DELFI žiniomis, FBK „Kaunas“ šiuo metu net nesitreniruoja, komandoje praktiškai neliko žaidėjų.

„FBK jau nebėra“, - DELFI teigė gerai informuotas šaltinis.

Prieštaringai vertinamas FBK „Kaunas“ direktorius Romualdas Kontrimas kol kas miglotai kalba apie komandos ateitį, o dėl susidariusios padėties kaltina Kauno valdžią.

A lygoje savo komandas turi tokie, kur kas už Kauną mažesni miestai kaip Tauragė („Tauras“), Pakruojis („Kruoja“), Gargždai („Banga“) ar Alytus („Dainava“).

I-oje lygoje rungtyniaus tokių miestų kaip Trakai, Jonava, Palanga ir Kuršėnai ekipos, o antras pagal dydį Lietuvos miestas ir antroje pagal pajėgumą lygoje savo komandos greičiausiai neturės.

Sąlyginai Kauno miesto ekipa galima būtų vadinti Kaune įsikūrusios Nacionalinės futbolo akademijos ekipą, tačiau ir ši komanda, sudaryta iš perspektyvių Lietuvos futbolininkų, I lygoje žais be konkurencijos.

Šlovingas klubas nyksta

Iš viso aštuonis kartus Lietuvos čempionu tapęs FBK „Kaunas“ 2005 metais rungtyniavo su tuometiniu UEFA Čempionų lygos laimėtoju FC „Liverpool“.

2008 metais į Kauną buvo atvykę ir Škotijos grandai Glazgo „Rangers“ futbolininkai. Beje, tuomet FBK eliminavo Glazgo klubą iš Čempionų lygos.

Tačiau šlovingą praeitį menantis klubas šiuo metu draskomas agonijos ir vargu, ar FBK pavyks išgyventi.

Pertraukoje tarp sezonų žaidėjai išvyko į kitas komandas, o šiuo metu oficiali FBK svetainė internete skelbia, kad komandą sudaro vos devyni žaidėjai.

Tačiau, DELFI žiniomis, artėjant pirmos lygos sezonui treniruotės nevyksta, o ir esami žaidėjai dairosi kitų komandų. DELFI šaltiniai teigia, kad FBK šiuo metu apskritai neturi nė vieno žaidėjo.

Savo geriausiais laikais FBK turėjo kontraktus su keliomis dešimtimis žaidėjų, kuriuos skolino kitoms ekipoms. Tai šie laikai jau praeityje.

Naivu tikėtis, kad FBK startuos balandį prasidėsiančiame I lygos čempionate, o noro dalyvauti A lygos čempionate kauniečiai apskritai nepareiškė.

FBK krizė prasidėjo po to, kai po konfliktų su Lietuvos futbolo federacija (LFF) Kauno klubas atsisakė žaisti A lygoje, o iš I lygos jau buvo pašalintas. Pernai FBK grįžo į A lygą, tačiau praėjusių metų pradžioje verslininkas Vladimiras Romanovas nutraukė paramą ekipai ir FBK ėmė grimzti į vis didesnę duobę.

I lygos dalyvių sąraše šiemet nėra ir kitos Kauno ekipos - „LKKA – Atleto“.

Kaltina valdžią

Kalbėdamas apie susidariusią situaciją ilgametis FBK direktorius R. Kontrimas neslepia emocijų. R. Kontrimas, atrodo, linkęs kaltinti visus aplinkui, tik ne klubo vadovus.

„Kai yra tokia valdžios politika, tai kiek vienas žmogus gali remti? Kalbu apie visą bardaką, kuris vyksta Lietuvoje. Taigi čia nesąmonė. (...). Juokėmės juokėmės, o prie tarybų valdžios buvo šešios komandos (Kaune - DELFI), o dabar nė vienos. O juk Kaune yra futbolo šaknys“, - DELFI sakė R. Kontrimas.

Pastaruoju metu FBK namų rungtynes žaisdavo Marijampolėje. R. Kontrimo teigimu, tai buvo priverstinis žingsnis.

„Iš mūsų po penkis tūkstančius litų už stadioną imdavo. Mes, Kauno komanda, žaidėme su „Rangers“ tai dar ir stadioną išlaikydavome. Tai dėl ko mes į Marijampolę važinėdavome? Nes ten du tūkstančiai litų būdavo“, - piktinosi R. Kontrimas.

Šiuo metu Kauno savivaldybėje vyksta pinigų, skirtų laikinosios sostinės komandoms, dalybos. Iš viso bus padalinti 5 mln. Lt. Neoficialiomis žiniomis, liūto dalį – 4 mln. Lt – gaus „Žalgirio“ krepšinio klubas. Likusia suma turės pasitenkinti kitų sporto šakų komandos, dalis teks S. Dariaus ir S. Girėno sporto centrui.

FBK direktorius nesitiki, kad pinigų atsiras ir futbolui.

„Gali pasižiūrėti, kiek savivaldybė duoda futbolui - taigi mums nieko. Vis galvoja, kad patrauks ir patrauks. Tai žmonėms vieną kartą nusibodo. Ar galvoji, kad man malonu į Marijampolę važiuoti, kai sirgaliai mane keikia visokiais žodžiais? (...) Žiūriu, kas gauna pinigus, tai susirinkę visi krepšininkai. Rankininkai, kiek aš žinau, turi apsiforminę etatus, prašo tų pinigų. Ir mane ten buvo pasikvietę paklausyti, kaip tą kepalą skirsto. Nežinau kas ką žada – ten nėra su kuo kalbėti. Niekam niekas neįdomu. Tai apie ką čia kalbėti? Tai apie kokį futbolą čia gali kalbėti?“, - DELFI teigė R. Kontrimas.

Taip pat FBK direktorius tikino, kad komanda treniruojasi, tačiau kurioje lygoje ji žais – taip ir lieka neaišku.

„Yra jaunimas ir treniruojasi. Ar bus I lygoje komanda? Nežinau, pažiūrėsime. Ar pirma, ar antra lyga, koks skirtumas? Lietuvos futbolo lygis aiškus kaip dieną. Pažiūrėjau, kaip „Sūduva“ žaidžia tai vaikšto pėsčiomis, išėjo dvi minutes brazilas ir iškart matosi klasė. Va ir viskas“, - sakė R. Kontrimas.

Beje, R. Kontrimas kalba apie dabartinį „Sūduvos“ legionierių Rafaelį Ledesmą, kuris atsiskleidė būtent FBK ir vadinamas geriausiu kada nors A lygoje žaidusiu legionieriumi.

DELFI žiniomis, jei FBK visgi pavyks išlaikyti komandą, ji geriausiu atveju rungtyniaus trečioje pagal pajėgumą lygoje.

Meras padėties nedramatizuoja

„Mes daug ko neturime – trūksta ir to, ir to. Ir to ir ano“, - DELFI sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas paklaustas, kaip vertina situaciją, kad Kaunas neturi nė vienos profesionalios futbolo komandos.

Taip pat meras teigė, kad savivaldybei nepriklauso remti privačių klubų.

„Kodėl savivaldybė turi (padėti – DELFI)? Savivaldybėje neturi jokios dalies ar akcijų (...). Kad savivaldybė kiekvieną trauktų ir būtų visų gelbėtojas – palaukite, savivaldybė nėra profesionalių komandų steigėja“, - teigė A. Kupčinskas.

Meras pareiškė, kad savivaldybė skiria dideles lėšas sporto mokyklų, o tarp jų ir futbolo, išlaikymui bei infrastruktūros gerinimui. Taip pat A. Kupčinskas mano, kad FBK vadovai kratosi atsakomybės.

„Jei šita komanda neišsilaiko, matyt, atsiras kita. Aš matau, kad organizatoriai nori viską užmesti savivaldybei. Palaukite, savivaldybė turi aibę funkcijų, kurios numatytos vietos savivaldos įstatyme“, - DELFI A. Kupčinskas.

Tačiau Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas taip pat yra privatus, tačiau jam kasmet savivaldybė skiria po kelis milijonus litų. Jei pasitvirtins prognozės, tai šiemet „Žalgiris“ gaus keturis kartus didesnę pinigų sumą, nei visų kitų sporto šakų komandos ir S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras kartu sudėjus.

Be to, Kauno savivaldybė nėra „Žalgirio“ steigėja. Savivaldybė teturi vieną simbolinę klubo akciją, tačiau į privatų, verslininko V. Romanovo valdomą klubą kasmet meta milijonus.

„Prieš keletą metų buvo priimtas strateginis sprendimas remti komandą iki 2013 metų ir skirti atitinkamą finansavimą. Aš matau, kad norima supriešinti krepšinį ir futbolą, tačiau „Žalgirio“ pasiekimai yra visai kiti ir buvo priimtas sprendimas prieš eilę metų. Aišku, šiemet yra pastatyta arena ir dėl to sumažės finansavimas, o kad futbolininkai bando permesti visas bėdas tai ne naujiena“, - tikino A. Kupčinskas.

L.Varanavičius: šventa vieta ilgai tuščia nebūna

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovas Liutauras Varanavičius teigė, kad apie FBK veiklą pastaruoju metu nėra jokių žinių.

„Mes neturime informacijos jokios. Žinome tik tiek, kad visi žaidėjai yra paleisti ir komandoje nėra žaidėjų. LFF negavo jokio laiško, kad jie dalyvaus I lygos čempionate“, - teigė LFF prezidentas.

L. Varanavičius taip pat neslėpė, kad Kaune susidariusi situacija yra nepavydėtina.

„Tai yra žiauru. Bet mes kiek per visą istoriją esame matę ir kaip rusai sako: šventa vieta ilgai tuščia nebūna. Tai manau, kad Kaune tikrai atsiras žmonių, kurie norės suburti komandą, juolab, kad Kaune yra vienos iš geriausių sąlygų (....). Manau, kad šis dalykas neturėtų ilgai užsistovėti ir manau, kad turėtų atsirasti (komanda – DELFI). Tik aišku gaila, kad visas FBK įdirbis, visa istorija nueis į nežinią“, - DELFI teigė L. Varanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)