Jis išrėžė ilgą tiradą, adresuotą rinktinės kandidatams.

Įsikarščiavęs specialistas, su Lietuvos rinktine dirbantis jau pusmetį, audringai gestikuliavo rankomis ir ne kartą kumščiu patikrino stalo tvirtumą.

„Neturime garsiai rėkauti apie būsimus savo žygius – reikia tyliai suvokti, kokioje pozicijoje esame atsidūrę. Daugelis šios komandos žaidėjų turės paskutinę galimybę įrodyti, kad nėra nevykėliai. Nejaugi jiems malonu nuolat pralaimėti? Taip neturėtų būti. Žaidimas rinktinėje – didžiausia įmanoma garbė, ir ją reikia užsitarnauti. Pykstu ne ant ko kito, o ant mūsų pačių – kiekvienas žaidėjas ir treneris turi suvokti, jog ne šiaip užsidirba duonai klube, o gina šalies garbę.

Jei lygintume mūsų ir būsimų varžovų žaidėjus po vieną, lygių skirtumas nėra toks jau didelis. Tikrasis skirtumas yra galvoje. Pavyzdžiui, Graikijos rinktinės puolėjas Georgios Samaras jau daugybę metų žaidžia Škotijos grandų Glazgo „Celtic“ klube. O mūsiškis Andrius Velička taip pat buvo patekęs į Glazgo „Rangers“ ekipą, bet nesugebėjo ten įsitvirtinti.

A. Velička – puikus puolėjas, ne prastesnis už G. Samarą, bet problema ta, jog niekas laiku jam nespyrė į užpakalį, kad jis atsibustų ir pakovotų už save“, – emocijas liejo Cs. Laszlo, neišvengęs ir necenzūrinių žodžių.

Vengras sustojo tik pritrūkęs kvapo.

„Viskas, jau baigiau“, – iškvėpė treneris.

Pirmo mačo reikšmė – keliaguba

Cs. Laszlo įsiaudrino kalbėdamas per spaudos konferenciją, skirtą artėjančioms Lietuvos rinktinės dvikovoms su Slovakija (rugsėjo 7 d.) ir Graikija (rugsėjo 11 d.), kuriomis lietuviai pradės pasirodymą atrankos į 2014 metų pasaulio čempionatą varžybose.

Iškelti komandai konkrečių tikslų specialistas iš Vengrijos vengė, pabrėždamas, jog savo šansus reikia vertinti realistiškai.

„Pagrindinė užduotis – pasirodyti geriau nei praėjusiame Europos čempionato kvalifikacijos cikle ir surinkti tiek taškų, kiek įmanoma. Žinoma, prieš kiekvieną dvikovą galvojame tik apie pergalę. Bet per draugiškas rungtynes supratome, kad privalome žaisti geriau. Pats savaime pralaimėjimas dar nėra tokia didelė blogybė, nes jo sporte neišvengsi. Tačiau yra skirtumas, kam ir kaip pralaimėti“, – dėstė Cs. Laszlo.
Cs. Laszlo
Neturime garsiai rėkauti apie būsimus savo žygius – reikia tyliai suvokti, kokioje pozicijoje esame atsidūrę. Daugelis šios komandos žaidėjų turės paskutinę galimybę įrodyti, kad nėra nevykėliai. Nejaugi jiems malonu nuolat pralaimėti?

Lietuvių vairininkas pabrėžė, kad ypač svarbus visais atžvilgiais bus pirmasis mačas su slovakais Vilniuje, kadangi po jo Lietuvos komandos lauks net ketverių rungtynių išvykose maratonas. Kartu Cs. Laszlo pripažino, kad iškovoti pergalę prieš Slovakiją bus labai sunku.

„Slovakai – gerai paruošti fiziškai, aukšti, stiprūs. Jie būna labai pavojingi po standartinių situacijų ir kontratakose. Be to, pažiūrėję į rezultatus, matome, kad ši komanda gerai žaidžia išvykose“, – kalbėjo vengras.

Individualiose dvikovose slovakų pranašumo neįžvelgia

Vis dėlto, DELFI priminus trenerio mintį, jog meistriškumu lietuviai beveik prilygsta varžovams, ir pasiteiravus, kurie Lietuvos futbolininkai galėtų varžytis su tokiais Slovakijos žaidėjais kaip Marekas Hamšikas („Napoli“, Italija), Martinas Škrtelis („Liverpool“, Anglija) ar Vladimiras Weissas („Pescara“, Italija), Cs. Laszlo savo žodžių neišsižadėjo.

„Vytautas Andriuškevičius savo krašte tikrai gali sustabdyti V. Weissą, galime neutralizuoti ir M. Hamšiką, jei tik žaisime kietai. Kitoje aikštės pusėje Deividas Šemberas gali organizuoti mūsų žaidimą, o puolėjai – pelnyti įvarčius. Tiesa, kol kas tai yra tik norai, kuriuos dar reikia paversti realybe“, – aiškino strategas.

Tačiau būtent įvarčiai Cs. Laszlo kelia didžiausią galvos skausmą, kadangi jų per penkerias draugiškas rungtynes vadovaujant vengrui lietuviai sukrapštė vos vieną.

„Sukuriame per mažai grėsmės varžovų vartams, – pripažino specialistas. – Bet dėl to atsakingi ne tik puolėjai, o visa komanda. Tiesiog atakuodami turime žaisti šaltakraujiškiau. Taktika? Ji čia niekuo dėta. Ši ekipa išbandė begalę taktinių schemų iki manęs bei jau man prisijungus ir vis tiek nemušdavo įvarčių. Ne taktika, o kokybė yra svarbiausia, bet, šiaip ar taip, vien kalbomis nieko nepakeisime.“

Rungtynės su Slovakija bus žaidžiamos LFF stadione ant dirbtinės dangos. Pasak Cs. Laszlo, tokia aplinkybė bus neįprasta ne tik svečiams, bet ir paties lietuviams. Prisitaikyti prie dirbtinės vejos Lietuvos rinktinė mėgins per 6 treniruotes, kurias surengs iki pirmosios dvikovos.

Primename, kad be Lietuvos, Slovakijos ir Graikijos rinktinių pasaulio čempionato atrankos G grupėje taip pat varžysis Bosnijos ir Hercegovinos, Latvijos ir Lichtenšteino komandos.

Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinis kandidatų sąrašas

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija)
Ernestas Šetkus (Plovdivo „Botev“, Bulgarija)
Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija)

Gynėjai:

Arūnas Klimavičius (FC „Aktobe“, Kazachstanas)
Tadas Kijanskas (Kelcų „Korona“, Lenkija)
Marius Žaliūkas (Edinburgo „Hearts“, Škotija)
Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia“, Lenkija)
Valdemar Borovskij (Marijampolės „Sūduva“)
Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD „Žalgiris“)
Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)

Saugai:

Deividas Šemberas (Vladikaukazo „Alania“, Rusija)
Deividas Česnauskis (FC „Baki“, Azerbaidžanas)
Edgaras Česnauskis (FC „Rostov“, Rusija)
Ramūnas Radavičius (Vilniaus MFD „Žalgiris“)
Mindaugas Panka (Chožuvo „Ruch“, Lenkija)
Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal“, Ukraina)
Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas)
Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts“, Škotija)

Puolėjai:

Tomas Danilevičius (Kastelamarės „Juve Stabia“, Italija)
Darvydas Šernas (Lubino „Zagłębie“, Lenkija)
Andrius Velička (Suvalano „AZAL“, Azerbaidžanas)
Tadas Labukas (Rygos „Skonto“, Latvija)
Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)