🇪🇸 Spain were unstoppable when they put 4 past Italy to win EURO 2012 🏆


Favourite goalscorer?#EURO2020 pic.twitter.com/EaaEN2UFNf
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) July 5, 2021


Tačiau 2016 metais būtent Italija nukarūnavo Europos čempionus. Prancūzijoje vykusio Europos čempionato aštuntfinalyje italai laimėjo 2:0 ir formaliai užbaigė auksinės ispanų futbolo kartos valdymo laikotarpį.

🇮🇹 Chiellini & Pellè secured Italy a 2-0 win against Spain at EURO 2016 👊


Who'll score at Wembley? 🔜@azzurri | #EURO2020 pic.twitter.com/Mg7kjCAKzR
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) July 6, 2021


Kito susitikimo aukščiausio lygio tarptautinio futbolo arenoje teko laukti penkerius metus. Tiesa, ispanai su italais susitiko atrankos į 2018 metų pasaulio čempionatą varžybose. Tąsyk Ispanija finišavo pirmoje pozicijoje, o antrą vietą užėmusi Italija kovoje dėl vietos pasaulio čempionate sensacingai nusileido Švedijos rinktinei. Tiesa, Rusijoje kalnų nenuvertė ir ispanai. Aštuntfinalyje jie po baudinių serijos nusileido pasaulio čempionato šeimininkams rusams ir tokiu būdu padėjo paskutinį tašką legendinėje ispaniško „tiki-taka“ futbolo istorijoje.

Prieš šį Europos futbolo čempionatą nei ispanai, nei italai nebuvo tituluojami favoritais. Šis garbingas titulas buvo skirtas pasaulio čempionams prancūzams, realiais pretendentais į Europos čempionų karūną buvo vadinami belgai, anglai, vokiečiai ir portugalai.

Prasidėjus čempionato kovoms visų žvilgsnius prikaustė įspūdingas Italijos rinktinės žaidimas, o dviem lygiosiomis startavusius ispanus užpylė kritikos lavina. Ispanijos rinktinės vyriausias treneris Luisas Enrique susilaukė priekaištų dėl komandos sudėties, dėl pasirinktų (ir nepasirinktų) futbolininkų, dėl blankaus žaidimo ir neišnaudojamų progų. Nors pergalė 5:0 paskutinėse grupės rungtynėse prieš Slovakiją šiek tiek sumažino kritikų spaudimą, tačiau abejonių neišsklaidė. Jų neišklaidė ir aštuntfinalyje po pratęsimo laimėtos rungtynės prieš Kroatiją, taip pat ir ketvirtfinalyje tik baudinių serijoje ištrauktas laimingas bilietas prieš Šveicariją.

Skeptikai abejoja ispanų galimybėmis peržengti pusfinalio barjerą, nors Europos čempionate Ispanija pasižymi geriausia puolimo statistika. Per penkerias rungtynes pelniusi 12 įvarčių ji yra rezultatyviausia čempionato komanda, kiekvienose rungtynėse kamuolį kontroliuoja net 67,2 proc. laiko, atlieka vidutiniškai po 861 perdavimą per rungtynes ir daro tai įspūdingu 89,5 proc. tikslumu. Visi šie skaičiai yra geriausi Europos čempionate.

Ispanai taip pat pirmauja pagal surengtas atakas (365), rezultatyvius perdavimus (12) ir keliamus kampinius (41). Tačiau Ispanijos rinktinės žaidėjai taip pat pirmauja ir pagal neišnaudotas progas, o po jų smūgių net 6 kartus kamuolys sudrebino varžovų vartų konstrukciją. Būtent nesugebėjimas efektyviai išnaudoti susikuriamas progas varo į neviltį Ispanijos rinktinės gerbėjus ir verčia abejoti futbolo specialistus.

Kita vertus, net ir statistikos skiltyse italai nedaug kuo nusileidžia ispanams. Italai laimėjo visas penkerias rungtynes Europos čempionate, jų pergalių serija oficialiose rungtynėse siekia jau 15 rungtynių. Jie įmušė 11 įvarčių, o iš savo vartų tinklo kamuolį traukė tik 2 kartus. Italija taip pat mėgsta žaisti su kamuoliu, kiekvienose rungtynėse vidutiniškai darydama tai 55,8 proc. laiko. Jų perdavimų tikslumas siekia 88,4 proc., be to, jie čempionate į varžovų vatrus italai smūgiavo net 101 kartą (ispanai atliko 96 smūgius), surengė 296 atakas ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Bendraudami su žiniasklaida abiejų rinktinių treneriai nebuvo nusiteikę mėtytis favoritų etiketėmis ir sutartinai kalbėjo apie varžovų privalumus bei laukiančius iššūkius. „Nors daug kam atrodo, kad Belgija buvo grėsmingesnis varžovas, tačiau Ispanija turi savo privalumus ir gali mums sukurti daugybę iššūkių. Apskritai, visais laikais Ispanijos rinktinės buvo labai kūrybingos ir išskirtinės, ne išimtis ir ši. Nors dabartinė Ispanijos rinktinė yra gan jauna, tačiau joje netrūksta išskirtinių futbolo talentų, o L. Enrique iš jų sulipdė tikrą komandą“, – prieš pusfinalio rungtynes pareiškė Italijos rinktinės strategas Roberto Mancini.

Savo ruožtu, L. Enrique atkreipė dėmesį į abiejų komandų panašumus. „Tiek mes, tiek ir italai mėgstame ilgai žaisti su kamuoliu, o šiose rungtynėse tai daryti bus labai sunku. Italijos žaidimas grindžiamas ne tik aukšto meistriškumo futbolininkų individualiomis savybėmis, bet visų pirma – tobulai sustyguotu komandiniu žaidimu. Skirtingai nei ankstesnės Italijos rinktinės, šiame čempionate jie žaidžia labai drąsiai, taiko aukštą spaudimą, išnaudoja kraštus. Iš esmės toks pat yra ir mūsų žaidimo modelis. Italų stipriosios savybės yra taip pat ir mūsų privalumai, bet nuo to rungtynės bus tik dar įdomesnės“, – konstatavo Ispanijos rinktinės strategas.

Vis dėlto, buvęs Lietuvos nacionalinės vyrų futbolo rinktinės kapitonas Aurelijus Skarbalius įsitikinęs, kad šį vakarą vyksiančio pirmojo pusfinalio favoritė yra Italijos rinktinė. „Italai demonstruoja greičiausią futbolą čempionate. Jie ne tik gerai ginasi, bet dar ir labai efektingai atakuoja. Tiesa, ispanai visada bus laikomi vieni iš potencialių favoritų bet kuriame čempionate. Manęs nestebina, kad atėjo iki pusfinalio. Gal kiek ir keistai nuskambės, bet jų didžiausias iššūkis – neišnaudotos progos, nors jie ir du kartus mušė po 5 įvarčius. Bet visgi duočiau 75 proc., kad į finalą keliaus Italija“, – teigė A. Skarbalius.

Ispanijos ir Italijos dvikova Londono „Wembley“ stadione prasidės 22 val. Jos eigą galėsite sekti ir DELFI portale.

🇮🇹 Italy vs Spain 🇪🇸


Who will be the first team to book their place in the final of #EURO2020? 🤔@bookingcom #EUROfixtures
— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) July 6, 2021

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)