento pažeidimų.

„Kaunas FC“ futbolininkai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)