Nėra jokia staigmena, kad Pietų Amerikos futbolo čempionate („Copa Amerika“) varžosi ir kitų kontinentų atstovai, šiemet turnyre kovos Japonijos ir Kataro rinktinės.

Pietų Amerikos futbolo konfederaciją sudaro 10 narių, tad „Copa America“ turnyre paprastai dar varžosi svečiai iš kitų regionų, dažniausiai – iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos futbolo asociacijos (CONCACAF).

Turnyro organizatoriai prieš 2019-ųjų pirmenybes tikėjosi jose išvysti 16 dalyvių ir į pirmenybes kvietė 6 rinktines – po tris komandas iš Centrinės ir Šiaurės Amerikos regionų ir Azijos futbolo konfederacijos. Tačiau šiemet CONCACAF pirmenybės startuoja kone identišku metu – birželio 15-ąją.

Į kvietimą 2018-ųjų pavasarį atsiliepė tik Kataras, tad „Copa America“ organizatoriai pranešė, kad čempionato formatas liks toks, koks ir būdavo nuo 1993-iųjų – varžysis 12 komandų, o svečių teisėmis Pietų Amerikoje kovos Kataras ir Japonija.

Takefusa Kubo

Šios komandos šiemet pasiekė Azijos taurės finalą, kuriame triumfavo Kataro rinktinė.

Katarui tai – debiutas Pietų Amerikoje, tai pirma arabų šalių atstovė šiame turnyre, o Japonija varžysis čia antrąkart – debiutas Pietų Amerikos pirmenybėse įvyko prieš 20 metų.

Tai pirmasis „Copa America“ čempionatas nuo 1993-iųjų, kuriame nėra jokių atstovų iš Šiaurės ir Centrinės Amerikos.

Nuo 1993-iųjų čia visada varžėsi Meksika, keturis kartus kovojo JAV rinktinė.

Kataro futbolo rinktinė

Be Neymaro

Galbūt kai kurios rinktinės, pradėdamos naują ciklą po pernai vykusios pasaulio taurės, turės progų eksperimentams, tačiau tai negalios savų sirgalių akivaizdoje rungtyniaujantiems brazilams.

Šie vis dar turi skaudžių prisiminimų iš prieš penkerius metus vykusio pasaulio čempionato, kurio pusfinalyje patyrė skaudų pažeminimą mače su vokiečiais (1:7), be to, brazilai neįveikė ketvirtfinalio etapo per paskutinius tris „Copa America“ turnyrus.

Kuomet „Copa America“ čempionatą priimdavo Brazilija, visada taurę į viršų keldavo šeimininkai, tad Brazilijos rinktinės sirgalių lūkesčiai šiemet – patys aukščiausi.

Brazilams negalės padėti ryškiausia jų žvaigžde laikomas Neymaras. Neseniai moters išprievartavimu apkaltintas krašto puolėjas draugiškose nacionalinės rinktinės rungtynėse su Kataru patyrė čiurnos raiščių traumą ir bus priverstas praleisti Pietų Amerikos pirmenybes.

Messi šansas

Argentiniečiai nėra laimėję jokio trofėjaus nuo 1993 metų, kai paskutinį kartą triumfavo būtent „Copa America“ pirmenybėse.

Pats Lionelis Messi turbūt jau primiršo, ką reiškia laimėti trofėjų vilkint Argentinos rinktinės marškinėlius.

Jis džiaugėsi pasaulio U-20 čempiono titulu (2005 m.) bei iškovojo olimpinį aukso medalį (2008 m.), tačiau laikas negailestingai bėga ir tai vienas jo paskutinių šansų su nacionaline komanda pagaliau nutraukti titulų sausrą bei laimėti vieną svarbiausių pasaulio futbolo turnyrų.

Lionelis Messi

„Barcelona“ žvaigždė po nesėkmingai susiklosčiusio 2018-ųjų planetos čempionato Rusijoje gerą pusmetį pailsėjo nuo rinktinės reikalų, tačiau šių metų pradžioje buvo įtrauktas į nacionalinės rinktinės sąrašą bei žaidė kontrolinėse rungtynėse prieš „Copa America“ turnyrą.

Rinktinei vadovaujantis Lionelis Scaloni priekyje turės labai pavojingą trio bet kokiam varžovui: Messi, Sergio Aguero ir Angelo Di Maria trejetas taps kiekvieno priešininko gynėjų galvos skausmu.

Beje, daugiausiai kartų titulą iškovojo Urugvajus, kuris „Copa America“ triumfavo 15 kartų, vienu titulu mažiau turi argentiniečiai (14), 8 kartus triumfavo Brazilija. 46-ojo „Copa America“ turnyro čempionas paaiškės liepos 7-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją