Įtakingiausias italų sporto dienraštis „La Gazzetta dello Sport“ lietuviui parašė aukščiausią balą: 7,5 ir šmaikščių pagyrimų eilutę: „Apie tą vakarą jis taip pasakos savo anūkėliams: „Atrėmiau tris Immobile, du Locatelli, vieną Emersono smūgį į vartus, skraidžiau ten, skraidžiau šen“. Žinoma, „azzurri“ jam padėjo (nepataikydami – P.J.), bet jis savo pareigą atliko“.

Pažymėtina, kad italai laikraštyje sumaišė lietuvių futbolininkų nuotraukas. Vietoje vartininko T. Švedkausko buvo publikuota saugo pozicijoje žaidusio Martyno Dapkaus fotografija. Straipsnyje panaudotas ir senas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) logotipas.

Italai nugalėjo 2:0 ir pratęsė nepralaimėtų rungtynių seriją iki legendinės pasaulio čempionės Marcello Lippi komandos. Tačiau seniausias Europos sporto dienraštis aukštais balais abiem rinktinėms nebuvo dosnus: Lietuva – 5, Italija – 6,5.

Nereali tokio lygio mačui aplinka: siaubinga plastikinės žolės veja, miestelio kvartalo turnyrams tinkama tribūnėlė ir ant kalvos, tarp medžių ir kapinių susibūrę žiūrovai.
"La Repubblica"

Peržiūrėjus dviejų svarbiausių Italijos sporto ir dviejų nacionalinių dienraščių vertinimus komandų treneriams – skaičiai panašūs: „La Gazzetta dello Sport“ V. Urbonui skyrė 5,5 („smagus senų laikų futbolas“), R. Mancini – 7 („rinktinė – tai jis“). „Corriere dello Sport“: V. Urbonas – 5,5, R. Mancini – 6. Romos „La Repubblica“ ir Milano „Il Corriere della Sera“: V. Urbonas – 6, R. Mancini – 6,5.

Gyrė „La Gazzetta dello Sport“ ir lietuvį, buvusį „Juventus“ akiratyje V. Slivką: 6,5 „Europos lygio žaidėjas, puikiai juda, jaučia ritmą, valdo kamuolį, bet vienas jis nieko negali padaryti. Locatelli po pertraukos jį sugniuždė, vis dėlto šis žaidėjas būtų vertas kitos komandos“.

Blogiausiu Lietuvos rinktinėje Milano sporto dienraštis pripažino Dapkų: 5. „Yra daugybė kandidatų į medinio šaukšto titulą, „and the winner is...“ Mažai judėjo, mažai kamuolių lietė. Kai į aikštę įbėgo Sensi, lietuvių vidurys nulūžo...“

Negailestinga ironija buvo įvertintas ir komandos kapitonas Saulius Mikoliūnas: „Mums būtų smalsu suskaičiuoti, kiek laiko mūsiškiai praleido kairiajame krašte. Veržėsi visi, kas tik norėjo“.

Italijos dienraščiai / FOTO: Paulius Jurkevičius

Vilniuje – antroji Italijos sudėtis

Blogiausiai rungtyniavusiu Italijos rinktinėje vienbalsiai pripažintas „Roma“ puolėjas El Shaaarawy, jį visi dienraščiai įvertino penketu. Tačiau „La Repubblica“ nuomone, Vilniuje faktiškai rungtyniavo antroji Italijos rinktinės sudėtis: dešimt keitimų iš vienuolikos.

Stratego R. Mancini drąsa manipuliuojant komandos sudėtimi susilaukė pagyrimų. „Mančio“ gali leisti sau tokius eksperimentus netgi nekreipdamas dėmesio į atskirų žaidėjų rezultatyvumą „Serie A“. Pavyzdžiui, italų rinktinę antrame kėlinyje pažadinęs Sensi niekuo nestebina savo klube Milano „Inter“, tačiau Mancini suteikė jam šansą rinktinėje ir neapsiriko.

Italų žiniasklaida gyrė saviškius už pergalę, bet ne už žaidimo kokybę: „Galime džiaugtis nebent rezultatu, o šiais laikais tai ne taip ir mažai, turint galvoje, kad net tokios galingos rinktinės kaip Vokietija, Ispanija, Prancūzija neblizga. Mūsų pirmasis kėlinys buvo tikrai nemalonus akiai“, – kritiškai savo rinktinės atžvilgiu atsiliepė „Corriere dello Sport“.

„Lietuva, žinoma, nepasigėdijo išrikiuoti visus dešimt dvigubu frontu prie savo vartų. Lietuviškasis „cattenaccio“, – juokavo italų apžvalgininkai.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Kamuolys riedėjo kaip norėjo

Beveik visi Italijos rinktinės žaidėjai pasakojo, kad pirmajame kėlinyje prasiveržimai link Lietuvos vartų klimpdavo, nes kamuolys Vilniaus stadione esą lėkdavo ir sustodavo ne ten, kur reikia.

„Vintažinę“ Vilniaus stadiono dangą aptarinėjo visa Italija.

„La Repubblica“ gana ironiškai perteikė „squadra azzurra“ stratego bandymą nuraminti žaidėjus dėl sintetinės dangos, nesinervinkite, tai viso labo sugrįžimas į futbolo vaikystę: „Mes juk kažkada žaidėme panašiose periferijų aikštelėse“.

Dienraščio žurnalistas pateikė tokį Vilniaus LFF arenos aprašymą: „Nereali tokio lygio mačui aplinka: siaubinga plastikinės žolės veja, miestelio kvartalo turnyrams tinkama tribūnėlė ir ant kalvos, tarp medžių ir kapinių susibūrę žiūrovai“.

Žymiai liūdniau reprezentacinį Lietuvos futbolo stadioną vertino Italijos portalų komentatoriai. Štai vienas iš daugiausiai skaitytojų pritarimo sulaukusių sąmojų: „Ar žinote, kodėl pasaulio čempionato atrankos rungtynės Vilniuje privalo būtinai baigtis dešimtą valandą? Todėl, kad aikštę jau užsisakė gretimo kvartalo vaikinai“.

Kur užsikrėtė italai?

Trims Italijos rinktinės techniniams darbuotojams antradienį suskaudo gerklę. Atlikti molekuliniai koronaviruso tyrimų rezultatai paaiškėjo tik po rungtynių: visi trys teigiami.

Vis dėlto Italijos žiniasklaida kol kas vengia įtarinėjimų ir kaltinimų. Tiesa, „La Repubblica“ spec. korespondentas, vykęs drauge su komanda į Bulgariją, stebėjosi: „Sofijoje tik vienas kitas po miestą vaikšto su kauke“. Italijoje kaukės privalomos visur.

Kol kas Covid-19 virusu užsikrėtę Italijos rinktinės darbuotojai lieka Lietuvoje, jiems bus taikoma izoliacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)