Pasirengimas akademijoms ir jaunimo rinktinėms

Naują talentų rengimo programą LFF parengė remdamasi geriausiais Europos valstybių pavyzdžiais ir FIFA rekomendacijomis, konsultuojantis su užsienio futbolo specialistais. Ketverių metų programai finansavimą skirti sutiko Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) „Goal“ komitetas.

Naujos programos tikslas – identifikuoti 10-11 metų amžiaus talentingus jaunuosius futbolininkus ir jų gebėjimus, sudaryti jiems individualią treniruočių programą ir stebėti jų progresą, o taip pat kelti jaunųjų žaidėjų trenerių kvalifikaciją.

„Tai į ateitį orientuotas projektas. Tikimės, kad 14 metų sulaukę talentingi jaunuoliai papildys mūsų jaunimo rinktines ir futbolo akademijas, įskaitant ir Nacionalinę futbolo akademiją Kaune. Siekiame, kad šioje programoje būtų suteikta galimybė dalyvauti visiems berniukams visuose Lietuvos regionuose“, - sakė NFA direktorius Raimondas Statkevičius.

Pasak jo, svarbu, kad nė vienas potencialus talentas nepraslystų pro futbolo specialistų akiratį ar per patį brendimo laikotarpį nepasitrauktų iš futbolo susidūrus su socialinėmis ar ekonominėmis problemomis.

Atranka visuose regionuose

Talentų atrankos projektas susideda iš kelių etapų. Pirmame etape vyksta jaunųjų žaidėjų atranka ir testavimas, talentų identifikavimas, antrame – individualių papildomų užduočių treniruotėms sudarymas ir trenerių apmokymai, o trečiame – ugdymo programų vykdymas regionuose ir progreso stebėjimas.

Pirmas programos etapas jau vykdomas. Techninio vystymo asociacijos ir NFA specialistai važinėja po visus šalies regionus ir rajonų centruose atlieka futbolą žaidžiančių vaikų testavimą bei atranką. Futbolininkų žaidybinius gebėjimus, talentą treniruočių ir varžybų procese pirmiausia įvertina vietos treneriai, o jaunuolių fizinės galimybės – greitis, šoklumas, koordinacija– išbandomos specialistų su modernia įranga.

Vasarą atlikta apie du trečdalius planuojamų tęstų Lietuvos regionuose. Daugiau nei 300 jaunųjų 2000 metais gimusių futbolininkų įvertinti Klaipėdoje, Gargžduose, Šilutėje, Kretingoje, Plungėse, Šilalėje, Tauragėje, Mažeikiuose, Šiauliuose, Kėdainiuose, Kaune, Panevėžyje, Jonavoje, Vilkaviškyje, Kybartuose, Marijampolėje ir Alytuje.

„Kiekviename mieste išsiskyrė po 1 ar 2 jaunuosius futbolininkus. Masiškumu maloniai nustebino Jonavos miestas. Per artimiausias dvi savaites planuojama įvertinti likusius miestus, daugiausiai Rytų Lietuvoje. Bent 100 dalyvių planuoja dalyvauti testuose Vilniuje“, - sakė fizinio gebėjimo testus atliekantis NFA specialistas Marius Čeliauskas.

Stiprins bendradarbiavimą su treneriais

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) techninio direktoriaus Stasio Stankaus teigimu, naujos programos idėja kilo pagal anksčiau vykdytą talentų programą, kuomet buvo renkami 1989-1990 metų gimimo žaidėjai, jiems organizuojamos stovyklos.

„Šią idėją praplėtėme akcentuodami didesnį savitarpio bendradarbiavimą ir pagalbą vaikų treneriams, metodines rekomendacijas. Norime, kad jaunesni žaidėjai būtų geriau pasiruošę perėjimui iš vaikų futbolo į akademijas, kad būtų galima daugiau dėmesio skirti tolesniam žaidėjų tobulėjimui, nebereiktų diegti tam tikrų technikos pagrindų“, - sakė S. Stankus.

Kitąmet planuojama testuoti 2001 metais gimusius futbolininkus, dar po metų – 2002 metų, ir taip toliau. Jei talentų programa bus sėkminga, tikimąsi ją pratęsti ir po numatyto ketverių metų laikotarpio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją