U-21 Graikija - U-21 Lietuva
Tripolio "Asteras" stadionas
Spalio 13 d., 19.00 val.
Teisėjas - Jurij Moseičiuk (Ukraina)

Dramatiškai įveikė portugalus

Su graikais Lietuvos jaunieji futbolininkai susitiks antrą kartą. Komandos jau išbandė jėgas varžybų starte birželio mėnesį Marijampolėje. Tada atkaklioje kovoje svečiai turėjo žaidybinę persvarą, tačiau lietuviai taip pat turėjo gerų progų. Vienintelį įvartį svečiai įmušė 78-ąją minutę.

Vėliau turnyre graikai namuose susitiko su savo pagrindiniais konkurentais. Rugsėjį Graikija sužaidė lygiosiomis 1:1 su Anglija, o praėjusį savaitgalį po dramatiško įvarčio paskutinę minutę 2:1 pranoko Portugalijos komandą. Pridėjus ir pergalę 3:1 prieš Makedoniją, graikai atrankos grupėje jau turi 10 taškų ir yra vienvaldžiai lyderiai.

Lietuvos U-21 rinktinė po minėto mačo su graikais nemažai pasikeitė - prie ekipos vairo Valdą Ivanauską pakeitė Vitalijus Stankevičius, kuris į komandos sudėtį įliejo naujų žaidėjų, o kai kurių paslaugų atsisakė.

Rugsėjį lietuviai išvykoje turėjo pripažinti Portugalijos pranašumą 1:4, o po kelių dienų taip pat svečiuose sužaidė lygiosiomis 1:1 su Makedonija, nors buvo arti ir pergalės.

Graikų "Messi" grėsmė

Graikų rinktinės sudėtis po mačo su Lietuva taip pat keitėsi. Lyginant Graikijos ekipos startinę sudėtį pastarajame mače ir per paskutines rungtynes su portugalais, komandoje liko tik keturi tie patys žaidėjai.

Vietą pagrindinėje vienuolikėje išsaugojo gynėjai Dimitrios Siovas ir Michalis Mpoukouvalas, saugas Vassilis Koutsianikoulis ir puolėjas Kostas Mitroglou. Komandoje apskritai nebėra pergalingą įvartį į Lietuvos vartus pelniusio Souračio Papastathopoulo.

Dvikovoje Marijampolėje graikų sudėtyje išsiskyrė V. Koutsianikoulis, kuris savaitgalį įmušė ir pirmąjį įvartį į portugalų vartus. Žemo ūgio saugas dėl savo sugebėjimų ir išvaizdos yra lyginamas su argentiniečių žvaigžde Lioneliu Messi.

Vasarą "Ergotelis" klubas, kuriame dabar žaidžia Deividas Česnauskis, graikų jaunimo rinktinės saugą pardavė Salonikų PAOK klubui. Spėjama sandorio suma - 1,5 milijono eurų.

Prieš dvikovą su Lietuva rinktinės strategas Nikolaos Nioplias pabrėžė, kad jo auklėtiniai turi neskubėti.

"Prieš mačą su portugalais sakiau, kad mūsų tikslas per šias dvejas rungtynes namuose yra iškovoti šešis taškus. Portugalus jau įveikėme, dabar atėjo eilė lietuviams. Ruošėmės dvikovai pagal planą, traumų nėra. Rungtyniaujant reikės kantrybės, nes Lietuva stengsis apsiginti savo aikštės pusėje. Darbą palengvintų gera mačo pradžia", - Graikijos futbolo federacijos tinklapiui sakė treneris.

Svarbiausia - kova ir atsidavimas

Lietuvos futbolininkai rungtynėms nuo ketvirtadienio iki šeštadienio ruošėsi Vilniuje, o sekmadienį per Prahą išvyko į Atėnus, iš kurių važiavo į Tripolį.

Rungtynėms rengėsi 18 žaidėjų: vartininkai Vytautas Černiauskas (Panevėžio "Ekranas"), Povilas Valinčius (Vilniaus "Vėtra"), gynėjai Linas Klimavičius (Dnepropetrovsko "Dnipro", Ukraina), Karolis Urbaitis (Gargždų "Banga"), Mantas Fridrikas, Audrius Račkus, Vytautas Andriuškevičius (visi "Kaunas"), Egidijus Vaitkūnas (Tauragės "Tauras"), saugai Tadas Eliošius, Jevgenijus Morozas (abu "Vėtra"), Povilas Krasnovskis, Eivinas Zagurskas (abu "Sūduva"), Edvinas Jasaitis (‚Šiauliai"), Marius Papšys (be klubo), puolėjai Lukas Kochanauskas ("Kaunas"), Arvydas Novikovas, (Edinburgo "Hearts", Škotija), Deivydas Matulevičius (Vodzislavo "Odra", Lenkija ) ir Audrius Brokas ("Sūduva").

Pagal išplėstinį sąrašą ekipoje turėjo būti ir vartininkas Šarūnas Jurevičius, saugai Karolis Chvedukas, Artūras Žulpa, Donatas Remeza, Giedrius Kožikis ir puolėjas Tadas Špukas. Tačiau jie negalėjo padėti rinktinei dėl traumų arba buvo nepasirinkti trenerio sprendimu.

Anot rinktinės stratego Vitalijaus Stankevičiaus, kuris pirmajame tarpusavio mače su Graikija buvo V. Ivanausko asistentu, šį kartą grumtis su varžovais bus dar sunkiau: "Tada jiems dar buvo neprasidėjęs šalies čempionatas, tad varžovai neatrodė labai gerai. Galiu pasakyti, kad trys 9-osios grupės rinktinės - Graikija, Portugalija ir Anglija - išsiskiria meistriškumu."

"Bet mes norime varžovams įkasti, sugadinti nuotaiką. Norėtųsi, kad futbolininkai demonstruotų tokį žaidimą, kokį rodė Makedonijoje. Jokiu būdu nesistengsime užsidaryti gynyboje, bandysime ir atakuoti. Gal pavyks pasiekti teigiamą rezultatą. Nieko baisaus neatsitiks, jei ir pralaimėsime. Svarbiausia, kad vaikinai kovotų ir negailėtų jėgų", - kalbėjo treneris.